Ambacht in Beeld festival

Onlangs werd het Ambacht in Beeld festival gehouden in de Passage van de Hallen. Een prachtig initiatief waar je bij standhouders een kijkje mocht nemen, of actief kon deelnemen aan een workshop om je een basistechniek eigen te maken. Dit festival is een belangrijk initiatief, zeker in een tijd waarin de kinderen maar ook volwassenen, voortdurend bezig zijn met hun smartphone. Je kunt zoveel meer doen met je handen dan alleen maar 'swipen', bovendien liggen hier kansen voor een creatieve carrière.

Ambachtelijk weven terug van weggeweest

Ambachtelijk weven terug van weggeweest


Sytze Roos is een zeer gepassioneerd en professioneel wever. In de jaren 70 volgde hij de lerarenopleiding voor textiel in Amsterdam, om vervolgens begin jaren 80 de professionele opleiding tot ambachtelijk weven te volgen in Zweden. Hij begon dertig jaar geleden zijn vak uit te oefenen in de Zwitserse en Scandinavische landen, en is medeoprichter van het label Kekusta. In samenwerking met de textiel universiteit van Finland en diverse Zweedse weverijen, creëert Kekusta unieke industriële ontwerpen. Na zijn leerrijke Scandinavische omzwervingen is hij teruggekeerd naar Nederland, om hier het ambachtelijke vak van weven terug op de kaart te zetten en het via de huidige generatie weer nieuw leven in te blazen. Hij is sinds een half jaar oprichter en pionier van de professionele weefopleiding en geniet daarmee grote belangstelling uit de fashion industrie, interieur- en kunstdesign. Met dit heugelijke feit is de belangstelling voor de opleiding in Nederland dan ook gestaag groeiende. De uiteenlopende mogelijkheden met ambachtelijk weven, bieden een mooi perspectief op een heel creatieve carrière voor elke ondernemende persoonlijkheid: ambachtelijke-weverij.nl

Het serviesfabriekje voor ambacht in keramiek

Floortje Roetemeijer is keramiste in hart en nieren, die in haar eigen atelier keramiek ontwerpt en vervaardigd. Op haar veertiende begon ze haar ambachtspad met de eerste lessen pottenbakken in Zeist. Daarna vervolgde ze haar weg op de professionele keramiekopleiding in Gouda. Een mooie carrière kreeg Floortje bij Mobach Keramiek, waar ze na een leerzame periode ook hele bijzondere ontwerpen voor dit label heeft ontwikkeld. Ze besloot echter het roer om te gooien en startte in 2012 haar eigen onderneming, ‘Het Serviesfabriekje’, waarbij eenvoud en functionaliteit voor zich spreken. Naast haar eigen werk maakt ze eveneens keramische ontwerpen op maat, en organiseert ze ook feestelijke workshops voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar. Wie ambachtelijk keramiek wil gaan vervaardigen en het eventueel wil professionaliseren, kan hier het best zo vroeg als mogelijk mee beginnen. 

Dus, wie weet welke glansrijke ambachtelijke carrières worden opgestart na het volgen van deze aantrekkelijke workshops: serviesfabriekje.nl

Maak jouw eigen glas in lood artwork

“Had je maar een vak moeten leren”. Dat werd vroeger afkeurend gezegd als men met de handen werkte. Tegenwoordig is dat wel anders, want teruggrijpen naar het met de handen vervaardigde product is intussen behoorlijk in opmars. Met de handen werken is een ambacht die kennis, inzicht, geduld en liefde vereisen. Zonder deze zaken kun je maar liever bij de machinale verwerking blijven. Met het ambachtelijk werk krijg je altijd het meest unieke resultaat. In de Amsterdamse Pijp, gelegen in stadsdeel Oud-Zuid hebben ze het wel begrepen. Met beide handen hebben de ambachtelijke ondernemers in 2006 de gelegenheid aangepakt, om een vereniging op te richten die zich bezighoud en opkomt voor de ambachtslieden in de regio. Door hun krachten te bundelen versterken ze elkaar, delen hun kennis en verwijzen door naar elkaar. Ook zij waren van de partij op dit Festival en stelden in een notendop de diverse ambachten ten toon, zoals o.a. het maken van glas in lood. 

Een bijzonder ambacht dat nog maar weinig wordt gezien in de hedendaagse en moderne architectuur. De Amsterdamse glas in lood zetterij verzorgt authentieke cursussen glas in lood maken en brandschilderen. Dit is een professioneel ambachtsvak dat zeker de moeite waard is om door te geven aan de nieuwe generaties: amsterdamseglasinloodzetterij.nl

Coster Diamonds: een briljante ervaring

Coster Diamonds is  één van de oudste nog in bedrijf zijnde diamantslijperijen, waarin pure ambacht hoog in het vaandel staat. Hier worden diamanten nog op een authentieke wijze vervaardigd. Coster Diamonds was in de Hallen aanwezig om presentaties te geven van dit bijzondere vak. Sommige bezoekers mochten ook even slijpen en dat was prachtig om te zien. Dit bedrijf biedt eveneens workshops aan waarin je jouw eigen diamant krijgt om te slijpen, een heel uniek aanbod!  Dag van de Vrouwen raakte in gesprek met Pauline Willemse (foto links) die deze cursus verzorgd en al 28 jaar bij Coster Diamonds werkzaam is. 

© foto Monica Drabarek - presentatie diamant slijpen
© foto Monica Drabarek - presentatie diamant slijpen

Geheel spontaan kwam een vervolg aan dit gesprek door middel van een interview bij dit beroemde bedrijf.

Oh, ja; Pauline Willemse staat ook het Guinness Book of Records. Zie: Interview Pauline Willemse   

Do it yourself tassionista's met 't Leerlokaal

Do it yourself tassionista's met 't Leerlokaal


Een mooie leren tas is een zeer veel gebruikt mode accessoire die bij heren en vooral bij de dames in de smaak valt en dus hoog op het fashion lijstje staat. Een leren tas kopen is leuk, maar als echte ‘tassionista’ is zelf een leren tas maken pas echt een waar genot! Het Leerlokaal beaamt het, en zeker tijdens dit festival. 

De workshops hebben heel veel belangstelling en het enthousiasme van de cursisten is aanstekelijk. Het leerlokaal is een initiatief van Charlotte Evers. Een gepassioneerde dame die geïnteresseerden kennis laat maken met leer en leerbewerking. Dit doet zij door middel van cursussen en workshops ter vervaardiging van o.a. riemen en tassen. Uiteraard kan er bij het leerlokaal ook een beroepsopleiding worden gevolgd, die de creatieve instincten op dit gebied nog veel verder ontwikkelt. Dit ambachtelijke vak is niet alleen leuk om te doen, maar kan ook leiden naar een mooie carrière en wellicht het begin inluiden van een sprankelende onderneming: hetleerlokaal.nl

Laat je inspireren met What’s Up Hoedenatelier

Hoeden zijn weer helemaal terug van weggeweest en behoren tot de hippe en ook een tikkeltje ondeugende pronkstuk voor het hoofd. Jackie Habets weet er alles van, want ze is de eigenaresse en designer van What’s Up hoeden. Hoeden maken is een waar ambachtsvak, ze ontwerpt naast haar eigen collecties dan ook chique hoeden op maat. Feestelijkheden zoals een bruiloft en officiële gelegenheden zijn bij uitstek de momenten om een fraaie hoed op maat te laten aanmeten. Naast het ontwerpen en maken van de hoeden met bijbehorende accessoires, organiseert Jackie ook andere projecten.

Zo is ze betrokken bij de Internationale Hoedenprijs, Hat & Art exposities en tentoonstellingen. Tijdens dit Festival verzorgt ze de workshops hoeden maken, en creëert ze ter plekke inspirerende hoeden op maat voor de liefhebber. Bij het What’s Up Hoedenatelier kun je eveneens terecht om jezelf te professionaliseren in het ontwerpen en maken van hoeden. De cursussen zijn er al vanaf beginners, dus met een tikje creatieve inslag en een goede dosis ondernemerschap kun je straks jouw eigen stijl ontwerpen: what-s-up.nl

Sieraden van porselein, hoe kom je er op?...

Bij een sieraad denk je niet heel gauw aan porselein. Ten eerste moet je er maar opkomen en ten tweede lijkt het ook wel vrij kwetsbaar. Dat het dus mogelijk is en ook best tegen een stootje kan bewijst Jeanet Gem, de oprichter en eigenaresse van het onderscheidende sieradenlabel AmsterGem. Ze is in Amersfoort opgeleid tot docent beeldende vormen en kunstgeschiedenis, en heeft zich verder ontwikkeld in de keramiek en het edelsmeden. Ze maakt bijzondere en klassieke creaties van porselein, die ze vervolgens combineert met goud, parels, kunststof of rubber. Deze materialen zorgen voor een zeer grote diversiteit aan mogelijkheden in design, waarbij draagbaarheid uiteraard voorop staat.

Jeanet haalt haar inspiratie overal vandaan, zoals de eeuwenoude Amsterdamse grachtenpanden en werken uit de zevende eeuw. Haar inspiratie deelt ze ook graag met anderen. Zo weet ze onder andere met haar boeiende workshop ‘Renaissance van een sieraad’, de deelnemers een inzicht te geven in hergebruik. Zo zijn de oude sieraden die je niet meer draagt, ineens van waarde  voor het maken van jouw nieuwe creaties. Dat is superleuk om te maken en het is altijd uniek:

amstergem.nl

Hawar: verfijnde textieltechniek op zijn fries

De passie voor textiel heeft Harm Harms en Meinie Wardenier vijfendertig jaar geleden doen besluiten, hier op professionele wijze invulling aan te geven. Ze begonnen eerst met een zijdeatelier op een voormalig vrachtschip, vanwaar Hawar uitgroeide tot een waar textielinstituut. Inmiddels hebben ze een onderkomen in een voormalige landbouw/huishoudschool van het plaatsje Oldeberkoop in Friesland. Hier ontwerpen en vervaardigen ze voor vele winkels en modeontwerpers.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van de uiteenlopende oude en nieuwe textieltechnieken. Hawar verzorgt ook opleidingen en workshops, hier op het festival krijgen we dan ook een indrukwekkende impressie te zien met vele gretige deelnemers! Harm en Meinie dragen hun succes, kennis en ervaring met textiel graag uit en doen dit o.a. via het Vezel magazine. Het moge duidelijk zijn dat Hawar hier in de Hallen ook zeker bijdraagt aan het ontdekken van verborgen talent. Voor ondernemers in spe met een ontluikende passie voor het ambacht! Zie ook: Werk in ambacht