Film Buladó - Gouden Kalf voor beste film 2020 & Interview

Een magisch-realistisch en liefdevol familieverhaal uit Curaçao!

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa. Buladó is geregisseerd door Eché Janga die samen met Esther Duysker ook het script heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.


Interview met regisseur Eché Janga

Eché Janga is regisseur. Hij studeerde in 2010 af aan de Nederlandse Filmacademie en ontving prijzen voor shorts in de jaren die volgde. Met zijn speelfilmdebuut Helium won hij in 2014 twee Gouden Kalveren voor beste camera en beste muziek. In 2020 wint hij de Gouden Kalf voor Beste Film. Het resultaat is een magisch-realistisch en liefdevol familieverhaal, dat zich afspeelt in het natuurrijke Band’abou in Curaçao. Het is deels gebaseerd op een lokale slavensaga, waarmee een oude verteltraditie wordt voortgezet. Hij heeft mede daarom zijn Gouden Kalf opgedragen aan Curaçao.

Wat heeft je het meest geraakt toen je de film aan het maken was?

De samenwerking met Tiara Richards. Ze was en is zo'n intelligent meisje. Vanaf de auditie werd mij duidelijk dat ik haar kon regisseren als een volwassene. Tijdens de auditie liet ze haar emoties volledig gaan, en werd één met haar rol. Dat is erg bijzonder, zeker voor een kind van Curaçao. De kinderen worden daar geleerd heel beleefd te zijn naar volwassenen. Voor deze rol moest ze naar een volwassen man schreeuwen en hem zelfs slaan. Ze was iedere dag een verademing om mee te werken. Hoe meer ik haar uitdaagde, hoe meer ze gaf. Ik denk dat ze zelf nog niet echt beseft wat ze heeft neergezet. Dat was ook haar kracht. Ze is sterk, vrouwelijk en toch stoer. Ik hoop dat meisjes van haar leeftijd een voorbeeld nemen aan haar, en zien dat dit ook vrouwelijk kan zijn. Dat zij niet het barbie-achtige type hoeven na te streven, iets wat je veel ziet in de Caraïbische- en Zuid-Amerikaanse cultuur. Ik heb zelf een dochter die qua type op Kenza lijkt. Ik heb ook een oudere zus. Zij liet mij in onze jeugd zien wat een sterke vrouw zij kan zijn. Hier komt de inspiratie vandaan om Tiara zo te regisseren.

Wat wil je met deze film bereiken bij het grote publiek?

Dat we ons meer bewust worden van elkaars tegenstellingen en verschil van visies op het leven. Dat we hier respectvol mee leren omgaan. Dat geldt namelijk ook voor de drie generaties die in het huis leven in Buladó. Ze willen allen iets anders, maar leren dat ze elkaar nodig hebben om rust te vinden.

Wat heb je er zelf van geleerd?

Veel over de herkomst van mijn vader en de cultuur waarin hij is opgegroeid, en op die wijze ook meer over mijzelf. Ik kan mijzelf nu beter plaatsen als half Nederlands- en half Curaçaose persoon. De cultuur en het land van mijn vader dat ik niet goed kende, is een stuk dichter bij mij gekomen. Ik voel mij nu meer compleet als mens. Ik ben blij dat ik van beiden culturen kennis heb, en dat nu kan laten floreren in mijn werk.

Filmcast : Everon Jackson Hooi, Tiara Richards, Felix de Rooij

Regisseur : Eché Janga

Genre : Drama

Duur : 86 minuten

Datum : 01-10-2020