Als er een keus gemaakt moet worden is dat in de meeste gevallen één van beide; rechtsaf of linksaf. Als we mogen geloven wat er momenteel allemaal op  het sociaal maatschappelijk niveau gebeurt kunnen we eigenlijk maar één ding doen. Gewoon maar rechtdoor blijven gaan. Desgewenst de oogkleppen  op, en gaan.

Denk echter niet dat je de enige bent die dit mogelijk doet. Inmiddels lijkt het op een vast en wederkerig systeem, een eis van de tijd. Gewoon stug doorgaan en vooral voet bij stuk houden. Ook als het niets is, kan zijn, of wordt.

Voor ons vrouwen wordt het er echter absoluut niet  makkelijker op. Zodra de vrouw opstaat, en zich sterk maakt om één of andere zaak aanhangig te maken, en ervoor te strijden, gaat het gelijk weer mis.

Dit komt echter niet omdat de vrouw het niet kan. Wat ze klaarblijkelijk wel heel goed kan, is direct een hoop tegenstand en tegenwerking krijgen. En soms ook zelfs door haar eigen mede strijdsters…  Jammer genoeg net zo lang, totdat de man er weer voor nodig is, om alsnog het zaakje op te knappen.

Als we dit nader uitpluizen, komen we er op gegeven moment eigenlijk wel achter dat elke moeilijke, complexe of zelfs leuke zaak de vrouw gegund wordt… Om eerst de kastanjes uit het vuur te halen! Als dat eenmaal gelukt is, voor zover we daarover kunnen spreken, begint de hele ellende pas echt goed. 

 Millicent Fawcett; een Engelse feminist, politiek activist en schrijver. Streed voor het vrouwenkiesrecht en deelname aan hoger onderwijs.
Millicent Fawcett; een Engelse feminist, politiek activist en schrijver. Streed voor het vrouwenkiesrecht en deelname aan hoger onderwijs.

Fantastisch voorbeeld van de 21e eeuw is de geniepig en wonderlijke teloorgang van Miss Brexit, de moedige Theresa May.  Een waar toonbeeld van hoe een serieus slimme vrouw, handig voor het lelijke karretje is gespannen. Met een absurd verhaal als ware het een gezegende gouden koets!

Eerder zagen we zo ongeveer hetzelfde geval met de onflatteus falende Hillary Clinton. Wat is deze slimme tante toch ellendig lang in het ooitje genomen. Eerst door manlief, en daarna door de in eerste instantie aardige en zogeheten “vriend” Donald Trump. Maar voor ze volledig de echte uitglijder maakte werd ze net als mevrouw May, en ook niet te vergeten mevrouw Merkel, beticht over van alles en nog wat. Verketterd als een ware feeks, rijp voor de brandstapel.

Anno nu is dat absoluut geen goed teken voor de vrouw. Om niet te komen verkeren in een grootschalig gevoel van faalangst, zien we in Amerika een tendens van een heel andere orde. Vrouwen storten zich daar als een soort tegenreactie juist massaal  in de wereld van politiek. De feministische emancipatie trein is goed geolied, en dendert daar in volle vaart door.

In Europa is er echter een andere tendens gaande, welke laat zien dat er echt iets heel anders aan de hand is. Al het gedoe rondom man versus vrouw, zou weleens veel meer dan ooit, simpelweg kunnen betekenen dat er meer moet worden samengewerkt. De man wil zoals altijd gewoon niets liever dan de vrouw weer terughijsen in de rok, en weer de rol aannemend van het keurig en fraai zorgende vrouwmens.

De vrouw echter wil haar bewegingsvrijheid ten volle blijven ontplooien, haar waardigheid gewaardeerd zien, en bovenal het gevoel van gelijkwaardigheid ervaren. En terecht! Eigenlijk zegt alle tegenstand bij vrouwelijk leiderschap wel veel meer over de man, dan we misschien ooit hebben kunnen bedenken.

Iets voor de vrouw om eens goed over na te denken, en eens niet schaapachtig in hetzelfde veld blijven staan. Samen met alle andere vrouwen, van alle rangen, standen en culturen, komt de vrouw tot vrijheid.

Vrij van de eenzijdigheid, vrij van het platgewalste pad, vrij van de onderdrukkende gedachte… Dan is er pas echt iets bereikt. Want wie weet is de strijd anno de 21e eeuw, allang niet meer zo nodig. En in zekere zin de moeite niet eens altijd meer waard…

Tips; onderzoek wat je zoekt – wees daadkrachtig en strijdvaardig, niet strijdlustig – wees waakzaam ook in samenwerking


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019