Als je gelukkig bent ervaar je vrijheid, dan ben je blij en geniet je met volle teugen van elk moment van de dag. In de huidige maatschappij vragen steeds meer mensen zich af hoe herkenbaar dit nog is. Onderzoek naar het blije gevoel doet verbazingwekkende uitslagen bovendrijven. De mens heeft behoefte aan het steeds meer ervaren van het blije gevoel, en belandt in haar zoektocht daarnaar blijkbaar steeds in het tegenovergestelde. 

Dit zou tegenwoordig zeker niet moeten passen in een maatschappij waar werkelijk alles, en tenminste heel veel voorhanden is. Op elk moment van de dag kan men een beleving opwekken die voldoet aan de eis van blijdschap en vreugde. 

Desondanks de mogelijkheid hiertoe, wordt dit toch nauwelijks bereikt. De mens heeft ontzettend veel materieel weten te creëren dat hiervoor zou moeten zorg dragen. Computers zijn tot in detail uitgewerkt om in deze behoefte te voorzien. 

Stapsgewijs gaat dit steeds een stukje verder. Zo is de mens zelf al tijden in staat om zijn eigen leven en lijf naar eigen believen in te richten. Maatschappelijk brengt dit weer nieuwe vooruitzichten met zich mee waarbij er mogelijk een bijzonder en nieuwe wereldvisie zal ontstaan. De evolutionaire visie houdt allang niet meer op bij de ontstaansgeschiedenis van de mens, maar heeft een veel breder draagvlak gekregen. 

De techniek ontwikkelt zich hierbij in een rap tempo voort. Het doel is uiteraard het leven nog aangenamer te maken en daarmee de mens van alle gemakken te blijven voorzien.

Van spelletjes tot mobiele telefonie, tot communicatie en het serieus in stand houden van het evenwicht van de maatschappelijke matrix. Het is allemaal mogelijk en toegankelijk met de computer en allerlei ander soort computergestuurd apparatuur. 

In de maatschappij is hierdoor ook zeker een duidelijke tweedeling te zien. De ene groep is gek op alles wat met de machine en technologie te bereiken is. Ondanks het op den duur ontbreken van het ultrablije gevoel. 

De andere groep heeft hier duidelijk minder behoefte aan, en kiest veel liever de weg van het minimalistische leven zonder al te veel technologische snufjes. Desondanks kan deze tweede groep ook niet volmondig toezeggen het ultrablije gevoel constant te ervaren. 

De vraag is uiteindelijk of dit ultrablije gevoel dan ook wel bestaat… En dat doet het! Het is alleen vele malen moeilijker te ervaren in het huidige en het echte stadse leven. Daar is alles gebaseerd op materiële vervulling en krijgt men, hoe graag men het ook wil, nauwelijks tijd om rust en blijdschap te ervaren. 

Alles gaat ontzettend snel, iedereen is druk waardoor de boog dan ook voornamelijk gespannen staat. Dit wordt nog eens bevestigd door de enorme rijen vakantiegangers, op zoek naar ontspanning en het ultrablije gevoel. 

Uiteraard zou men denken dat het verhuizen naar het platteland of een dorp flink zal bijdragen in rust en het ervaren van constante tevredenheid en blijdschap.

Maar ook die tijden behoren veelal tot de goeie ouwe tijden. Hoe moet het dan wel?... Het is moeilijk, maar mogelijk. Steeds meer mensen komen hier ook achter, desalniettemin dit ontzettend langzaam gaat. Het grootste wereldprobleem gehuld in het jasje Global warming zegt eigenlijk al ontzettend veel en wijst de weg terug naar happiness. 

Er is teveel aan van alles en nog wat, en het ontbreekt daarbij aan de oorsprong van de natuurlijke bron. De onnatuurlijke bronnen geven geen werkelijke doorgang aan het ultrablije gevoel maar houden alleen het idee van dit gevoel in stand. Dat heeft eeuwenlang gewerkt, en nu simpelweg niet meer.    

Een collectief bewustzijn hierover zal uiteindelijk het tij wel weten te keren zodat de werkelijke bron van Moeder Aarde weer evenwichtig zal resoneren. Tot die tijd is het zaak te accepteren dat het ultrablije gevoel past bij de tijd zoals deze nu is…  de ene keer meer dan de andere keer!    


Hello Radio Live Jos Claessens auteur Dagboek van Bewust Leiderschap op 13 december 2019 presentatie bij Scheltema

Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019