honderdjarig kiesrecht voor de vrouw

Eindelijk is het dan zover, het honderdjarig kiesrecht voor de vrouw! Al honderd jaar mag de vrouw haar stem doen gelden en telt ze mee in de maatschappelijke beslissingen voor onze samenleving. Als we kijken naar het maatschappelijke beeld anno nu, dan kunnen we inderdaad zien dat er op allerlei gebieden best veel is veranderd.

Deze veranderingen zijn direct te herleiden aan een daad door een vrouw. Meer dan ooit is de vrouw bezig met een bewustwordingsproces om te staan voor wie ze is, te krijgen waar zij recht op heeft en te handelen naar de eigen keuze.

De bewegingsvrijheid is aan haar, en de rolmodellen zijn in de meest uiteenlopende sectoren ook zeker vertegenwoordigd. Met trots kunnen we zeggen dat er vele vrouwelijke strijdsters zijn geweest, die ook los van emancipatie of feministisch gedachtegoed gewoon hun recht claimden, en terecht! Elk mens en dus zeker ook een vrouw, heeft het menselijk recht, de vrije keuze en de vrije wil.

Wereldwijd zijn er vrouwen die een belangrijke rol hebben ter inspiratie voor andere vrouwen. Deze  vrouwen hebben voor zowel toen als nu een ware evolutie op gang gebracht welke sterk heeft bijgedragen aan een wereldwijde inspiratiebron en aan de vele vrouwenbewegingen.

De omvang van inspiratie heeft dan ook een excellente rol verworven. Veel vrouwen durven zichzelf in de 21e eeuw  veel meer te gedragen naar hun potentieel. Stevige beslissingen worden ook niet klakkeloos uit de weg gegaan of op het bordje van de man geschoven.

Sterker nog, over deze laatstgenoemde en dan in het bijzonder de homoseksuele man, komen we ook een interessante situatie tegen. Een groot deel van de homoseksuele mannen neemt van oudsher al een groot voorbeeld aan de vrouw, wat vaak voortkomt uit een bijzondere vorm van adoratie.

Het is niet alleen de modische vrouwenkledij, de aandacht, en de haardracht dat zo aanspreekt. Het is vooral de vrouwelijke kracht, de  seksuele vrijheid en de immer aflatende strijdvaardigheid die van haar uitgaat. Door aller tijden heen en zeker in het huidige tijdsbeeld, is de inspiratie van de vele vrouwelijke rolmodellen dus ook duidelijk terug te zien bij deze groep mannen.


Inspiratievolle vrouwen & pioniers

Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar en botanicus in Nederland – Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts, feministe en strijdster voor het vrouwen kiesrecht in Nederland – Suze Groeneweg, de eerste vrouw en politica die plaats nam in de 2e kamer in Nederland – Antonia Louisa Brico, de eerste vrouwelijke Nederlands-Amerikaanse dirigente – Charlotte Jacobs, de eerste vrouwelijke apotheker in Nederland – Sonja Barend, de eerste vrouwelijke talkshow mogul in Nederland – Hildegard von Bingen, de eerste vrouwelijke Christelijke denker, componiste en rolmodel van de Duits middeleeuwse mystiek – Octavia Estelle Butler, de eerste Afro-Amerikaanse Science fiction schrijfster –  Ophrah Winfrey, de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse media mogul – Michelle Obama, de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse presidentsvrouw van Amerika –  Aretha Franklin – de eerste Afro-Amerikaanse feministe, mensenrechten activiste en zangeres – Sophie Oluwole, de eerste Afrikaanse filosofe en rolmodel voor het traditioneel Afrikaans Yoruba denkprincipe – Ban Zhao, de eerste vrouwelijke Chinese filosofe en rolmodel voor geletterde ambitieuze vrouwen en tevens  officiële geschiedschrijfster aan het hof ten tijde van de Han Dynastie.


Juist deze inspiratie die ook de man in het algemeen raakt, maakt de vrouw zo dierbaar en interessant. Soms zelfs zo, dat er voor gekozen wordt om dit vooral teniet te willen doen. Dat is gelukkig niet meer van deze tijd, en wordt daar waar nodig ook direct tegen gegaan.

Vol trots en vreugde mogen vrouwen en ook mannen met het 100-jarige kiesrecht, en de internationale vrouwendag er zeker weer bij stil staan hoe fantastisch dat is! Van aanrecht naar recht, naar kiesrecht… Een topprestatie uitgemond tot een bijzonder moment voor iedere vrouw. Dat mag groots worden uitgedragen met vieringen wereldwijd! 

 

Have Fun!


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019