Vrije tijd en tijdsdruk op de arbeidsmarkt; onderzoek hoe vrouwen hierop anticiperen

Vrije tijd en tijdsdruk op de arbeidsmarkt; onderzoek hoe vrouwen hierop anticiperen


In 2016 kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau met een publicatie 'Lekker vrij?' Dit betrof een onderzoek in samenwerking met Atria naar vrije tijd, tijdsdruk en de relatie met de arbeidsduur van vrouwen.

De voornaamste conclusies waren als volgt: Vrouwen hebben evenveel vrije tijd als mannen, maar ervaren meer tijdsdruk. Dat wil zeggen; een gevoel van gejaagdheid en drukte. De vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd, en vrouwen brengen die voor een groter deel door in aanwezigheid van kinderen. Vrouwen blijken tevens in hun vrije tijd meer gericht te zijn op wensen en welzijn van anderen. Vrouwen zonder jonge kinderen zouden minder druk voelen, en willen wel meer werken indien hun vrije tijd minder versnipperd zou zijn. Drukke vaders van jonge kinderen willen minder werken.

Deze publicatie lag in het verlengde van een onderzoek in 2015 over hoe belangrijk vrouwen het vinden om economisch zelfstandig te zijn, in hoeverre dit aanzet om (meer) te gaan werken, wat hun partners daarvan vinden en hoe de partners de veelal ongelijke financiële inbreng van man en vrouw verdelen. Daarbij werd ook gekeken naar financiële afhankelijkheid, en of dit werd ervaren als een probleem... Een belangrijk speerpunt van het emancipatiebeleid is namelijk het structureel verhogen van het aandeel 'economisch zelfstandige' vrouwen. Ongeveer de helft van vrouwen van 20 tot 65 jaar verdient meer dan de bijstandsnorm en is daarmee economisch zelfstandig.

De 'triple shift' voor vrouwen zorgt voor een vage scheidslijn in vrije tijd en betaalde arbeid

Een gegeven is dat de scheidslijnen tussen de vrije tijd, betaalde arbeid en zorg niet zo strikt gescheiden is als doorgaans in onderzoek en beleid wordt aangenomen. Dit geldt voor veel mensen in het dagelijks leven en in het bijzonder voor vrouwen. Internationaal onderzoek wijst namelijk op het bestaan van een 'triple shift' voor vrouwen: naast hun betaalde werk buitenshuis (first shift) en het onbetaalde werk thuis (second shift), zou vrije tijd van vrouwen veel meer dan bij mannen in het teken staan van zorg, activiteiten met de kinderen, het helpen van anderen, en bijvoorbeeld het organiseren en initiëren van sociale activiteiten. Dit leidt tot meer versnippering en dat kan zorgen voor overprikkeling en vergaande stress. Het continue beschikbaar zijn, en de verantwoordelijkheden voelen voor het reilen en zeilen van vrije tijd binnen het gezin, dat kan op een gegeven moment een (te) zware wissel trekken.

Het probleem met te veel versnippering is dat het zelfs kan leiden tot een burn-out. Althans als we dit mogen betrekken bij het multitasken waar vrouwen kampioen in zijn, en dan hebben we het nog niet eens over social media... Wanneer je energie moet verdelen over teveel taken, en je doet dit dag in dag uit, dan is het gewoon onvermijdelijk dat uitputting op de loer ligt. We zoeken voortdurend de grenzen op van wat we denken aan te kunnen en gaan daar dan overheen... Volgens  Jeffrey Wijnberg, die samen met Jaap Hollander grondlegger is van de provocatieve therapie in Nederland, is het nieuwe toverwoord 'singletasken'.

Dit is afgeleid van het inmiddels veel toegepaste mindfulness. Hierbij ga je de focus leggen op een taak of activiteit en rond je dit volledig af. Jezelf dan niet laten afleiden door andere 'taken' is dus de kunst. Dit geeft rust en overzicht. Iets om over na te denken? Neem dan wel even de tijd, want voor je er erg in hebt zit je alweer in de waan van het drukke dagelijkse leven. Voor de kenners; Herman van Veen heeft daar een liedje over geschreven.

Vrije tijd en tijdsdruk op de arbeidsmarkt; onderzoek hoe vrouwen hierop anticiperen

How to survive stress and improve personal & professional productivity...


Drs. Nupur Kohli is in het dagelijks leven zij basisarts, maar vooral jeugdarts voor kinderen tot 18 jaar en met een sterke focus op kinderen tot 4 jaar. Daarnaast richt ze zich op het bedrijfsleven als medisch adviseur voor het hoger management. Behalve haar afgeronde studie geneeskunde heeft ze op Harvard een opleiding voor business fundamentals gevolgd, hetgeen goed van pas komt in de communicatie binnen corporate life. En dat geldt uiteraard ook voor het ondernemerschap.

Kohli heeft een multidisciplinaire werkwijze in haar praktijkvoering. Dit doet ze in nauwe samenwerking met medisch specialisten en houdt daarin de regie voor advies. Maar er is meer, ze heeft namelijk een missie en dat is het over de 'internationale buhne' krijgen van de preventieve denk- en werkwijze in de medische zorg. Dit is de voornaamste reden waarom ze juist een focus op jonge kinderen heeft, met als doel een gezonde, sterke basis voor gezinnen te creëren.

Als praktiserend arts weet ze uit ervaring wat stress en chronische druk voor een impact heeft in relatie tot de productiviteit in werk en privé. Dit heeft haar aangezet om onderzoek te doen naar wat stress en chronische druk betekent voor (young) professionals. Tijdens haar onderzoek heeft ze ook interviews gedaan met leiders in het bedrijfsleven en politiek, en met management en werknemers op de 'werkvloer' binnen verschillende sectoren in de maatschappij.

Het resultaat van jarenlang onderzoek is het boek 'Chill' geworden met een sprekende subtitel:

''How to survive stress and improve personal and professional productivity. Symptoms and solutions to chronic pressure.''

Het is een boek dat goed inzicht geeft in de materie en ook praktische oplossingen biedt voor (jonge) mannen en (jonge) vrouwen, en ook voor gezinnen. Het boek laat zien hoe je beter om kunt gaan met stress en hoe je de productiviteit in werk en privé kunt verbeteren.

The NextWomen Summit 2017: vrouwen met ambitie en ook funding voor vrouwelijk talent


TheNextWomen lanceert haar 6e editie van TheNext Women100 tijdens de Summit in juni. Het gaat om een gezelschap van succesvolle en invloedrijke vrouwelijke ondernemers in Nederland. Voor deze editie is het thema Ambitie. Vrouwen met lef, die risico durven te nemen en gaandeweg een voorbeeldfunctie hebben gekregen voor een nieuwe generatie van vrouwen met ambitie. Een mooi initiatief van Simone Brummelhuis. Voor wie haar nog niet kent een korte introductie over deze powervrouw:

Simone Brummelhuis was advocaat en medeoprichter van restaurantsite Iens. Tegenwoordig steunt ze vele vrouwelijke ondernemers. Ze is de oprichtster en het brein achter de Summit. Simone deed onderzoek naar vrouwelijke startups en kwam tot de conclusie dat veel vrouwelijke founders binnen no-time break-even wisten te draaien. Ze begon met meetups, waarna de TheNextWomen Crowdfund werd opgericht. Dit is een fund om vrouwelijke investeerders te laten investeren in verschillende startups met één investering, om zo minder risico te nemen. Ook dit bleek een succes story. De Summit heeft wederom een interessante line up van gastsprekers, innovation alley en een carreer fair.