Bio10daagse met Lizet Kruyff en chefkok Joris Bijdendijk

convenant Aldi en Lidl voor meer resistente biologische aardappelrassen, superunie volgt


Op 14 september hebben ALDI en Lidl het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Superunie is voornemens binnenkort te tekenen. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de aardappelziekte phytophthora. Albert Heijn en Jumbo Supermarkten ondertekenden het convenant al eerder.

Dirk Willem Blijleven, manager buying bij ALDI; "De ondertekening is een bevestiging van ons al bestaande duurzaamheidsbeleid. Corporate Responsibility is een belangrijke pijler voor ALDI. In ons assortiment komt dat tot uiting door prioriteit te geven aan duurzame productie. Het onderschrijven van dit convenant is een logische stap. Daarnaast wordt het aantal biologische en fairtrade producten continue uitgebreid."

Ook Lidl Nederland heeft het convenant ondertekend. Sanne Bogaarts, de manager duurzaamheid bij Lidl Nederland; "Al jaren werken we samen met onze leveranciers aan een duurzamer assortiment. Hierdoor is het boodschappenmandje van Lidl-klanten steeds verantwoorder en laten we zien dat duurzaam niet duur hoeft te zijn. Meer biologisch en duurzaam AGF vinden we daarbij heel belangrijk, en daarom is het ondertekenen van dit convenant voor Lidl een logische stap."

Binnenkort zal ook de Nederlandse inkoopvereniging Superunie het convenant gaan ondertekenen voor haar dertien onafhankelijke supermarktketens.

Vorig jaar veel schade door aardappelziekte

In de zomer van 2016 richtte de aardappelziekte heel veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn namelijk gevoelig voor "phytophthora" en helaas ontbreken natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor deze schimmelziekte. Ketenorganisatie Bionext, dat de biologische sector vertegenwoordigd, heeft het initiatief genomen om partijen hiervoor bij elkaar te roepen. Het gaat dan om bedrijven voor het kweken van pootgoed, teelt evenals verkoop van biologische aardappels. Het belang van een duurzame oplossing is heel groot en het convenant moet ertoe bijdragen dat het aandeel robuuste biologische aardappelrassen in Nederland, binnen drie jaar wordt opgeschaald naar 100%. Er zijn inmiddels zes robuuste (phytophthora-resistente) rassen beschikbaar.

Ondersteuningsverklaringen

Deze ondertekening vond plaats tijdens PotatoEurope. Ook werden daar de eerste ondersteuningsverklaringen getekend. Directeur Adamse van de aardappelspecialist Schaap Holland ondertekende een verklaring om mee te doen. Het bedrijf gaat aardappeltelers begeleiden bij de teelt van robuust biologische aardappels. Directeur Loogman van de aardappelgroothandel A.C. Loogman B.V. geeft in een verklaring aan de afzet van robuuste rassen naar de Nederlandse consument verder uit te gaan breiden via de retail.

overzicht van bedrijven die het convenant al eerder ondertekend hebben

De ketenorganisatie Bionext, met haar leden Biohuis, BioNederland en de Biowinkelvereniging. Organisaties van de biologische telers: Bdeko, Biowad, Vereniging van Bioboeren Zuid West, Coöperatie Nedato, Stichting Nederlandse Biologische Aardappelpool. Biologische aardappelkwekers: Agrico, HZPC, Plantera B.V., Den Hartigh, Europlant, Danespo, Caithness Potatoes B.V., C. Meijer B.V. en Plantum  branchevereniging voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal) De winkels: Ekoplaza/Udea, Natuurwinkels/Natudis, Estafette Odin B.V., Biowinkelvereniging, Albert Heijn en Jumbo Supermarkten.

Tijdens Duurzame Dinsdag ontdekten twaalf culinair journalisten en foodbloggers de toekomst over voedsel via oude meesters. Foodhistoricus Lizet Kruyff nam ze mee op ontdekkingstocht in het fraaie Rijksmuseum. Dit evenement mét veel kunst  - en ook een klein beetje mest - vormde de aftrap voor de jaarlijkse Bio10daagse, dit jaar gehouden van 14 t/m 23 september.

Aan de hand van hele beroemde oude meesters als Jan Steen en Albert Cuyp legde foodhistoricus Lizet Kruyff uit dat biologische landbouw van alle tijden is en een grote belofte in zich bergt voor de toekomst. Het is dan ook één van de duurzaamste manieren om voedsel te produceren. Het zorgt o.a. voor meer biodiversiteit, een gezonde bodem en houdt rekening met dierenwelzijn.

De foodhistoricus Lizet Kruyff concludeerde: "Onze culinaire geschiedenis leert ons dat we met honderd procent natuurlijke landbouw heel goed in staat zijn een aantrekkelijk en gevarieerd pakket groente en fruit  voor de consument op de markt te brengen. Met een eerlijke verdeling is er genoeg voor iedereen en 'voor elk wat wils'."

Bio10daagse 2017 van start!

Van 14 t/m 23 september 2017 nodigen supermarkten, speciaalzaken en de biologische boeren jou uit om hun heerlijke biologische producten te proeven. Laat je dus verrassen door lekkere recepten, interessante verhalen en leuke hotspots. Tijdens de Bio10daagse 2017 kun je ook ontdekken wat het biologisch keurmerk inhoudt, en hoe het bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Met de campagne bio10daagse wordt 'biologisch' kort uitgelegd

Biologisch = Diervriendelijk
Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van een dier. Zo hebben de kippen bijvoorbeeld altijd een vrije uitloop naar buiten waar ze lekker een zandbad kunnen nemen. En in de stal van moedervarkens ligt stro, zodat ze een goed nest kunnen bouwen voor hun biggetjes.

Biologisch = Diversiteit
Rond biologische bedrijven komen 25% meer vogels en drie maal zoveel vlinders voor . Veel biologische boeren besteden bewust aandacht aan de natuur op hun bedrijf. Ze maaien bijvoorbeeld later in het jaar, zodat de weidevogels hun jongen kunnen grootbrengen. Of ze zaaien bloemen langs de randen van hun akkers.

Biologisch = Vruchtbare bodems
In de biologische landbouw is een vruchtbare bodem altijd het uitgangspunt. Gebruik van dierlijke mest en compost, rustjaren en de manier van bewerken (bv. niet te diep ploegen) zijn maatregelen die zorgen voor vruchtbare bodems die vele generaties kunnen voeden.

Biologisch = Natuurlijk
Er zijn veel natuurlijke manieren om van vervelende insecten af te komen die je oogst opeten. Wat dacht je van lieveheersbeestjes of uienolie? Biologische boeren maken enkel gebruik van dit soort natuurlijke vijanden en bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong.

Foto's header: in Rijksmuseum met kunsthistoricus Lizet Kruyff (rechts) en in het Rijks (restaurant) met chefkok Joris Bijdendijk (links).