Festival Tussenland
Festival Tussenland

Festival Tussenland maakt haar line up bekend voor mei


In het pinksterweekeinde, van vrijdag 26 mei tot en met zondag 28 mei, zijn er honderden voorstellingen en concerten te bezoeken op de buitenpodia en in de theatertenten aan de Zwolse grachten. Hier kunnen liefhebbers van kunst, cultuur en gezelligheid elkaar ontmoeten, bijpraten en nieuwe vrienden maken tegen het decor van toptheater en –muziek. Tussenland trekt duizenden mensen naar de Zwolse binnenstad.

Internationale verhalenvertellers in orale traditie

De internationale vertelprogrammering bestaat uit grote storytellers als de Jamaicaans-Engelse Jan Blake met de voorstelling 'The origin of life and death' waarin ze onze Westerse verhouding met de dood spiegelt aan oeroude Afrikaanse verhalen; de Welsch-Nigeriaanse Phil Okwedy - © beeld bij intro - met een knap weefsel van het persoonlijke met het mythologische in 'The gods were all here', over zijn jeugd als dubbelbloed in Wales; de Finse muzikant en verteller Erik Sjøholm met zijn zoektocht naar de reden waarom zijn oom op zijn geboortedag zelfmoord pleegde in het muzikale Glenn: 'the things we don’t talk about', en de Israëlische verteller Raphael Rodan met 'Me and Mr. Jansen', waarin hij een in Sobibor vermoord joods gezin op het spoor komt, dat in zijn huis in Amsterdam woonde.

Deze verhalenvertellers zijn gekozen omdat ze raken aan het festivalthema van dit jaar: 'Schouders'. Op wiens schouders staan wij en bouwen we onze huidige wereld, ons huidige leven? En wat voor schouders willen we zelf zijn voor de generaties na ons? Een hoogst actuele vraag in deze tijd van klimaatproblemen, oorlog en de dwingende invloed van online.

Tussenland plaatst muzikale handtekening met 'werelds' & 'roots'

Tusselands muzikale programmering is werelds en ademt 'roots'. Een greep uit de programmering: het funky Chef Defect; voorstelling Zeppelin van Straf; het eigentijdse mengsel van americana, country, folk, blues en Irish traditional door A Murder in Mississippi -
© beeld header; de Marokkaanse gnawa-percussie met blazerssectie van Remork & Karkaba; de beste salsa-band van het jaar, Timbazo; de vocale gipsyjazz en swing gemengd met chansons en Braziliaanse- en Balkangeluiden van Marion & Sobo Band; diep traditionele Turkse folk gemengd met dansbare grooves en funky Anatolische psychedelische rock en verleidelijke jazzimprovisaties van Muamma en Kush Band, die een blend speelt van traditionele en complexe Soedanese ritmes en woestijnliederen met jazz & blues.

Speciaal voor kinderen en speelse volwassenen: Bon Dia & Frenk de Slak

Twee bands verdienen het om uitgelicht te worden binnen de veelkleurige programmering voor kinderen en speelse volwassenen. Het grote veld staat op beide festivalmiddagen, zaterdag 27 en zondag 28 mei, bol van kinderactiviteiten en concerten. Izaline Calister & Thijs Borsten spelen de muziektheatervoorstelling 'Bon Dia, Goeiemorgen': een bonte repertoire kinderliedjes van Curaçao, Aruba en Bonaire welke tijdens knuffels in Izalines kamer tot leven komen in een humoristisch dansfeest. 'Frenk de Slak' is de hiphopshow voor het hele gezin van Rico Mc Dougal, vaandeldrager van de Nederlandse hiphop, en producer Dries Bijlsma. Met moddervette beats en scherpe teksten verhaalt deze hiphopshow over Frenk, een vrolijke funky slak. Dit is een familieshow, vermengd met hiphop en theater.

Tussenland biedt grootse circustheatershows

Het Festival Tussenland staat bekend om haar grootse circustheatershows in de openlucht. Hoofdacts zijn onder meer Hirondelles met de voorstelling 'Moda Domo', een hilarische act vol vloer- en luchtacrobatiek en jongleren waarbij de haute-couturekleding je letterlijk om de oren vliegt. Het Duitse 'FeuerWehr' is een staaltje adembenemende luchtacrobatiek op een historische brandweerauto. De brandslang wordt het koord en hoog aan de draailadder hangt een trapeze. 

Het Franse duo Diego & Joanes brengt een mix van comedy, jongleren, acrobatiek op de vrijstaande ladder, balanceerkunsten op de 'rola rola', livemuziek en is interactief met het publiek. 

Er worden ook partnerevenementen gehost voor kunst, creativiteit en food innovation. Het festival Tussenland is vrij toegankelijk en je betaalt naar  draagkracht.

Canondagen 2023

Oog in oog met geschiedenis tijdens de Canondagen in mei


Tijdens het weekend van 13 en 14 mei 2023 organiseren diverse Canoninstellingen uit het hele land activiteiten voor jong en oud waarbij de vensters en sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. Deze dagen  worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken tal van musea en erfgoedinstellingen samen om de geschiedenis van Nederland voor het voetlicht te brengen.

Noord-Nederland

In Noord-Nederland organiseren Museum de Proefkolonie en het Nationaal Gevangenismuseum een culinaire fietstocht door het cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid. In het Hunebedcentrum beleef je als bezoeker de wereld van de eerste boeren in Drenthe en kun je helpen met graan malen of het vlas kaarden met een wolkam en leer je vuur te maken.

Midden- en Zuid-Nederland

In Midden-Nederland organiseren Canoninstellingen ook meerdere activiteiten. In het Spoorwegmuseum kunnen bezoekers meerijden op de Arend en een echte stoomlocomotief ervaren. In het mediamuseum van Beeld & Geluid leren bezoekers hoe de komst van de televisie ons leven voor altijd heeft veranderd. Op Slot Loevestein keert Hugo de Groot terug en kun je leren over zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht die de wereld veranderden. In het Watersnoodmuseum ontdekken bezoekers tijdens de familierondleiding de persoonlijke verhalen achter museumobjecten.

West-Nederland

Ook in West-Nederland zijn verschillende activiteiten te bezoeken. Zo gaan bezoekers bij Atria zelf aan de slag tijdens twee workshops, namelijk een workshop creatief schrijven en een illustratieworkshop. In het Teylers Museum kun je als bezoeker het museum door de ogen van Napoleon ontdekken. Dit kan door middel van een speurtocht voor kinderen en een theatrale audiotour voor volwassenen. In Museum Kaap Skil worden twee lezingen gegeven over De Jurk uit het Palmhoutwrak. In Museum Het Prinsenhof kan het hele gezin onderzoek doen naar de moord op Willem van Oranje. In het Huis van het Boek leren bezoekers over het begin van de boekdrukkunst en bedienen zij zelf een oude drukpers.

Over de Canon van Nederland

Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Groot tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen.

Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. Beeld © Canondagen.