Dag van de Vrouwen - Body & Mind

Bewustzijn

Al maanden kijken we soms uit naar iets om te doen dat eenieder zal begrijpen. En daarbij rekening houdend met het feit dat het vooral ook niet te zweverig, raar of onhaalbaar wordt gevonden. Zulke perioden kunnen soms heel wat kostbare tijd in beslag nemen. En dan is het nog maar de vraag of er een werkbare oplossing komt waar je geheel tevreden en blij mee bent...


Bewust gevonden beslissingen

En plotseling valt het je dan in… Bewustzijn!

Iets wat heel veel mensen kennen, maar niet naar handelen zoals het wel zou moeten. Ik zeg moeten heel bewust en weloverwogen, omdat niets uiteraard moet. Maar voor behoud van wie je bent, jouw eigen inzicht en een gezonde levenshouding, is het in dit geval gewoon een kwestie van moeten! Het veelvoorkomende feit waar men dagelijks in een soort van gevecht mee in verwikkeling raakt is op het onderdeel beslissingen nemen.

Bij elk besluit wordt lang, langer en soms regelrecht langdradig over nagedacht. Alle voor- en tegens worden keurig en minutieus tegen elkaar afgewogen. Dan belanden de gevonden beslissingen of in het ronde archief, of gaan vol trots mee naar het beleid van besluit. Maar vaker dan ooit belanden vooraf genomen beslissingen weer terug op de tekentafel voor een volgende ronde langdradigheid. Maar kijk eens naar hoe hiermee wordt omgesprongen. En wat is het eigenlijk waar we ons dan zo bewust van zijn.

Vormen en toepassing van bewustzijn

Als je daar echt op in gaat zal het je vast en zeker versteld doen staan hoeveel dingen er tussen gewurmd zijn. Zaken die niets te maken hebben met wie jij bent, wat je wilt bereiken en wat je pad van groei vergroot. Bewustzijn gaat ook helemaal niet over alle zaken die eerst afgewogen moeten worden tegen het één of ander. En toch is het juist deze vorm van bewustzijn die meestal wordt toegepast. Bewustzijn gaat in dit opzicht eigenlijk alleen maar over de ander, over diens wereld, over diens beslissingen en diens keuzes.

Misschien wordt het dus eens tijd om je daar heel bewust van te zijn. En op te letten over hoe vaak je deze manier van bewustzijn hanteert. Dan kun je er misschien ook achter komen wat de oorzaak is van zaken die tot nog toe onwaarschijnlijk, vaag of complete onduidelijkheid opleveren. Let wel, wie niet op het eigen pad van bewustzijn wandelt zal daar dan uiteraard ook geen antwoorden vinden. Dat kan alleen op basis van bewust – zijn…

Namaste!

Hadewijch van Antwerpen

Reeks 'More Than Words' van

Body & Mind: Compassie