Maatschappij | Zingeving | Spiritualiteit

 

Annemiek de Jonge - opleidingsmanager Theologie & Godsdienstleraar, MT Social Work & Theologie. Ze is werkzaam bij Hogeschool Viaa in Zwolle dat dit jaar is uitgeroepen tot de beste middelgrote hogeschool van Nederland. Ze is van huis uit docent missionaire gezondheidsvorming, gemeenteopbouw en zending. Tegenwoordig is Annemiek meer actief als coördinator en betrokken in beleidswerk, waaronder voor de opleidingen Social Work en Theologie. Daarnaast werkt ze bij Viaa als onderzoeker in het lectoraat van Zorg en zingeving. Dit lectoraat is praktijkgericht. Bijvoorbeeld om verpleegkundigen van tools te voorzien, die helpen bij zingevingsvragen van palliatieve patiënten. Onderwerp: haar recente promotie bij TU Kampen waar ze haar opleidingen heeft gevolgd, en waaruit haar boek is voortgekomen met de titel; 'Als een madeliefje tussen de straatstenen'. Een interessant gesprek over zin- en betekenisgeving in het sociale domein, in de zorg en educatie, en over de waarde van theologie voor het 'christen zijn in een seculiere wereld.'

It's Raining Women Filming Charlayne Hunter-Gault / Mari Soppela and Leo Anemaet / LPMA Productions

Maatschappij | Lifestyle | Welzijn

 

Gert van Leeuwen - Yoga docent, ontwikkelaar van tools voor yoga, auteur en eigenaar van het Critical Alignment Instituut. Onderwerp: zijn visie op het belang van bewegingsvrijheid. Hij ziet dat als een groot menselijk goed, en essentieel voor zowel het lichamelijke en emotionele welzijn. Chronische spanning, blessures en stress hebben een negatief effect op ons dagelijks leven. Ruim 40 jaar ervaring en onderzoek gingen vooraf aan zijn ontwikkeling van een vernieuwende methode voor de behandeling- en loslaten van spanning en stress. Hij combineert deze methode met medische anatomische inzichten en psychologische kennis. Gert heeft tevens enkele fysieke hulpmiddelen ontwikkeld, die een therapeutische werking hebben op het zelfhelend vermogen van het lichaam. Hierbij heeft hij de wervelkolom als basis gebruikt voor de ontwikkelde methode en technieken. Zijn methode wordt wereldwijd onderwezen door honderden docenten en beoefend door duizenden studenten.

Laura van Hasselt

Maatschappij | Geschiedenis | Amsterdam

 

Laura van Hasselt - docente Nederlandse Geschiedenis en onderzoeker aan de UvA. Voorheen was ze onder andere conservator bij het Amsterdam Museum en researcher bij tv-programma Andere Tijden. Laura is tevens auteur van meerdere boeken. Het meest recente boek is gebaseerd op haar promotieonderzoek met de gelijknamige titel; 'Geld, geloof en goede vrienden. Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam, 1816-1889'. Onderwerp: Een indrukwekkend portret van een opmerkelijke Amsterdammer. Piet van Eeghen legde het Vondelpark aan en nam het initiatief tot sociale woningbouw in een tijd waarin de meeste stadsbewoners nog in krotten leefden. Hij bouwde het destijds hypermoderne Prinsengrachtziekenhuis en maakte zich sterk voor de opvang van prostituees en 'verwilderde' jongeren. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld  bij de totstandkoming van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Hoe kwam deze koopman tot zoveel sociale daden? En welke rol speelden zijn geloof en privéleven daarbij? Een interessant gesprek.

In het Stadsarchief Amsterdam is een presentatie te zien over Piet van Eeghen en de  metamorfose van Amsterdam. De presentatie is in de Schatkamer en vrij toegankelijk tot en met 16 april. Op vrijdag 31 maart geeft Laura van Hasselt een tweede lezing over Piet van Eeghen. De toegang is gratis, maar vol = vol.