Eten doen we allemaal, wie zegt niet van eten te houden, houdt simpelweg zichzelf voor de gek. Het idee is best bizar als we bedenken dat er wereldwijd enorme hoeveelheden aan voedsel worden geconsumeerd. 

In Europa eet men tegenwoordig heel anders dan vroeger. Veel gevarieerder en ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de meest uiteenlopende en kruiden en recepten. Bijna elke cultuur heeft zo haar basis voor een gerecht, om vervolgens toespijs aan toe te voegen.

Toch zijn er een paar basis ingrediënten die bij het merendeel van de wereldbevolking bekend zijn en ook dagelijks genuttigd worden. En daar is er één van die een enorme bekendheid geniet en werkelijk in iedere cultuur veelvuldig wordt gebruikt.

We hebben het dan ook over rijst, een makkelijk te bereiden basis die zich leent voor de meest ondenkbare recepten, of als bijgerecht van allerlei soort van soepen.

Rijst kent een zeer lange historie, en wordt vooral in de Aziatische landen verbouwd waarvan China de grootse leverancier van dit product is. Rijst is echt een enorm aantrekkelijk product omdat er ook zo ontzettend veel variaties mee te maken en te bedenken zijn.

Een aantal producten die een basis van rijst hebben of hier volledig uit bestaan zijn bijvoorbeeld rijstepap, rijstebloem, rijstmelk, rijstazijn, rijstwijn, rijstnoodels en rijstwafels.

Het rijst ingrediënt heeft zijn populariteit vooral te danken aan de vele Aziatische en Zuid-Amerikaanse gerechten waarbij het doorgaans de basis is of gebruikt wordt.

Het gerecht dat qua bekendheid met stip op nummer 1 staat is uiteraard gebakken rijst of nasi. Ook van dit gerecht zijn diverse varianten, welke afhankelijk van de cultuur en de gebruikte kruiden en specerijen de herkomst verraad.

Met het gebakken rijst of nasi gerecht is dus ook meteen duidelijk dat rijst tevens gebakken kan worden. Dit bakproces is ook één van de hoofdzaken bij het bereiden van risotto, de Italiaanse rijstvariant. Risotto heeft een ware opmars gemaakt door de veelvuldige toepassing door de Europese chef kok.

Daarbij was het vaak een pittig onderdeel bij de meeste kookwedstrijden. Vanwege de specifieke techniek tot  bereiding, kan dit gerecht namelijk met gemak totaal verkeerd uitpakken. Onder de heerlijke zomerzon is er nog een gerecht wat men graag aan de Spaanse Riviera geserveerd krijgt, en dat is uiteraard de favoriete paella.

Een heerlijke rijstschotel met saffraan, groenten en zeevruchten. Dit gerecht heeft een duidelijke gelijkenis met de Surinaamse moksi alesi, alleen wordt hier soms nog zoutvlees en verse cocosmelk aan toegevoegd.

Rijst is een voedzaam ingrediënt, maar bevat net als pasta en ook veel witte koolhydraten. Tegenwoordig wordt er dan ook iets vaker gekozen voor bruine of zilvervlies rijst. Deze variant bevat de ‘goede’ koolhydraten, is steviger van structuur en is meestal met de helft minder al een volwaardige portie.

Inmiddels zijn er vele soorten rijst te verkrijgen, en meest favoriet is nog altijd de lange slanke korrel, maar deze is niet echt geschikt om risotto mee te bereiden. Dit geldt overigens ook voor de Japanse sushi, welke eveneens een aardige hoeveelheid witte rijst bevat.


delicious zalm risotto


Wie van rijst houdt, kan heerlijke variaties maken met recepten uit de meest uiteenlopende culturen. Wil je ook graag eens de echte Italiaanse kok uithangen, en een thuiswedstrijd organiseren?... Dat kan zeker, dus neem de proef maar op de som met dit overheerlijke risotto gerecht, het lukt vast!

250gr risotto rijst 75gr Parmezaanse kaas 150ml witte wijn 2 el milde olijfolie 1lt tuinkruiden bouillon van 2 blokjes 1 middelgrote ui 1 teentje knoflook

1 tl roomboter 300gr gerookte zalm 1 gesneden courgette 150gr groene asperge stukjes 125gr champignons 125gr peterselie


Doe water in een pannetje voeg de bouillonblokjes toe en laat dit op een laag pitje koken roerbak de asperge, courgette en champignons beetgaar fruit de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie voeg de risotto toe en roerbak deze circa 3 minuten tot hij glazig wordt blus dan de rijst af met de wijn en wacht tot deze volledig is opgenomen in de rijst herhaal dit proces maar nu met een soeplepel bouillon -  herhaal dit totdat alle bouillon op is –  voeg de champignons toe aan de geroerbakte groenten en bak deze kort mee –   snijd de zalm in kleine blokjes en mix dit samen met roer gebakken groenten door de risotto voeg de roomboter toe aan de risotto en roer dit goed door –   voeg nu de Parmezaanse kaas toe en mix dit goed door tot het gesmolten is en voilá... Smikkel smakelijk!

Extra serveertips; besprenkel de risotto met grof gehakte geroosterde hazelnoten, en de goede lekkerbek garneert met nog wat extra Parmezaanse kaas.