claudia bisschops bij dagvandevrouwen.nl

Maart: de stand opmaken

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het zover: het is weer lente! En dus tijd om de koers uit te zetten voor de rest van het jaar. Maart is van oudsher een goede maand om zaken aan te pakken en daarom wil ik u drie opties ter overweging geven. Eentje voor de innerlijke mens, een voor de liefde en een voor de mensen die u minder goed liggen. Laat ik met die laatste beginnen. De kalender van de Romeinen begon in maart, niet in januari. Maart is vernoemd naar de oorlogsgod Mars. De Romeinen dachten dat maart een goede maand was om een oorlog te beginnen. Hebt u iemand met wie u nog ‘unfinished business’ heeft? Nu is uw kans!

Wie in aanloop naar de Pasen druk bezig is met vasten, kan met halfvasten even gas terugnemen en zich tegoed doen aan lekkernijen die de rest van de Vasten verboden zijn. Zo wordt in Sittard het verhaal van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging uitgebeeld in een festijn waarin krombroodjes (broodjes in de vorm van een halve maan) van een helling worden gegooid. De sport is om er zoveel mogelijk te bemachtigen. Nu is ook tijdens de Vasten niets menselijks ons vreemd dus ik kan me voorstellen dat de optie oorlog voeren zomaar in beeld kan komen tijdens het broodjes roven.

Tot slot kan maart ook nog hartverwarmend zijn. In deze maand groeien de maartse viooltjes. Het maartse viooltje is niet alleen lekker in salades of gesuikerd als decoratie op gebak, maar ook goed tegen huiduitslag en reumatische klachten. Veel belangrijker: het viooltje ruikt lekker en is vanwege zijn blauwe kleur een teken van ontluikende liefde. Wil je nu echt het hart van je lief veroveren, vergeet Valentijnsdag. Je hebt de hele maand maart om iedere dag een blauw viooltje te plukken en hem of haar te brengen. Op het Tukkerse ‘brommers kieken’ bestaat een florale variant: Het is weer om viooltjes te gaan plukken, oftewel weer om te vrijen. Kijk, zo wordt maart ineens leuk. Zoals gezegd, maart is een maand om de stand op te maken. Voor mij betekent maart het oude vaarwel zeggen en een start maken met nieuwe dingen. Het hotel-restaurant heb ik verkocht. Mijn passie voor de horeca was niet zo groot dat ik alle rompslomp achter de schermen voor lief kon blijven nemen. In het afgelopen jaar heb ik veel geleerd, onder andere over projectmatig werken en hoe je van niets iets kunt maken. Kennis waarvan ik nu als consultant in het verandermanagement dankbaar gebruik maak. Het afgelopen jaar heeft zaken in een nieuw perspectief gezet. Zo ben ik wijn steeds meer gaan relativeren. De cultstatus die sommige collega’s het product toekennen, kan ik niet meer invoelen. Als lifestyle columnist die zich richt op wijn en spijs zou ik met deze insteek u als lezer  tekort doen. Daarom is dit mijn laatste column voor dit forum. Ik heb met veel plezier voor u geschreven, maar het glas is gedronken en de fles is leeg. Ik dank u voor het lezen en het ga u goed!


Hello Radio Live Jos Claessens auteur Dagboek van Bewust Leiderschap op 13 december 2019 presentatie bij Scheltema

Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019