Wie van eten houdt, is doorgaans geen fan van koken en afruimen. Beiden horen echter wel in geheel. De echte smulpaap heeft daar meestal wel handige trucjes voor, om het in ieder geval zo min mogelijk te hoeven doen. Lekker eten past een ieder, en is soms pas echt heel smakelijk nadat het eten een rustige overnachting heeft gehad. Het zogenaamde overnight gerecht.

Sommige gerechten worden speciaal op basis hiervan gemaakt, zoals een ovenschotel of het welbekende pittige draadjesvlees. Dat laatste doen we tegenwoordig met z’n allen iets minder van. Tot groot ongenoegen van de boer, want deze gaat er immers in alle vroegte speciaal de weg voor op…

Maar niets is zo lekker dan een meesterlijk gerecht waar na het bekomst nog een aanzienlijk deel van over is. Dit noemen we de left overs, en op zijn Hollands gezegd zijn het gewoon kliekjes. Dat klinkt iets minder flatteus maar is er zeker niet minder lekker om.

Het verhaal van de left overs is wel iets anders dan het verhaal van het overnight gerecht. Maar beiden hebben wel dezelfde functie, en dat betekent simpelweg een dagje minder in de keuken staan. De echte top keuken prinsen en prinsessen zijn vaak heel creatief met left overs en dat vraagt het ook wel een beetje.

Een goede left over wordt immers niet zomaar op het bord gekwakt en opgewarmd, maar wordt waarachtig gecombineerd met snelle food accessoires. Deze kunnen onder andere bestaan uit brood, kaas, olijven, soepstengels, croutons, tomaatjes, salade en meer. De left overs worden zodanig opgesmukt dat er in zijn geheel een nieuw gerecht ontstaat.

In veel gezinnen komt het regelmatig voor dat het bereide voedsel wat niet volledig is genuttigd tijdens het avondmaal, in de koelkast verdwijnt. De bedoeling is uiteraard niet dat het daar dagenlang in blijft staan, maar uiterlijk de volgende dag smakelijk en lekker wordt opgepeuzeld.

Uit de left overs kunnen vaak ook tongstrelende amuses worden gemaakt.  Dit zijn één hap gerechtjes en worden meestal voorafgaand aan gerechten opgediend. Zodat de smaakpapillen prettig zijn voorbereid en de mond heerlijk wordt vermaakt.

Een amuse is tegenwoordig heel trendy, terwijl vroeger vooral het aperitiefgerecht voorafgaand aan de hoofdgerechten voorop stond.

Een aperitiefgerecht bestaat meestal niet uit één maar uit meerdere hapjes. Zowel de amuse als het aperitief gerecht kunnen warm of koud worden geserveerd. Grappige bijkomstigheid is dat de amuse nu wel heel trendy mag zijn, maar eigenlijk is deze zo oud als de weg naar Rome.

Alleen was het voorheen minder trendy, en werd het vooral geserveerd op huisfeestjes en bij de borrel. Want wie goed wil kunnen borrelen, dient niet binnen de kortste keren dronken te zijn. De voorlopers van de amuses kennen we in de vorm van het goed gevulde kaasplankje. Eventueel afgewisseld met bitterballen, en overige hapjes met of zonder jasje van deeg. 

De meeste amuse hapjes worden vooral afgeleid van de Italiaanse antipasti gerechten, de Spaanse tapas, en de Aziatische gerechten. Dit wordt dan gecombineerd met noten, vijgen, verschillende kaassoorten, vlees, vis en tegenwoordig ook heel veel vleesvervangers en veganistische producten. Als je iets te vieren hebt, onthoud dan dat op elk goed feest, en zeker op een thuisfeestje, de amuses toch zeker niet mogen ontbreken!


amuse of delight


Wie niet een hele grote eter is, maar wel gek is op culinaire hoogstandjes, kan zich zeker vermaken met klein maar fijne hapjes. Wil je het een beetje sjiek doen, gebruik dan mooie ingrediënten om de mond mee te bekoren. Een goede amuse kan eigenlijk niet mis gaan, wees dus verstandig en maak het niet te complex!

een hoeveelheid naar keuze aan verse vijgen 100ml wilde bloemen honing 150gr roomkaas 50gr gehakte walnoten 1tl sesamolie  – 25ml caramel siroop een handje verse basilicumblaadjes


Was de vijgen goed schoon en laat ze even kort opdrogen, en snijd ze gedeeltelijk dwars door het midden – doe de roomkaas, de walnoten, de honing en de sesamolie in een kom en mix dit goed door – haal met een lepeltje kleine bolletjes uit de roomkaas mix en vul de vijgen hiermee – schenk wat caramelsaus op een mooie schotel en leg de vijgen hier bovenop –  doe de zalmsnippers op de roomkaas in de vijgen en garneer het geheel met basilicumblaadjes af, et voilà! Smikkel smakelijk...

Extra serveertips; voor de perfecte amuse delight zal een borrelglaasje walnoten likeur, goed bij de echte lekkerbek passen!