Vrouwen aan het woord in 'de Verleiders Female'. Boeiende theater over zekere kwesties voor de vrouw, én de man!

Vrouwen aan het woord in 'de Verleiders Female'. Boeiende theater over zekere kwesties voor de vrouw, én de man!


Op 6 november 2019 vond de première plaats van de Verleiders Female' in het sfeervolle DeLaMar Theater in Amsterdam. Dag van de Vrouwen was hier bij, want de voorstelling zou thema's laten zien waar ze zelf als landelijk platform al jaren actief mee is. Het is alsof je als organisatie naar jezelf gaat kijken, alleen dan nu vertolkt door een mooie cast van bijzondere actrices. Dit is misschien een beetje narcistisch gedacht, maar het voelt wel lekker aan dat wat je doet begrepen word. Een eerbetoon aan alle organisaties die zich inzetten voor economische- en sociaal/maatschappelijke gelijkwaardigheid. Zowel voor  de vrouw als de man.

Memory Lane; wie zijn de Verleiders voordat de Verleiders Female in beeld kwamen?

De Verleiders Female is een voortzetting van De Verleiders met Tom de Ket, George van Houts, Victor Löw en Leopold Witte, en met gastspelers als Pierre Bokma, Martijn Fischer en Marcel Hensema. In de voorstellingen worden belangrijke bestuurlijke kwesties ontrafeld en toegankelijk  gemaakt voor een breed publiek. Eerdere voorstellingen uit de reeks zijn: 'Door de bank genomen'; een kritische analyse van de bankensector, 'Slikken en Stikken'; een keiharde diagnose over de medische wereld en 'Stem Kwijt!'; over de huidige democratie.


"Na zes spraakmakende Verleiders-voorstellingen met mannen is het nu tijd voor de vrouwen. Ik dacht altijd dat ik vrij geëmancipeerd was. Na het werken met deze vrouwen weet ik dat dat tegenvalt. Dit stuk gaat over blinde vlekken waar flink in gewreven wordt" - regisseur Tom de Ket


Naar aanleiding van de voorstelling 'Door de bank genomen', is er door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderzoek gedaan naar ons geldstelsel. In dit onderzoek wordt de boodschap van De Verleiders beaamt; structurele veranderingen zijn nodig binnen het Nederlandse geldstelsel. Het voorlaatste stuk uit de reeks #niksteverbergen, over big data en privacy, heeft ook veel stof doen opwaaien.

Cecile Brommer - Dramaturg

Hello Radio Premiere Special over theatervoorstelling de Verleiders Female van regisseur Tom de Ket. interview met Cecile Brommer. Ze is dramaturg en ook betrokken bij deze voorstelling. Cecile studeerde Theaterwetenschap aan de UvA en   ondersteunt schrijvers en regisseurs met coaching en conceptvorming voor theatervoorstellingen. Ze is tevens als docent en mentor verbonden aan de Bachelor en Master Muziektheater van ArtEZ. Onderwerp: de passie voor haar vak en wat er allemaal bij komt kijken, de Verleiders Female en haar debuut als auteur met het boek THEATER. HÈ? WOW!

Na dit gesprek volgen korte interviews met bezoekers voorafgaand aan de première van  Verleiders Female. Na afloop werden de actrices on stage gevraagd over waarom deze productie voor hen zo belangrijk is, en werden bezoekers achteraf gevraagd naar wat zij van de voorstelling vonden.

De Verleiders maken stukken over macht. Nu is het tijd voor de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

De Verleiders maken stukken over macht. Nu is het tijd voor de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen.


Daar komt nu verandering in, want een cast van stoere vrouwen gaan als 'De Verleiders Female' het theater in: Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Eva Marie de Waal. Jelka van Houten is onder meer bekend van 'De Marathon' en 'Mannenharten', Susan Visser van 'Man van je leven' en 'Gooische Vrouwen', Stephanie Louwrier speelde in 'Revolutie van de mislukking' en 'Noir', Eva Marie de Waal in 'Holy-F' en 'Suikerland', en Gusta Geleijnse in 'Soldaat van Oranje' en 'Het Pauperparadijs'. Theatermaker Tom de Ket van 'De Verleiders' en 'Het Pauperparadijs' doet de regie. 

De première was gelijk raak, de Verleiders Female gingen los met verve en humor

De voorstelling was direct vanaf het begin boeiend, dynamisch en herkenbaar. De verhaallijn was solide, met een mooie afwisseling van de dialoog en de monologen van de actrices, en de vele statements die integraal verweven waren in het stuk. Ook het decor, zoals de illegale man cave, het licht en geluid en de bijzondere visuals die je op het verkeerde been zette waren fijn afgestemd. Heel opvallend was de sterke tekstbeleving van de actrices. Goede research doen is één ding, maar het met overtuiging over de bühne brengen is een ander ding. Achteraf kregen we te horen dat de actrices de teksten zelf hadden geschreven, en dat verklaart natuurlijk ook de beleving. De Females zette de mannelijke gedragingen overtuigend neer,  brachten veel humor en ook zelfspot in het mannelijke en vrouwelijke aspect gedurende de hele voorstelling.

Deze stoere vrouwen vertellen direct en eerlijk waar het om gaat, en durven daarvoor alles op het podium te doen. Zonder gêne en met grote overtuiging kwamen vele kwesties aan bod zoals #MeToo, mansplaining, feminisme 2.0, the old boys network, male privilege, het glazen plafond, seksisme, machtsmisbruik, etc. Er werd ook aandacht geschonken aan misvattingen over het gegeven dat vrouwen vaker ziek zouden zijn...

De Verleiders Female; één voor allen en allen voor één. En die éne, dat was Stephanie Louwrier

Actrice Stephanie Louwrier stal de show, maar wel bewust gedragen door Jelka, Susan, Gusta en Eva Marie. We vonden het samenspel ook een knipoog naar de roman 'De drie musketiers', geschreven door de Franse schrijver Alexandre Dumas. Een verhaal waarin broederschap tussen mannen één van de belangrijkste deugden is, en waarin vrouwen worden getypeerd als femmes fatales, overspelig en onbetrouwbaar. In 'De Verleiders Female' werd dat vooroordeel op een hilarische wijze rechtgezet.  

Wat is feminisme nu eigenlijk? De zaal had er even moeite mee, maar toen viel toch het kwartje

Tijdens de voorstelling werd door de cast aan de zaal gevraagd wie er feminist(e) was. De toeschouwers in de zaal hadden er duidelijk moeite mee, want er gingen niet veel handen omhoog. Op zich begrijpelijk, want er zit een heel verhaal achter het feminisme. Maar toen de cast de vraag stelde wie er voor gelijke behandeling tussen man en vrouw is, toen was het een golfbeweging van alle handen in de lucht. De actrices on stage deden vervolgens 'un coup droit' door te zeggen; "dan ben je een feminist". We zagen mensen in de zaal opgelucht kijken, en waarschijnlijk denken; "oh, het feminisme is zo eng nog niet". Onze conclusie is dat onwetendheid nog steeds regeert, dus werk aan de winkel, en dat begint ook al bij jou. Toch...?

De voorstelling is gebaseerd op het bekende concept van De Verleiders: een mix van stand-up, crosstalks, interactie met het publiek en persoonlijke verhalen. Energiek, vilein en kritisch. Een 'must see' als je ook maar enigszins open staat voor het feminisme.

Beelden © Raymond van Olphen. Beeld Z/W actrices on stage © Dag van de Vrouwen