Ronald Mauer, stadsdeelwethouder van Amsterdam Nieuw West. Hij heeft sinds 2010 de volgende taken in portefeuille; Onderwijs, Sport en Bewegen, Wonen, Stedelijke Vernieuwing & Gebieds-ontwikkeling, Groen Milieu & Duurzaamheid, Kunst & Cultuur, Emancipatie en Diversiteit. Sinds 1996 is hij lid van D66 en in 2002 raadslid voor Stadsdeel Nieuw West. Hij is geboren in Dordrecht, heeft een HBS-b opleiding gedaan en Sociologie gestudeerd bij Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit gemeente Amsterdam kwam hij het startschot geven voor de twaalfde editie van het NK Triathlon Amsterdam Nieuw West. We konden daar even met de stadsdeelwethouder in gesprek. Naast zijn passie voor sport blijkt hij ook zelf heel sportief te  zijn.

hoe is het om stadsdeelwethouder te zijn van  amsterdam nieuw west?

Formeel gezien heb ik de titel portefeuillehouder, maar de bestuurlijke verhoudingen zijn zodanig dat ik deel uit maak van het dagelijks bestuur in het stadsdeel. In de volksmond wordt het stadsdeelwethouder genoemd. Als portefeuillehouder lopen mijn taken uiteen van stedelijke vernieuwing, wonen, duurzaamheid parken, kunst en cultuur, onderwijs enzovoort. En vooral niet te vergeten sport. Het is veelzijdig en leuk werk!

dan ben je ook bekend met wethouder eric van der burg...

Uiteraard, Eric van der Burg is wethouder van de stad en ik ben hier stadsdeelwethouder, samen met nog zes collega's van de andere stadsdelen in Amsterdam.

dus hebben jullie ongetwijfeld overleg, gaat dit ook over sport, gezondheid en welzijn?

Ja, de stad doet het beleid. Vroeger hadden stadsdelen verantwoordelijkheid voor de sporten, verzorging van accommodaties, de contacten met verenigingen etc. In de nieuwe bestuurlijke verhoudingen is dat wat meer gecentraliseerd. Tegenwoordig gaan we vooral over de buurtsport, de combinatie buurthuis/school en over de clinics rondom dit soort evenementen. Eric van der Burg kan niet overal aanwezig zijn, dus worden wij regelmatig gevraagd voor activiteiten in het stadsdeel. Je kunt dan denken aan ceremoniële taken zoals het uitreiken van prijzen, of het startschot geven zoals ik dat nu heb gedaan voor dit evenement. Dat doen we in feite ook namens de stad.

is het dan zo'n sportief stadsdeel?

Ja, er zijn veel sportaccommodaties in Nieuw-West en 149 sportverenigingen. De belangrijke accommodaties zijn het Velodrome met een wielerbaan van 200 meter lengte, en een heel gevarieerd sportpark Sloten. Dit is overigens het meest gevarieerde park van Nederland. Het  grootste sportpark  van Nederland  is Ookmeer. 

Hier zijn onder andere de Ookmeerhal gehuisvest en honkbalvereniging Pirates. Dan hebben we sportpark de Eendracht waar het Rugby stadion is gelegen en het Sloterparkbad hier dichtbij. Ook de Swim Cup en de Wieler Zesdaagse zijn populaire evenementen. Het NK Triathlon past goed bij dit stadsdeel, in en rondom de Sloterplas. Het is daarvoor een ideale en unieke plek.

zou het NK Triathlon kunnen bijdragen aan het  stimuleren van kinderen met overgewicht, om zo meer te gaan sporten en bewegen?

Elk evenement zorgt er voor dat kinderen meer of weer gaan sporten. Zeker als daar topsporters aan meedoen. Daarbij gaat het vooral om de bekendere sporten. Maar er zijn eveneens minder bekende sporten die we onder de aandacht proberen te krijgen. Zoals ik al eerder zei doen we dat door allerlei clinics te organiseren. Vroeger ging dat via de Nieuw-West Topsport Series, wat ook naar de stad is gegaan. Maar ik heb begrepen dat Eveliene Demeijer die dat vroeger coördineerde, voor dit triathlon nu veel kinderen heeft verzameld om een kleine 'mini triathlon' te houden. Dit is een heel leuk initiatief en vooral waardevol voor de sport.

Je ziet dat de kinderen het ook leuk vinden, met allemaal blije gezichtjes voordat ze het water in gaan…

Dat is natuurlijk het mooiste, als je die kinderen met plezier een sprintje ziet doen, zwemmen, hardlopen of wat voor een sport dan ook. Met de aanpak op gezond gewicht in Amsterdam zie je ook dat er echt resultaten geboekt worden. Er zijn scholen waarbij het percentage overgewicht van 32% naar 20% is gegaan! Daar moet je als school wel echt op inzetten. Niet alleen het bewegen is belangrijk, maar ook gezonde voeding. We proberen op scholen de meisjes en jongens zoveel als mogelijk water te laten drinken,  in plaats van die populaire hoog suikerhoudende drankjes.

je ziet er fit en sportief uit, heb je zelf ook een sportcarrière achter de rug?

Carrière is een groot woord, maar ik heb wel veel aan sporten gedaan. Dit loopt uiteen van zwemmen tot de militaire kampioenschappen 8 km cross, kickboxen, voetbal, volleyball enzovoort. Momenteel ga ik 3 tot 4 dagen in de week naar de sportschool en vanmorgen heb ik nog 5 km gelopen. Af en toe fiets ik een rondje om de Haarlemmer-Ringvaart. Ik ben 63 jaar, dus het zal  allemaal een  keer ophouden. Voorlopig ga ik  door.

je ziet er jonger uit, maar dat komt mogelijk door de fitheid. dus een goed visitekaartje als wethouder voor de sport…

Eric van der burg heeft mij weleens een compliment gegeven, omdat ik zo betrokken ben met de sport. Dat is uiteraard heel leuk om van een eveneens bevlogen collega te horen.

Dat kunnen we ook zien zoals je hier met de mensen omgaat. de mensen zijn ook blij om je te spreken over de sport...

Ja, zo stimuleren we elkaar. Het is ook leuk hier omdat het een topsport evenement is voor zowel mannen als vrouwen. Iedereen heeft er plezier in en gaat helemaal voor een topprestatie.


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2015 - 2020