Met dit warme weer hebben we over het algemeen niet zoveel zin om achter het fornuis te staan. Eten bereiden doet men vooral met de makkelijke maaltijd in het achterhoofd. Wat lekker, snel en voedzaam is bij warm weer is doorgaands een goed gevulde soep. 

Nou zullen veel mensen niet graag hete soep eten als het warm weer is. Toch hoeft soep echter niet altijd warm geserveerd te worden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het soort soep. 

Mediterrane soepen zoals Gazpacho of Coquinaria kunnen heel goed gekoeld worden gegeten. Deze soepen zijn doorgaans ook rijkelijk gevuld met groente, vlees of vis waardoor het ook echt voedzaam is. 

Ondanks het warme klimaat maakt soep in veel Tropische en Subtropische landen dagelijks deel uit van de maaltijden. En ook in warme gebieden wordt soep meestal niet al te heet gegeten....

Een heerlijke soep kan eigenlijk altijd en overal, en kan uit de meest uiteenlopende ingrediënten bestaan. Soms ziet een soep er heel neutraal uit en zit er nauwelijks iets in, maar heeft deze wel een excellente smaak. Dat komt omdat een goede soepbasis bestaat uit een echte verse bouillon. 

Lekkere verse bouillon wordt bereidt met in water gekookt vlees, vis of gevogelte waar nog bot en al aan zit. Tijdens de bereiding kunnen hier al gedroogde en verse kruiden aan worden toegevoegd zodat de basis bouillon direct een hele mooie smaak heeft. 

Met de bouillon kan de soep verder worden opgebouwd tot een heerlijk gerecht.  Voor een gebonden soep kiest men vaak peulvruchten die doorgekookt worden tot een zachte massa. Daarna kan het geheel makkelijk worden gepureerd tot een gladde soep. 

Een niet gebonden soep bestaat meestal uit diverse ingrediënten waarbij de bouillon waterachtig vloeibaar blijft, en heel goed op smaak is. De heldere soepen of bouillon worden meestal opgediend als appetizer voor het hoofdgerecht.  

De smaakpapillen worden extra gestreeld en zijn dan goed voorbereid op het hoofdgerecht. Een al te gevulde soep is bij een nog te nuttigen hoofdgerecht veel te zwaar, en dus niet op zijn plaats. 

Soep is één van de oudste gerechten, stamt uit de prehistorie, en bestond voornamelijk uit de gebonden variant. In de prehistorie werd de soep nauwelijks gepureerd waardoor de grote stukken sappig vlees, groente en peulvruchten er nog duidelijk in waren te ontdekken.  

In de prehistorie vormde brood voornamelijk het hoofdvoedsel en werd soep dus ook vooral met heel veel brood geserveerd. Het eten van soep met brood erbij, en het dopen van brood in de soep is dus al een eeuwenoude traditie te noemen. 

Soep was voor de armelui een maaltijd waarbij het steevast ontbrak aan luxe ingrediënten zoals vis, vlees of gevogelte. Als dit er al in zat waren het vaak de minder fraaie stukken. Maar ook de groente was vaak dun bezaaid waardoor de soep een karig geheel vormde. 

In de prehistorie werd soep ook veelal bestempeld tot een armeluismaaltje. Echter, een goed gevulde en gebonden soep, was vaak nog voedzamer dan de zogenaamd keurige schotels met weinig en vooral dikmakende inhoud.  De rijke adel genoot de luxe ingrediënten en was dikwijls verwend met een goed gevulde velouté soep, en een dikke buik nadien…

Thaise Tom Ka Kai Soep

500ml water – 1 blokje kippenbouillon – 100gr gambas 350gr kippendijen – 500ml cocosmelk – 100ml vissaus - 1 stengel grof gesneden citroengras (sereh) – 6 grof gesneden citroenbladeren (kaffa limes) - 5mm in twee gesneden galangawortel – 1,5 el verse limoensap - 50gr bruine basterd of palmsuiker – 50gr verse rode chilipepers – 100gr oesterzwammen – 50gr verse gesneden koriander.


Doe de kippendijen samen met het bouillonblokje in 500ml water, en trek hier op middelhoog vuur een bouillon van – voeg de gambas toe en laat nog 1 minuut doorkoken – zeef het vocht en ontdoe de gekookte kippendijen van het bot – bewaar de gefileerde kip en de gambas in een kom en voeg hier de vissaus aan toe – voeg de cocosmelk toe aan de bouillon en roer dit door 

kneus de citroengrasstukjes en voeg dit samen met de galangawortel en citroenbladeren toe aan de cocosbouillon en laat dit op laag vuur 10 á 15 minuten koken met behoudt van de vloeibare vorm – voeg nu de rode chilipepers, de oesterzwammen, de gefileerde kip en de gambas hier aan toe en laat dit nog 2 minuten doorkoken 

voeg vervolgens de vissaus samen met de palmsuiker en limoensap toe aan de soep en roer dit 1 minuut door  en voila! Serveer de soep in kommetjes en garneer deze met de verse koriander, smikkel smakelijk! 

Extra serveertip; voeg noedels toe aan het geheel voor een extra gevulde soep.


Hello Radio Live Jos Claessens auteur Dagboek van Bewust Leiderschap op 13 december 2019 presentatie bij Scheltema

Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019