Reizen is erg in trek tegenwoordig, en niet meer alleen gedurende de vakantieperiode. Vroeger stond het maken van grote reizen of een wereldreis heel ver bij de meeste mensen vandaan, vanwege de hoge kosten die deze met zich meebrengt.  

Om tot een reis van groot formaat te komen moet er vaak lang worden gespaard. Uiteraard zijn dan de bijkomende zaken zoals accommodatie, goed eten, leuke uitstapjes en vermaak ook belangrijk voor een bijzondere reis. Voor veel mensen is het vooruitzicht hiervan absoluut een waar genot. 

Een luxe verzorgde reis is uiteraard heel prettig. En toch is daar ook nog de andersoortige reislustige mens die daar niet zo over denkt. We hebben het hier dan ook over de rugzaktoerist, een bijzondere reiziger in zijn soort. 

Door alle comfort en verwennerij in de reiswereld is het goede oude backpacken best een beetje naar de achtergrond verschoven, maar nog niet geheel verdwenen. Desondanks lijkt dit er wel op, want in het straatbeeld is het eigenlijk nog nauwelijks zichtbaar. 

Vroeger was de rugzaktoerist duidelijk herkenbaar in alle steden. Tegenwoordig is deze in veel mindere mate aanwezig. De rugzaktoerist is er doorgaans vooral op uit op het zoveel mogelijk kunnen reizen, en daar dan zo min mogelijk kosten bij te maken. 

Tegenwoordig hoef je daar niet meer zo nodig voor met de rugzak op stap want het reizen is in de huidige tijd ook lang niet meer zo kostbaar. Alhoewel… wie van degelijke comfort houdt en hygiëne hoog in het vaandel heeft staan zal over het algemeen wat duurder uit zijn. 

Als het goed is krijgt men dan ook werkelijk waar voor de investering. En soms worden we aardig in het ooitje genomen als het gaat om die gewenste comfort. Met de rugzak op reis en het echte ouderwetse backpacken liggen de behoeften meestal totaal anders. 

Hier hebben we te maken met de echte avonturier, op zoek naar de meest bijzondere uithoeken. Deze avonturier presenteert zich het liefst niet als de toerist zijnde vakantieganger. Overigens nog een hele klus met zo’n gevaarte op de rug… Veel vrouwen zijn over het algemeen ook niet zo van het backpacken, veel te onhandig en simpelweg niet te doen met het hele gezin. Verrassend genoeg vindt ook de geëmancipeerde vrouw het backpacken prachtig… voor een ander! 

Het bijbehorende liften langs de weg vraagt in deze tijd ook vast en zeker om allerlei #metoo taferelen, dus dat is zeker geen aanrader. Maar ook het ongemak van het constante slepen met spullen is voor velen een doorn in het oog.  

Het slepen met allerlei spullen doet men in grote getale echter wel naar de luchthavens. In deze tijden ook niet altijd even prettig met de lange wachttijden, de drukte en vertragingen. Desondanks zijn de luchthavens wereldwijd heel goed in bedrijf met grote piektijden in alle vakantieperioden. 

Als je eenmaal in de vliegmachine zit na het lange wachten dan kun je ook even lekker bijkomen. De echte liefhebber van rugzaktoerisme houdt echter letterlijk voet bij stuk, en doet niet massaal mee aan de andere reisvormen. Deze avonturier zal pas op een bepaald moment in het leven de rugzak verruilen voor een andere manier van reizen.

Meestal gebeurd dit wanneer het lichamelijk te zwaar wordt of wanneer men het niet meer als prettig ervaart. De wereld rond in een luchtballon is dan misschien een nieuw avontuur…  

Tips; ga goed georganiseerd en geïnformeerd met een groep backpacken, neem tussendoor een hotel of glamping overnachting, vermijd onherbergzame en te afgelegen gebieden, laat het liften liever achterwege...


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019