In Europa zijn we verzot op de Italiaanse keuken en is er haast niemand onbekend met pasta. Heel zachtjes hebben de temperamentvolle Italianen vele harten weten te veroveren. En eigenlijk ging het nog vrij gemakkelijk ook, met weinig en zeker niet teveel toeters en bellen.

Pasta in allerlei soorten en maten, allerlei soort variaties met tomaten, beetje basilicum en wat geraspte kaas. Dat klinkt zo wel heel erg simplistisch. En dat is het ook, want de kneep zit hem juist in de ultiem verfijnde smaken van de ingrediënten.

Om het geheel niet te laten ontaarden in een te zoute, te flauwe of zelfs een smakeloze hap, moeten deze ingrediënten wel echt  zorgvuldig op elkaar te zijn afgestemd.

Je zou haast denken dat er van het Italiaanse gerechten assortiment geen grotere favoriet dan pasta zou zijn. Nou die is er dus wel, en een heel bekende zelfs welke mogelijk met stip bovenaan staat. De pizza! Al zullen veel mensen dit gerecht eerder beschouwen als een snack voor tussendoor.

Maar zo is het echter niet ontstaan. Zo is het ook mogelijk ook met de pizza, want al in de negende eeuw aten Scandinavische Noormannen platte ronde deegbroden met allerlei ingrediënten erop. Deze werden gebakken in steenovens, die we tegenwoordig kennen als de moderne pizzaovens.

De eerste pizza’s doken pas rond de 17e eeuw op in Napels Italië en werden daar in het koningshuis geïntroduceerd door de gespecialiseerde pizzaioli Raffaele Esposito. Hij verhief de pizza tot een waar gerecht uit Napels. Sindsdien staat de pizza Napoletana ook op de kaart als een typisch Italiaans streekgerecht en maakt zelfs deel uit van de UNESCO lijst.

Pizza in Italië is echter in elke streek weer anders, want zo kennen we ook de rechthoekige variant, die men vooral in Sicilië voorgeschoteld krijgt. Of de calzone, de opgevouwen pizza, die vaak rijkelijk gevuld is. Over smaak valt nog wel te twisten bij de pizza, en dat begint al bij de pizzabodem.

Wie de voorkeur geeft aan een uitgesproken broodsmaak, zal eerder kiezen voor een dikkere pizzabodem. De dunnere variant is daarentegen een stuk knapperiger en doet veel minder denken aan brooddeeg.

In de negentiende eeuw zijn er wereldwijd allerlei soort varianten van pizza ontstaan en ontstonden er ook veel pizzaketens. Hierdoor werd de pizza omgedoopt tot de snelle makkelijke hap met een opvallend grote aantrekkingskracht die vooral op de jongelui inwerkt.

Ook zijn de kant en klare afbak pizza’s niet meer weg te denken uit het schap van de supermarkt. Het aantrekkelijke van pizza is natuurlijk het feit dat er weinig mensen zijn die geen lekker krokant brood lusten, vandaar de gretige aftrek.

Maar de echte pizzaliefhebber gaat uiteraard naar een Italiaanse pizzeria, waar de pizzaioli lachend en zingend het pizzadeeg rondslingert, en achter de houtoven staat. Je kunt natuurlijk ook zelf voor pizzaioli spelen en heerlijke pizza’s thuis maken. Een leuke en creatieve bezigheid om feestdagen eens een heel ander gezichtje te geven.

Leuk als je een open haard hebt, maar doe maar gewoon lekker in de oven! Zo met de feestdagen voor de deur is het wellicht een leuk idee om iets nieuws te proberen. In plaats van de traditionele hapjes kun je een paar varianten maken die bij de borrel of als voorgerecht kunnen worden opgediend.

Bij het bakken van pizza kun je uiteraard gewoon de traditionele receptuur aanhouden. De creatieve pizzaioli in spé bedenkt natuurlijk zelf wat lekker is en zal de pizza op een speelse manier rijkelijk beleggen. Bij Italië en pizza hoort eigenlijk ook wel een garnituur aan antipasti, en een goed glas wijn. Een heerlijk pittig biertje is er natuurlijk ook niet bij te versmaden!


vier grote pizza pommodore's


Ook met kerst kan er op de feesttafel heerlijke pizza worden geserveerd als bijgerecht in plaats van de opgesmukte hapjes die qua smaak niet altijd gewaardeerd worden door de jonkies onder ons.

Uiteraard is de vers gemaakte pizza en pizzabodem daarbij wel een vereiste. Als je een grote pizza in mooie kleine vierkante hapjes serveert, heb je daarmee ook meteen de meest snelle en ultieme amuse. Uiteraard wel even de dikkere rand wegsnijden!


500gr 00-pizzabloem –  300ml lauwwarm water – 10gr zout – 2el olijfolie – 2gr droge gist – tomatenpuree – Parmezaanse kaas – geitenkaas – mozzarella – kaas naar keuze – in de lengte gesneden pommodore tomaten – basilicum - rucola – olijven –  ananasblokjes – in reepjes gesneden zongedroogde tomaten – vis of vlees naar keuze


Doe het zout in een kom en voeg hier het water aan toe – voeg een klein deel van de bloem toe en meng dit goed door – voeg de overige bloem en de gist toe en kneed de massa circa 10 minuten goed door tot een soepel en gladde deeg –  vet de kom licht in met olie en dek deze af met een schone theedoek – maak van het geknede deeg een grote bol en laat dit 2 uur op kamertemperatuur in de afgedekte kom rijzen – neem na 2 uur een klein stukje van de deeg en trek het uiteen tot je erdoorheen kunt zien – als het flexibel gaat en niet scheurt is het goed!

Maak van alle deeg nu kleine bolletjes van circa 220gr en laat deze nog eens 6 uur rijzen in een goed afgedekte kom –  rol de opgerezen bolletjes deeg uit met een deegroller tot een mooie dunne ronde of vierkante bodem – let op! voeg de basilicum, rucola en zongedroogde tomaten pas halverwege het bakproces toe  – beleg de pizzabodem met tomatensaus de kazen, pommodore tomaten en ananasblokjes en de overige ingrediënten naar keuze – smeer de randen licht in met olijfolie – leg de pizza op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak deze op 220 graden in circa 15 minuten af – als de pizza mooi krokant en goudbruin is gebakken kun je deze voorzichtig in kleine vierkantjes snijden – bestrooi ze met wat extra blokjes geitenkaas,  en ready to serve...smikkel smakelijk!

Extra serveertips; snijd de afgesneden pizzarand in stukken en serveer dit met aioli, verse pesto en kleurrijke antipasti. Om het geheel in feestelijke stijl af te maken mag een goed glas champagne of prosecco ook zeker niet ontbreken!

 


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019