Het lekkerste toetje uit de ouwe doos is een heerlijk bakje yoghurt. In vroegere tijden was er bij menigeen na het avondmaal niet heel veel anders. En als je een beetje geluk had dan kreeg men soms een vlaflip. Een heerlijke combinatie van vla en yoghurt met siroop. Ook de luxe variant zoals hangop, een dikkere soort yoghurt of karnemelk met fruit en siroop, was een waar festijn. En nog steeds...

De hangop heeft zijn ietwat bizarre naam te danken aan het feit dat de yoghurt of karnemelk in een dunne doek- of kaasdoek werd  gehangen ter verdikking van de substantie. Tegenwoordig is deze vergelijkbaar met een goede Griekse yoghurt of een halfvolle kwark.

Yoghurt schijnt haar oorsprong te hebben in centraal Azië. Vanwege de warmte en het snelle bederfproces was het destijds simpelweg onmogelijk, om de melk te bewaren voor de consumptie. Desondanks had dit wel een aangenaam fraaie bijkomstigheid. Want door de hoge temperatuur in dit gebied, en de snelle vorming van bacteriën, fermenteerde de melk.

Het dikke restproduct dat in het zogeheten melkvocht achterbleef werd uiteindelijk de nu o zo smakelijke yoghurt. Ditzelfde procedé is tevens de basis bij kwark, roomboter en het maken van kaas. Met name in de Turkse cultuur werd dit nieuw gevonden product verder tot ontwikkeling gebracht, en ontstond er een waardige yoghurt en een nationaal volksproduct.

Midden 1900 werd yoghurt echter in Spanje Barcelona voor het eerst officieel geïntroduceerd door de Joods-Griekse zakenman Isaac Carasso. Diens zoon wist dit product verder te verhandelen en uit te breiden onder de immer bekende naam Danone.

In Centraal Azië, de Balkan en het Midden Oosten wordt yoghurt echter niet zozeer gebruikt als dessert of tussendoortje. Het wordt juist veelal gecombineerd en geserveerd bij de meest uiteenlopende gerechten.

Yoghurt is inmiddels wereldwijd uitgegroeid tot een verfrissende zuivelsoort, en wordt nu dikwijls als smakelijk tussendoortje of dessert genuttigd. Yoghurt staat ook bekend om de gezonde bijdrage die het aan de darmflora levert. Ondanks dat het wordt voort gebracht door een fermentatie proces, en dus vele bacteriën bevat. Het is echter wel van belang dat het dan vooral niet teveel, en liefst geen suikers bevat.

Precies zoals vroeger, toen men nog voornamelijk de dunne zure yoghurt variant zonder suiker nuttigde. Maar al snel kwam men er echter achter dat een dikkere romige yoghurt veel smakelijker is. Om dit effect te bereiken gebruikt men meestal producten die uit melk zelf afkomstig zijn, zoals caseïne, melk- of wei poeder. In sommige varianten vindt men echter gelatine of zetmeel… tja, dat is een kwestie van smaak of wansmaak!

Opvallend detail is dat yoghurt tegenwoordig ook niet meer zo zuur is als vroeger. Het heeft door de eeuwen heen dan ook een ware ontwikkeling doorgemaakt. Zo was het in den beginne een vrij dunne, zure en zelfs saaie substantie. Veel mensen experimenteerde thuis door hier fruit en siroop of suiker aan toe te voegen.

Tegenwoordig hoeft dat niet meer want yoghurt is in alle soorten en maten te verkrijgen. Ook is daar de yoghurt variant welke wordt gemaakt van kokos, rijst,  amandel en soja. Officieel gezien vallen deze varianten niet echt onder yoghurt, want de pure basis bevat dus geen zuivel. Desalniettemin zijn deze ook heerlijk van smaak, en zeer geschikt voor de echte veganist.

Als je gek bent op yoghurt is een heerlijk dessert wellicht op basis van kwark gemaakt. En daar hebben we natuurlijk een fantastisch recept voor!

fruity red fruit cheesecake


12 blaadjes gelatine – 200gr fijn gekruimelde biscuits – 125gr roomboter – 400gr gemengd en ontpit rood zomerfruit – 1 bloedsinaasappel – 500gr volle kwark – 200gr witte basterdsuiker – 250ml slagroom


Laat de  gelatineblaadjes circa 5 minuten in koud water weken – smelt de roomboter en meng dit door de biscuitkruim – verdeel dit mengsel over de bodem van een springvorm en druk het met een spatel goed aan – pers de bloedsinaasappel uit en verwarm deze op laag vuur – voeg hier de uitgeknepen gelatine aan toe en roer dit zachtjes door tot het is opgelost – haal het van het vuur af om af te koelen – pureer het merendeel van het rode zomerfruit – vermeng de puree met de kwark en de basterdsuiker – voeg de gelatine sap toe en meng het goed door – klop de slagroom stijf en meng het vlot en luchtig door het kwarkmengsel – verdeel het mengsel over de biscuitbodem en strijk de bovenkant glad – plaats de springvorm circa 3 uur in de koelkast -  haal na circa 3 uur de springvorm uit de koeling en ontdoe deze van haar ring – verdeel de rest van het rode zomerfruit over de taart en voilà!

Extra serveertip; een heerlijk glas *non-alcohol* prosecco rosé met verse granaatappelpitjes mag hier toch eigenlijk niet ontbreken…


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019