Op een heerlijk diner, kan een ieder zeer verheugd zijn. Vooral als deze alle lange tijd op de agenda staat en de dag nabij is om hier van te gaan genieten. De plek van bestemming staat hoog aangeschreven, en wordt door een ieder aangeprezen, dus tijd om zelf eens de proef op de som te nemen. Van een pracht bord met een tongstrelend gerecht om van te genieten, heeft een ieder wel smaak naar.

Maar soms betekent een goed bord eten voor de één, het tegenovergestelde voor de ander. Het is dan ook maar net wat men lekker vindt. Een goede Chef-kok behoeft niet even artistiek te zijn.

En laten we eerlijk wezen…dat hoeft ook helemaal niet. Belangrijker nog is de algemene presentatie. Want van een slordig uitziende bord of smoezelige glazen heeft men al snel gegeten en gedronken!

Zelfs in de meest waanzinnige keukens kan men doorslaan op het artistieke vlak, in de middelmatigheid en soms zelfs de bediening. Zo kan een goede menukaart het water al in de mond doen lopen, maar een kaart met foto’s is meestal niet zo een succes. Het schept doorgaans dan ook juist een averechts effect. Tja… het oog wil ook wat!

Hoe dan ook, uit eten gaan is voor velen nog steeds een ware belevenis en een vreugdevolle gebeurtenis. Toch zijn er een aantal voorwaarden voor de volledige pretbeleving, en de belangrijkste luidt; ‘heb niet al te hoge verwachtingen…’

Sommige eetgelegenheden zien er fantastisch uit, met dito kaart en bediening. Bij het aanzicht van het fraai opgemaakte bord wordt men ook zeker blij. Het onaangenaam verassende effect is echter als er totaal geen, of geen goede smaak aan zit…

Bij een meer gangen menu is dat misschien niet zo erg, er komt immers nog meer aan. Als het tot aan het hoofdgerecht aan toe toch allemaal wat lafjes is, zijn we niet blij met het mooi maar smakeloze geheel.  Daar is echter wel een heel slimme Chef-kok voor nodig om het vreugdevolle uitje alsnog naar wens te maken. Geen gemakkelijke opgave, maar doch zeker wel mogelijk.

Men kan namelijk gaan klagen, heel goed zelfs. Maar als het op een culinaire beleving aankomt in een keurig restaurant, houden we toch maar liever ons gemak. Een goede Chef-kok weet dat ook zeer te waarderen en komt liever aan de tafel om in alle rust de ontsteltenis aan te horen. Opdat het gezellige uitje niet ontaard in een ordinaire viswijven markt. Vis is overigens wel gezond voor de slanke lijn!

Desondanks kan iets wat tot complete desillusie dreigt te worden, alsnog omslaan in een supersucces. De goedmaker! We kennen het allemaal van diverse aangelegenheden en variétés…

Het waanzinnig betoverende dessert, waardoor alle ergernis van het voorgaande ge-slapjanus meteen als sneeuw voor de zon is verdwenen. Het kan eraan bijdragen dat men toch zeker nog een keer dat leuke etablissement bezoekt, want ook de beste Chef-kok kan tenslotte een mindere dag hebben. De bovenste beste goedmaker getuigd echter wel van de verheven kunst!

delicieuze chocolade frambozen panna cotta


4 blaadjes gelatine - 600ml volle chocomel – 200gr grof gehakte pure chocolade – 100gr grof gehakte hazelnoten – 500ml verse geklopte slagroom – 6 grof gehakte cantuccini amandelbiscuits – een bakje met  200gr frambozen – 2 takjes munt


week de gelatine blaadjes in een schaal gevuld met koud water –  verwarm 450 ml  chocomel op laag vuur en voeg hier de pure chocolade aan toe en laat dit volledig smelten – als de pure chocolade volledig is gesmolten mag het vuur uit – knijp de zacht geworden gelatine uit en voeg dit toe aan de verwarmde chocomel en roer dit even door – voeg de resterende chocomel toe en roer dit ook even door – verdeel een klein deel van de cantuccini biscuits, hazelnoten en frambozen in  de cocktailglazen – voeg hier de chocolade chocomel aan toe en plaats dit 2 uur in de koelkast – doe de slagroom in een schaal en voeg hier de rest van de cantuccini biscuits, hazelnoten en frambozen aan toe – vul dit na 2 uur aan in de cocktailglazen en voila!

smikkel smakelijk van de echte goedmaker!

Extra serveertip; garneer met wat frambozen een paar blaadjes munt, en een weldaad aan luxe bonbons


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019