Herstel economie in zicht na historische krimp coronacrisis

Herstel economie in zicht na historische krimp coronacrisis


De Nederlandse economie is zwaar geraakt in het afgelopen coronajaar, maar er is zicht op herstel. De krimp was met 3,8 % van het bruto binnenlands product historisch groot, maar minder groot dan bij het begin van de pandemie werd gevreesd, en ook minder dan in veel andere landen. Met de komst van meerdere vaccins 'gloort' herstel van het openbare leven en van de economie. De Nederlandsche Bank verwacht dit jaar een groei van ruim 2 % en volgend jaar ruim 4 %. Beelden © DNB/MariekeBijster

Herstel van economie wordt zichtbaar maar dit gaat gepaard met grote onzekerheid

"Er is een herstel van de economie in zicht na een historische krimp door de coronacrisis. Tegelijkertijd blijft de onzekerheid groot. Virusvarianten die bestand zijn tegen de huidige vaccins kunnen roet in het eten gooien. Deze crisis heeft laten zien dat economische ontwikkelingen moeilijk voorspelbaar zijn en dat het loont om fit te zijn om een schok op te kunnen vangen. Het is belangrijk om hier in het economisch beleid rekening mee te houden", aldus DNB-president Klaas Knot in het jaarverslag van De Nederlandsche Bank.

Dat de Nederlandse economie het beter deed dan verwacht, komt onder meer door de reactie van beleidsmakers op de crisis. De overheid kwam met omvangrijke noodpakketten, die werden ondersteund door het monetaire beleid van de ECB. De economie kon veerkracht tonen omdat ze in de kern gezond was toen het virus toesloeg.


Er zal altijd een volgende crisis komen en die is beter op te vangen met een stevig stootkussen.


Met het vaccineren komt het einde van de crisis in zicht en is het belangrijk om te focussen op het herstel. Relevant daarbij zijn de lessen die nu al kunnen worden getrokken uit de huidige crisis. Zo heeft deze crisis overduidelijk laten zien dat stevige buffers essentieel zijn. Die waren de afgelopen jaren ook opgebouwd in Nederland, zowel bij de overheid als bij de banken. Buffers hebben mogelijk gemaakt dat adequaat op de crisis kon worden gereageerd. Er zal altijd een volgende crisis komen, en die is beter op te vangen met een stevig 'stootkussen. Het nieuwe kabinet moet daarom voorkomen dat de overheidsfinanciën structureel uit het lood slaan en zorgen dat de staatsschuldquote niet verder oploopt, wanneer de pandemie onder controle is.

Internationale samenwerking overheden en herstelfonds hebben erger doen voorkomen

Ook bleek opnieuw dat internationale samenwerking van groot belang is voor de aanpak van economische gevolgen van een crisis. De juiste combinatie van beleidsinstrumenten is cruciaal. Overheden werkten samen en noodpakketten van EU-landen werden ondersteund door de ECB, die zorgde voor 'gunstige' financieringsvoorwaarden. Het Europese Herstelfonds kwam op het juiste moment, en samenspel van landen en instrumenten levert meer op dan de som der delen.

Inge-Lisa Toxopeus over forensisch accountancy

Inge-Lisa Toxopeus over forensisch accountancy


Hello Radio interview met drs. Inge-Lisa Toxopeus, forensisch accountant bij Hermes Advisory. Ze is ook  docent voor advocaten en accountants. Het gesprek gaat over fraude- en vermogensschadeonderzoek, en de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze nieuwe wet is bedoeld om eenvoudiger schulden te kunnen reduceren voor een reorganisatie, of het beëindigen van activiteiten buiten faillissement.

Hermes Advisory heeft voor de WHOA een workflow ontwikkeld dat advocaten en andere professionals tijd en kosten kan besparen. Hiermee legt zij haar focus vooral op het mkb, dat nu in zwaar weer verkeert. Toxopeus is ook co-auteur van 'Recht door de cijfers.'

In de nasleep van de pandemie zullen faillissementen onvermijdelijk zijn

Ofschoon het herstel zich aandient, liggen op het pad hiernaartoe nog verschillende uitdagingen. In de nasleep van de pandemie zullen faillissementen onvermijdelijk zijn, wanneer de overheid haar noodpakketten afbouwt. Er moet echter voorkomen  worden dat na de crisis bedrijven alsnog omvallen die in de kern gezond zijn gebleven. Schuldeisers doen er in die gevallen goed aan, om bij een dreigend faillissement om de tafel te gaan. Ook moet men ervoor blijven waken dat faillissementen zich niet vertalen in onhanteerbare kredietverliezen bij banken. Dan zou de financiële sector alsnog problemen krijgen.

Vergroening van economie essentieel voor komend beleid nieuwe kabinet

'Op weg naar herstel' betekent dat onze economie moet verduurzamen. Er is minder dan 30 jaar tijd, om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Lukt dat niet, dan staat een veel ingrijpender crisis te wachten dan de coronacrisis. Vergroening van de economie is nodig om de gevolgen van klimaatverandering op de welvaart en het welzijn te beperken. Samen met de noodzakelijke hervormingen op de arbeidsmarkt en de woningmarkt is dit een van de grootste uitdagingen voor het nieuwe kabinet.

Mede daarom ondersteunt De Nederlandsche Bank ook de plannen van de IFRS Foundation voor het opzetten van een Sustainability Standards Board. Het is van belang dat betrouwbare en goed vergelijkbare duurzaamheidsinformatie komt in de jaarverslagen.

De duurzaamheidsrapportagestandaarden van het bedrijfsleven zullen helpen om risico’s in te schatten van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, en om bij kunnen dragen aan klimaatdoelen van Parijs.

Nathalie ten Caat-Bulo - Directeur van Admi-Account

Nathalie ten Caat-Bulo - Directeur van Admi-Account


Nathalie ten Caat-Bulo, geboren en opgegroeid in Lelystad met een Surinaamse achtergrond, en als jongste van het gezin ook de jongste van een eeneiige tweeling. Ondernemen en vooral ook zelfstandigheid zat er al van jongs af aan in. Het was in het begin nog niet duidelijk wat ze wilde bereiken, maar haar vader was de trigger voor haar passie voor cijfers. Intussen heeft Nathalie al jaren een bloeiende onderneming met Admi-Account, een administratiekantoor met full service diensten voor het MBK.

Je bent dga van Admi-Account in Lelystad hoe kwam dit op je pad en wat heb je met cijfers?

Vanaf het moment dat ik kon en mocht werken heb ik dat gedaan, uiteraard nadat ik mijn opleidingen had afgerond. Niet elke keuze die ik maakte was de juiste keuze, maar was wel mijn keuze. Al doende kom je erachter dat je daarvan leert. Mijn voorgaande betrekkingen slurpte helaas energie in plaats van dat ik er energie van kreeg. Ik heb in de paardenwereld gezeten en daar werk je ontzettend hard als je geen uitblinker bent. Dan blijft het hard werken voor heel weinig geld en voldoening. Ik heb ook in de retail gewerkt en daar kwam ik niet goed uit de verf. Het was te direct voor mij en dat was geen pluspunt.

Ik kom uit een hardwerkende, ondernemende familie, en elk familielid heeft zijn/haar eigen kwaliteiten. De rode draad is wel dat wij allemaal ambitieus en gedreven zijn, gedreven om goed te presteren. Mijn vader en broer zitten in de accountancy en daarbij had mijn broer naast administratiekantoor Admi Account ook een detacheringsbureau, Adjective genaamd. Mijn vader was de aanleiding voor mijn passie voor cijfers. Zo nu en dan assisteerde ik hem bij Admi Account. Dit deed ik met simpele werkzaamheden zoals boekingen maken, waarna ik op de donderdagavond en de zaterdagen mijn studies ging volgen, en zo kwam van het een het ander. Ik vond het zowaar leuk en was er ook nog eens goed in. Was dit dan mijn roeping?

Cijfers intrigeren mij meer dan ik ooit had gedacht, vooral als alles klopt. Daar word ik ontzettend vrolijk van! Drie jaar geleden bood mijn broer mij de kans om een aandeel in het bedrijf te nemen, wat ik toen met beide handen heb aangegrepen. Een jaar later heb ik in goede harmonie de rest van de aandelen kunnen overnemen.  Nu ben ik samen met mijn man volledig eigenaar van Admi Account.

Het zijn moeilijke tijden ondernemers, wat is jullie toegevoegde waarde voor hen?

Persoonlijk denk ik dat onze kracht ligt in dat wij alle ondernemers - blijven - informeren en adviseren. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijke subsidies waar jij als ondernemer recht op hebt. Daarnaast hebben onze ondernemers dagelijks inzicht in de actuele cijfers en dat is vooral in deze tijd van groot belang. Wij sparren ook regelmatig met onze klanten om te kijken waar het eventueel mogelijk is om anders met de onderneming om te gaan,... thinking out of the box. En we verwijzen onze klanten door als er behoefte is aan expertise van bijvoorbeeld een jurist, notaris en advocaat.

Jaarrekeningverplichtingen vallen zwaar op micro bv's, hoe kijk jij hiernaar?

De jaarrekeningverplichtingen als in het aanleveren van stukken vind ik op zich wel meevallen. Ik vind het voornamelijk voor de micro bv zwaar dat deze aan dezelfde verplichtingen vastzit, zoals met het dga salaris en vpb waar een bv die miljoenen verdient dezelfde eisen heeft. Zeker nu met corona hebben veel micro bv's met een dga salaris last gehad, aangezien zij hier niet aan konden voldoen, en er voor de dga in beginsel niks geregeld was.

Daarbij vind ik ook de druk voor kleine ondernemers met personeel behoorlijk hoog. Er wordt ontzettend veel bij de werkgever neergelegd. Dit geldt trouwens ook voor eenmanszaken en de vof. De werknemer wordt door de regelgeving sterk beschermd. Zo sterk, dat het zelfs het einde voor een onderneming kan betekenen. Met name als het om de wat kleinere ondernemingen gaat. Voor kleinere bv's zou het mooi zijn als daarin wat versoepeling komt, zeker omdat er veel papierwerk bij komt kijken en de accountant behoorlijk wat uren erin moet stoppen.

De TOZO en de NOW bieden hulp, maar ook meer administratie, wat vind je hiervan?

Wij hebben het persoonlijk niet als veel meer werk of druk ervaren. Dit komt omdat de administraties van onze klanten dagelijks bijgewerkt zijn, en daardoor  kunnen wij ook direct de juiste rapportages aanleveren. Ik snap ook best wel dat er om stukken gevraagd wordt ter onderbouwing, dit om uiteraard eventuele fraude tegen te gaan.

Wel vind ik het voor de ondernemer zeer vervelend dat er meerdere malen een aanvraag ingediend moet worden en de regels constant aangepast worden. Het overzicht is daardoor niet altijd even helder. Wij blijven op de hoogte van de regels en subsidies rondom corona en sturen geregeld informatie naar onze klanten. En als het nodig is dan lichten we het een en ander ook persoonlijk of telefonisch toe.

Hoe ziet de administratie en accountancy er in de toekomst uit denk je?

Ik denk dat wij meer dan ooit een controleerde en adviserende functie krijgen omdat vrijwel iedereen tegenwoordig toegang heeft of kan hebben tot een boekhoudprogramma. Ik weet niet of ik heel blij met deze ontwikkeling moet zijn, want ondernemers weten niet altijd hoe het belastingtechnisch in elkaar zit, en sommige fouten kunnen dure fouten zijn.

Aan de andere kant zie ik wel dat de kloof tussen een administratie/accountantskantoor en de klant minder groot wordt. Hiermee bedoel ik dat de business minder rigide is, waardoor je als kantoor ook veel beter weet wat er allemaal speelt en wat een klant als toekomstperspectief in gedachte heeft. Daardoor is het gemakkelijker om passend advies te geven.