Wilhelmina Drucker,  feministe, schrijfster en vredesactiviste. Initiatiefneemster van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht
Wilhelmina Drucker, feministe, schrijfster en vredesactiviste. Initiatiefneemster van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht

de moderne vrouw

Tegenwoordig is de ultramoderne vrouw niet meer weg te denken uit het tijdsbeeld. Laten we hier eens een mooie analyse op los laten en kijken wat de uitkomst biedt. We gaan terug, even helemaal terug naar grootmoeders tijd met koekoeksklok en al welteverstaan! We komen er dan al gauw achter dat vrouwen in vroegere tijden op diverse fronten veelal werden onderdrukt. Zo hadden vrouwen inderdaad lange tijd geen kiesrecht, mochten zij niet studeren of  werken, althans… niet betaald. Dienden zij de man te gehoorzamen en waren zij niet geacht broeken te dragen. Er zijn vele voorbeelden uit de oude doos te beschrijven die zich kenmerkte door zich hier juist tegen af te zetten.

Deze dames zijn door de eeuwen heen vereerd als geëmancipeerde en feministische vrouwen. Zij fungeerde als rolmodel voor elke vrouw die zich van dat opgelegde keurslijf wilde ontdoen. Geen gemakkelijke noch korte weg inclusief dramatische incidenten. Tegenwoordig wordt er vol bewondering naar deze vrouwen gekeken. En terecht, zij hebben immers het pad voor velen geplaveid. Desondanks is er toch iets bijzonders aan de hand. Tot enige jaren terug wilden vele vrouwen niet meer feminist of geëmancipeerd zijn. Of in elk geval niet meer zo genoemd worden. Dat klonk zo beladen… Maar beladen met wat dan?... tja, om de historie kun je immers niet heen…. 

Nu zijn veel vrouwen zo ver dat zij zelf hun regels maken en bepalen, en er geen doekjes om winden feministe te zijn, of zelfs lesbisch feministe te zijn. Maar… zoals met heel veel zaken weet de mens, en dus ook de vrouw, soms wel weer door te slaan. Feminisme is anno nu soms bijna verheven tot een soort toverwoord, een trendy hype die vooral trendy lijkt te zijn.  Echte voorvechters dienen een werkelijk doel, hebben een duidelijk streven, en steken dat niet onder stoelen of banken.  Feminist zijn of opkomen voor vrouwenrechten is geen gat in de markt om te verheffen naar een commercieel circus. Dat mag wel, maar laten we het dan gewoon circus noemen!

De moderne vrouw heeft echter een hele andere functie en staat als rolmodel voor veel meer dan dat, en is zeker geen trend. De hang naar het ouderwetse feministische beeld is toch zeker echt passé. Er zijn zoveel prachtvrouwen die hypermodern zijn, en ook zeker hun mannetje wel staan! Wees er dus trots op en beleef je sexy – ness, flirten mag, en het daarbij duidelijk markeren van je grenzen is een must. Geniet je van het aanrecht?... wees dan trots en dien je lekkernijen op als een pauw. Relax, en chill… het pad is en blijft van de voorvechters, activisten en strijdsters…, walk it with pride! Maar maak er alsjeblieft geen kermisattractie van. Veeg het haar dus maar van je tanden, die heb je namelijk niet altijd nodig. Wees modern, wees wie je bent, dan ben je vrij!

Tips; ga op onderzoek uit naar vrouwelijke strijdsters – draag lekker eens een rok, natuurlijk mag die broek ook best – vernieuwing is bij de tijd zijn, en vintage is leuk… voor af en toe.


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019