Hartig & Zoet

Zo net na het einde van de cyclus van de laatste oogst, en met het Halloween feest ter afsluiting van deze periode, maken we ons weer op voor nieuwe feestelijke aangelegenheden. Daar hoort uiteraard wel wat lekkers bij. Dat snoepgevoel begint eigenlijk al zodra de koudere temperaturen zich aandienen. Hartige hapjes vindt nagenoeg een ieder wel lekker om van te genieten, en zijn in diverse variaties te creëren.  Zoals de hartig en pittige hapjes in de vorm van  vers gemaakte vlammetjes. Dit zijn een soort mini loempiaatjes gevuld met een pittig gekruide vulling van gehakt of geheel vegetarisch. Het direct verwarmende gevoel op een koude herfstavond is niet te versmaden.

Desondanks houdt niet iedereen van pittige hapjes. Het zogenaamde “opvlieger” effect bij dit soort lekkernijen, kan zeker niet een ieder appreciëren. Smaakvolle hartige hapjes worden vooral bereid uit excellente kruiden en specerijen. De delicate smaak dient daarbij echter wel zeer goed te worden afgestemd. Anders is de belevenis niet veel anders dan een grote hap zout in de mond. Daar worden we niet vrolijk van, en is bovendien ook niet erg gezond. De meeste hartige hapjes worden doorgaans voorzien van een lekker krokant jasje. Voor een smakelijk krokante verpakking is diverse receptuur voor handen. De semi

professionele keukenprins of prinses maakt voor het gemak gebruik van het simpel te bereiden filodeeg, ook  bekend als bladerdeeg. Kleine hartige, of uiterst zoete lekkernijen staan bekend als comfort food. Deze zijn vooral bekend uit de Oosterse en Arabische keuken.

De Hollandse keuken kent echter ook diverse hartige hapjes, waarbij de juiste combinatie van hartig en zoet voorop staat. Wanneer de herfst haar intrede doet voeren de welbekende kruidige geuren bij de meest uiteenlopende gerechten en desserts de boventoon. 

Favoriet is met stip de geur van kaneel, direct opgevolgd door vanille, kardemom en amandel.

Het zijn deze geuren welke direct warmte en gezelligheid met zich meebrengen. En tegelijkertijd met de intrede van Halloween ook een tikkeltje griezeligheid toevoegen aan het festijn van afsterving, brrrrrrrr….

In vroegere tijden kwamen deze geuren je rond het herfstseizoen steevast bij elke banketbakker tegemoet. Tegenwoordig zijn veel banketbakkers lekkernijen opgenomen in het assortiment van de goed gesorteerde supermarktketens. Pas maar op, want als je er te lang blijft ronddwalen vliegt er spontaan een onsje meer aan het afgetrainde lijf…


Oma’s luxe amandelspeculaas
400gr amandelmeel – 50gr kastanjemeel – 75gr arrowroot - 175gr kokosbloesemsuiker – 25gr speculaaskruiden – 2 tl citroensap - 100ml manuka honing – 10gr zout – 125ml vloeibare kokosolie – 60ml kokosmelk – 3 eieren – 150gr grof gehakte amandelen – 50 gr grof gehakte pistachenootjes 


Verwarm eerst de oven voor op 160 graden. Doe 200gr amandelmeel, de manuka honing, citroensap en 1 ei in een kom, mix het zeer goed door tot een  gladde amandelspijs massa en bewaar dit daarna in de kom – doe 200gr amandelmeel, de kastanjemeel, arrowroot, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kokosolie, kokosmelk, zout en 2 eieren in een aparte kom en mix dit geheel ook zeer goed door tot een speculaasmassa – doe de helft van de speculaasmassa in een bakblik en druk deze hier goed in aan – voeg hier bovenop een dunne laag van de amandelspijs aan toe – voeg hier bovenop het restant van de speculaasmassa aan toe – voeg hier bovenop de grof gehakte amandelen en pistachenootjes aan toe – plaats het bakblik in de oven en bak het geheel in 45 minuten goudbruin af – laat de speculaas even afkoelen, snijd deze daarna in stukken en voila!
Extra serveertip; de echte lekkerbek serveert het met een beker warme chocolademelk en marshmallows… 


Hello Radio Live Jos Claessens auteur Dagboek van Bewust Leiderschap op 13 december 2019 presentatie bij Scheltema

Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019