Wie aan een zonnig bewoond of onbewoond eiland denkt, droomt vaak even helemaal weg. Prachtige witte stranden, azuurblauwe wateren en lijzige palmbomen die met hun prachtig groene manen reiken tot aan de horizon. Plof klinkt het plots hard in het zand….

Wakker worden... Want daar is meneer of mevrouw cocosnoot! De immer bekende cocosnoot past volledig in het vakantieplaatje en is voor menigeen een heerlijke lekkernij.  De wereldberoemde cocosnoot is prachtig mooi. Desondanks hebben veel mensen geen idee wat een echte cocosnoot eigenlijk is, of hoe deze er in werkelijkheid uit ziet.

De cocosnoot die we in Europa kennen is meestal niet dezelfde als de echte verse cocosnoot zoals deze van de palmboom komt. Voor de meeste mensen is de cocosnoot harig en bruin van kleur. Dat is wel waar, maar eigenlijk is dit een deel, en wel het tweede deel van de binnenkant.

De echte verse cocosnoot heeft een dikke en hard houtige groene schil, en bestaat uit drie delen. In deze eerste harde groene laag zit de bekende harige bruine cocosnoot verstopt. Hierin bevindt zich het vruchtvlees en het cocoswater of cocosmelk, het derde binnenste deel van de cocosnoot.

In vele tropische landen wordt de verse groene cocosnoot verkocht, waar meestal direct het cocoswater uit gedronken kan worden. Omdat het cocoswater zich bevindt in de bruine harige vrucht wordt deze tegelijk met de buitenste groene schil door één van de kiempunten doorboord. Een rietje erin en klaar!

De cocosnoot heet wel zo, maar is eigenlijk helemaal geen noot. Het is een steenvrucht, afkomstig  van de cocospalm, en bestaat uit vezelig vet en vloeibaar vruchtvlees.

Deze troebele vloeistof is ook wel bekend als klapperwater, en wordt wereldwijd in toko’s en goed gesorteerde supermarkten verkocht. Een cocosnoot is klein maar fijn, en kent een behoorlijk breed scala aan toepassingen die vooral op culinair vlak bekend zijn. Zo kan men met cocosmeel heerlijke pannenkoekjes  en flensjes maken.

Maar ook pudding gerechten en tal van cakejes. Van de geraspte cocos maakt men meestal koekjes, chocoladevulling of versiering voor desserts.

Geraspte cocos is ook heerlijk bij het muesli ontbijt, of tijdens het avondmaal gecombineerd met rijst of diverse vlees, vis of vegetarische schotels. Met het cocos of klapperwater zijn ook vele variaties van gerechten mogelijk. In de Indonesische en Aziatische keuken wordt hier veel, en dankbaar gebruik van gemaakt.

In Azië wordt het verfrissende cocoswater sowieso veel gedronken en wordt dikwijls het vruchtvlees ook vers gegeten of verwerkt in gerechten. De cocosnoot heeft echter nog een ander belangrijk kenmerk. En dat is de cocosolie die hieruit verkregen kan worden. Een waardevolle olie welke voor de meest uiteenlopende toepassingen inzetbaar is.

Zo kan cocosvet gebruikt worden om mee te bakken en te braden, of om curries of cocossaus te maken. De vloeibare olie wordt vooral toegepast in de cosmetica industrie voor haar en huidverzorging, maar vooral ook voor medicinale doeleinden.

do you like piña colada...


Een welbekende tropische cocktail waarin veel cocosmelk en ananas wordt verwerkt is de beroemde piña colada. In Puerto Rico is dit de nationale cocktail, en dat is niet zo vreemd in een land waar ananas en cocosnoten in overvloed voorkomen.

Deze piña colada cocktail is heerlijk verfrissend en doet je onmiddellijk wanen op de witte stranden aan de azuurblauwe zee met hoge palmbomen. De piña colada wordt doorgaans met alcohol bereid, en kan ook heel goed zonder alcohol. Het is en blijft niet te versmaden!

20ml witte rum – 20ml Malibu rum – 30ml cocosmelk 1el gecondenseerde melk –  50ml verse ananassap
2el cocoscreme – verse ontpitte kersen – veel ijsblokjes 2 schijven verse ananas


Doe de witte rum, de Malibu rum, de cocosmelk, gecondenseerde melk, de ijsblokjes, cocoscreme en verse ananassap in een blender – mix dit tot een gladde romige massa – schenk het geheel in grote hoge glazen en voeg hier eventueel nog extra crushed ice aan toe – decoreer het glas met de ananasschijven en de kersen… Enjoy!

Extra serveertip; roer wat fijngesneden stukjes ananas door de piña colada – voor een heerlijk glas *non-alcohol* piña colada vervang je de rum met extra ananassap of cocosmelk – de echte lekkerbek voegt nog een bolletje vanille roomijs toe aan de piña colada.