Grachtenfestival 2020 met 135 concerten Klassiek, Werelds en Jazz, wat een Wonder!

Grachtenfestival 2020 met 135 concerten Klassiek, Werelds en Jazz, wat een Wonder!


Van 7 tot en met 16 augustus 2020 vindt de 23e editie van het Grachtenfestival plaats in Amsterdam. Zowel gerenommeerde als opkomende muzikale talenten spelen klassieke muziek, werelds en jazz uit alle werelddelen. Met 135 concerten verspreid over 70 locaties, is er voor een ieder wat wils. Het jaarlijkse thema vormt de programmatische leidraad voor de keuze van locaties, de artistieke invulling en het repertoire. Het festivalthema van dit jaar is Wonder.

Directeur Marie-Luce Bree enthousiast en trots dat het festival door kan gaan

"Het is een bizarre gedachte dat wij één van de weinige muziekfestivals zijn die wel doorgang kunnen vinden
deze zomer. Ik ben er ongelofelijk trots op dat wij, dankzij de hulp van vele partijen, alsnog ruim 200
musici onder 35 jaar kunnen uitnodigen om zich ook dit jaar aan het publiek te kunnen presenteren", aldus directeur Marie-Luce Bree. Foto's © Melle Meivogel

Voor deze festivaleditie worden diverse mijlpalen uit de afgelopen eeuwen gememoreerd. Muziek staat niet stil, maar ontwikkelt zich en innoveert net als elke andere sector. Het "Wonder" komt terug in de manier waarop we door de jaren heen naar muziek zijn gaan luisteren en hoe we de muziek ervaren. Muziek gaat met haar tijd mee en is soms zowel vooruitstrevend als tijdloos. Vooruitgang wordt gestimuleerd en iconen uit het verleden worden gekoesterd.

Meesterlijk!-reeks van 10-13 augustus

In de sfeervolle Wintertuin van het Krasnapolsky Hotel presenteren Artist in Residence Emmy Storms,    Daan Boertien, Channa Malkin en Shin Sihan de Meesterlijk!-reeks. De drie laatstgenoemden zijn genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs. Storms won de prijs al een jaar eerder met haar prachtige uitvoering op de viool. Deze reeks omvat een avond met een gevarieerd programma van mystieke Keltische klanken tot hele avontuurlijke volksmelodieën. Het gaat van innemende zangpartijen over 'moederschap' en de duistere muziek van een door gedichten geïnspireerde Mahler.

Daan Boertien, Channa Malkin en Shin Sihan © Melle Meivogel
Daan Boertien, Channa Malkin en Shin Sihan © Melle Meivogel

Genomineerden grachtenfestivalprijs 2020

Sopraan Channa Malkin, violist Shin Sihan en pianist Daan Boertien zijn genomineerd voor de felbegeerde GrachtenfestivalPrijs 2020. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 14 augustus.

Daan Boertien (1991) viel zowel in binnen- als buitenland vele malen in de prijzen, zoals het Gustav Mahler-Wettbewerb, en samen met Raoul Steffani (Artist in Residence 2019) de publieksprijs in de Dutch Classical Talent in 2018. Daan specialiseert zich in liedbegeleiding en is in binnen- en buitenland te zien met verschillende, internationale, zangers.

Channa Malkin (1989) heeft veel belangrijke rollen vervuld binnen de opera. Op het concertpodium heeft Channa onder meer gewerkt met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Janssons. Channa wil opera graag naar een breder publiek brengen en heeft om die reden de multimediaproductie Händel goes Tinder opgezet, in samenwerking met violiste Anastasia Kozlova en schrijver/regisseur Michael Diederich.

Shin Sihan (1994) won verschillende belangrijke concoursen, waaronder de tweede- én publieksprijs van het Oskar Back vioolconcours en Dutch Classical Talent Award. Ook deelde Shin het podium met gerenommeerde Nederlandse orkesten zoals het Residentie Orkest en het Gelders Orkest. Daarnaast is Shin een veelzijdig kamermusicus. Hij vormt sinds 2017 het Amsterdam Pianotrio met Yang Yang Cai en Alexander Warenberg.

Violist met de zeven snaren Yannick Hiwat wederom van de partij, nu met zijn quintet

Violist met de zeven snaren Yannick Hiwat wederom van de partij, nu met zijn quintet


Vorig jaar trad 'viool' virtuoos Yannick Hiwat al op tijdens het Grachtenfestival (foto © Melle Meivogel). Hij leidde toen het Ananse Orchestra in De Duif. Hiwat is tijdens de komende editie met zijn quintet te bewonderen in Felix Meritis op vrijdag 14 augustus. Het Yannick Hiwat Quintet is een formatie die de traditie van een jazzkwartet combineert met een strijkkwartet om beide scènes te vernieuwen. Hoe je dit als muzikale formatie doet is zeker wonderlijk.

Een brede programmering waarin ook wereldmuziek een mooie plaats heeft

Jawa Manla van Trio Qasyoun (bron Grachtenfestival)
Jawa Manla van Trio Qasyoun (bron Grachtenfestival)

Een brede programmering met 135 concerten verzorgd door ruim 200 musici, dus voor ieder wat wils. Als je eveneens van Wereldmuziek houdt, dan is het Trio Qasyoun ook een aanrader. Dit trio bestaat uit twee jonge Syrische zussen, Jawa Manla en Shaza Manla, én de Syrische percussiespeler Modar Salama. Jawa zingt en speelt de oed, een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Shaza speelt de kanun, een plankciter dat vanaf de 11e eeuw bekendheid kreeg in Europa. Het trio brengt oriëntaalse Arabische muziek, zoals muziek van Om Kalthoum, Mohamed Abdul Wahab, Mohamed Al Asbgy en vele andere bijzondere muzikanten, maar ook traditionele Syrische en Turkse muziek in nieuwe arrangementen. Vorig jaar speelde het trio tijdens Koningsdag 2019 voor de koninklijke familie.

Mooie premièrestukken op het festival

Ook dit jaar gaan er tijdens het Grachtenfestival betekenisvolle muziekstukken in première, zoals de
muziektheatervoorstelling 'Within Time' van het collectief House of Makers, waar de musici en makers werden geïnspireerd door moeilijke tijden van corona.

Componist en dirigent Tijn Wybenga ging vanuit zijn huiskamer de digitale dialoog aan met de bandleden van het AM.OK voor zijn compositie-opdracht 'Het Wonder van Amsterdam'. En in het kader van de Opus Novum-serie stelt Kluster5 zowel oude- als nieuwe

werken van Nederlandse bodem centraal. Dit ensemble doet dat in hun totaal-kunstwerk over het waarnemen van werkelijkheden.

De vroeg-klassieke opera La Gara delle Grazie werd nooit eerder nieuw leven ingeblazen. Dit jaar wordt het aangrijpende verhaal verteld door de jonge musici van het 'Das Neue Mannheimer Orchester' onder leiding van de Canadese klavecinist Anders Muskens.

Opmerkelijk is ook de muzikale voorstelling 'Uit Einstein’s Vioolkist'. Dit gaat over het muzikale verleden van Albert Einstein. In uitvoering door Delta Piano Trio met NPO 4 presentator Ab Nieuwdorp.

Volkmann trio; ode aan 75 jaar bevrijding

Vlnr : Coraline Groen, Valentina Tóth en Jobine Siekman
Vlnr : Coraline Groen, Valentina Tóth en Jobine Siekman

Dit jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding. Voor het Volkmann Trio de gelegenheid om de prachtige muziek die in deze periode geschreven werd uit te lichten. Voor het concert op 12 augustus heeft het trio een programma samengesteld met werken van Géza Frid (1904-1989), Dmitri Shostakovich (1906-1975) en Arno Babadjanian (1921-1983).