Carrièrekansen in Ambacht


Er is veel werk te vinden in de ambachtssector. Voor de komende 5 tot 10 jaar, zullen volgens onderzoek bijna een half miljoen banen vrijkomen. Daarbij inbegrepen de vele mogelijkheden, om als startend ondernemer een lopend ambachtsbedrijf over te nemen. De ambachtssector kent meer dan 420.000 kleine ondernemingen en voorziet ongeveer 800.000 mensen in werk. Volgens de laatste meting in 2012, wordt er jaarlijks in deze sector gemiddeld 165 miljard omgezet. Het is daarmee een onmisbaar deel van de economie in Nederland. In de komende jaren zullen rond 250.000 vakmensen met pensioen gaan. Dit biedt kansen voor een startende generatie vaklieden en jongeren die nu bezig zijn met een gerichte opleiding. De ambachtssector maakt een comeback vanwege het economisch herstel en door toenemende vergrijzing. Vooral vakspecialisten in de zorg zullen baat hebben bij deze ontwikkeling.

Uitdaging in ambacht

De uitdaging is echter dat de grote vraag het aanbod vergaand overstijgt.  Er zijn niet voldoende vakmensen om dit op te kunnen vangen. Daarnaast is het zo dat de educatieve sector veel moet bezuinigen. Hierdoor staat het studieaanbod voor ambachten op de tocht, want haar opleidingen zijn in verhouding kostbaar vanwege apparatuur en materialen. Veel vakkennis kan daarmee verloren gaan en zal er afhankelijkheid ontstaan van ambachtelijke dienstverleners in het buitenland. Na het verdwijnen van bedrijfschappen, is begin 2015 de stichting Centrum voor Ambachtseconomie opgericht. Dit is een kennisplatform voor het behouden van gedegen branche-informatie en vakkennis. Daarnaast heeft de stichting een promotiefunctie voor het ambachtelijk beroep.  Dit is belangrijk want de stichting vertegenwoordigt daarin 10% van de beroepsbevolking.

Carrière in ambacht

Volgens onderzoek blijkt dat het inkomen momenteel lager is dan het landelijk gemiddelde. Aan de andere kant is het gemiddeld jaarinkomen van € 21.600,- netto, geen verkeerd vertrekpunt voor een carrière. Daarbij zijn er ook uitschieters met een bovenmodaal inkomen. Gezien de verwachtte groeiprognoses zal dit alleen maar beter kunnen worden. Vooral de (af)bouw, creatieve sector, alsmede communicatie staan er goed voor. De grote vraag naar vakmensen kan dus aanleiding voor jongeren zijn, om in de studiekeuze voor het ambacht te gaan. Temeer er oververzadiging blijkt te ontstaan in de zogenaamde ‘populaire’ studies, waarbij de marktvraag beneden pijl is geraakt. Werken in de ambacht krijgt herwaardering en voor vrouwen zijn er veel mogelijkheden. Volgens onderzoek in de ambachtsector is 72% man en 28% vrouw. De vrouwen zijn voornamelijk vertegenwoordigd in de uiterlijke verzorging en mode. Er zijn echter ook steeds meer vrouwen die werkzaam zijn in de bouw, metaal en installatiebranche. Meestal is dit op mbo niveau, maar nu ook in toenemende mate op vmbo niveau.  

Ondernemen in ambacht

Van de 250.000 vaklieden die de komende tijd met pensioen gaan, heeft het merendeel een eigen onderneming. Voor starters kan overname van een lopend bedrijf interessant zijn.  Enerzijds vanwege het feit dat het zich in de praktijk al heeft bewezen. Er zijn bestaande klanten en een solide infrastructuur voor de uitoefening. Anderzijds kan een starter profiteren van diepgaande kennis van de eigenaar, zowel in de fase van overdracht als in de begeleiding nadien. 

Overname van een lopend bedrijf betekent ook grotere kansen voor de continuïteit. Meer dan 90% van overgenomen bedrijven is na 5 jaar nog operationeel. Een ander voordeel is dat de overheid bezig is om de regeldruk voor kleine ondernemers in deze sector structureel te verlagen. Hierdoor ontstaat meer tijd voor ondernemen en ook  meer ruimte voor innovatie. 

bron: ser en abf research

hoedenontwerper marga van der bos bij dagvandevrouwen.nl

Ambacht in de spotlight


Hoedenontwerper Marga van der Bos is een gevestigde naam in haar branche en behoort tot de beste ontwerpers van Nederland. In Amsterdam runt zij haar winkel Hoofdzaak Hoeden, waar ook haar galerie en atelier zijn ondergebracht.  Marga onderneemt al jaren in kunst en cultuur, en is gedreven door haar passie voor het modevak. Veel van haar creaties worden gedragen op Koninklijke evenementen of in high society kringen. Daarnaast vervaardigt zij ook mutsen, baretten en caps voor een jongere doelgroep.  

Zij neemt de tijd om haar klanten uitgebreid te leren kennen. Daardoor is het eindresultaat van iedere opdracht vrijwel altijd goed. Naast het ontwerpen van hoeden, maakt zij ook kunstobjecten en bijzondere, draagbare sculpturen. Deze worden met regelmaat geëxposeerd in binnen- en buitenland. Het ontwerpen gebeurt allemaal in haar eigen atelier, waar zij haar inspiratie volledig kwijt kan.

Artwear meets slow fashion

Naast de winkel heeft Marga ook een galerie, waarin plaats is voor ArtWear. Dit is draagbare kunst van ontwerpers in de vorm van een object, onderdeel van een kledingstuk of sieraad. De producten zijn gemaakt op het grensgebied van mode, kunst en vormgeving.

Allemaal uniek en ambachtelijk gemaakt onder de noemer ‘slow fashion’. Dit is de nieuwe trend waarin ambacht en de traditie samenkomen in de hedendaagse ontwerpen. De collectie items van de exposities kunnen ook worden gekocht. Marga is al sinds 2006 gestart met dit initiatief en geeft daarmee nieuwe ontwerpers een podium voor bijzondere creaties. 

Opleidingen en workshops

In hetzelfde pand verzorgt Marga opleidingen voor beginners tot en met gevorderden. Er wordt ondermeer gewerkt met traditionele hoedenblokken en de meest uiteenlopende materialen. Leuk om aan deel te nemen als je echt kennis wilt maken met dit ambacht of je technieken wilt verfijnen als professional. Ga voor meer informatie naar: van de hoed en de rand