In de 2e helft van november vond de 28e editie van het IDFA plaats, voluit; International Documentary Filmfestival Amsterdam. Dit evenement is een platform voor internationale documentairemakers. Met hun creatieve filmproducties brengen ze spraakmakende sociaal/maatschappelijke thema’s in beeld. Naast de duizenden vakmensen uit de filmindustrie, komen er jaarlijks zo'n 250.000 bezoekers naar het evenement waar een paar honderd geselecteerde documentaires worden vertoond. Deze documentaires zijn verspreid over verschillende locaties in Amsterdam te zien, en er worden ook vele parallelsessies georganiseerd.
Hierin kunnen bezoekers de producenten en de deskundige gastsprekers ontmoeten. Deze formule zorgt voor nog meer diepgang in de persoonlijke beleving van het zien van de documentaires. Het is niet voor niets het grootste documentaire filmfestival ter wereld, want daarnaast zijn fondsen te werven voor cofinanciering, worden er licentie/distributiedeals gemaakt en zijn er trainingsprogramma’s voor aankomend jong talent.
Sinds jaar en dag wordt de film- en animatie industrie gedomineerd door mannelijke professionals. Dit schept helaas een eenzijdig beeld van hoe onze maatschappij in film en documentaires wordt weergegeven. De IDFA oprichter en directeur Ally Derks, zou dan ook graag meer vrouwelijke professionals willen zien in de wereld van documentaires. In de vorige editie van dit festival is hier specifiek extra aandacht aan geschonken met het themaprogramma: 'The Female Gaze'. Dit vond plaats in samenwerking met Women Inc. Er werden meerdere docu's van vrouwelijke makers in de spotlight gezet en stevig gedebatteerd over de positie van vrouwelijke professionals in deze creatieve sector.
Het IDFA kent ook een samenwerkingsverband met de
Women Make Movies in New York, waarvan executive director Debra Zimmerman co-host is op het festival en gastdocent op de IDFA Summer Film Academy. Nog een partner is The Alliance of Women Film Journalists, gevestigd in NY state. Dit initiatief staat tevens bekend om de EDA Awards voor vrouwelijke filmprofessionals.
Ally Derks hier aan het woord, ten tijde van de uitreiking van de 28e IDFA Awards 2015. Op de opening van het festival werd
werd ze ceremonieel
benoemd tot 'Chevalier des Arts et des Lettres'. Ally ontving de onderscheiding van de Franse ambassadeur Laurent Pic. De Franse documentaires zijn vaak goed
vertegenwoordigd tijdens dit evenement in Nederland.
Vanaf dit jaar wordt ook een prijs toegekend aan de beste internationale jeugddocumentaire. Deze prijs ging naar het filmportret van Sonita, dat door de jeugd meteen een favoriete positie kreeg tijdens het IDFA.
De documentaire gaat over Sonita Alizadeh. Ze is 18 jaar, gevlucht uit Afghanistan en met een illegale status ondergebracht in een opvangtehuis in Teheran. Het is haar droom om een beroemde rapper te worden en ze deelt dit met haar fans in het opvangtehuis. Maar haar familie heeft echter hele andere plannen voor Sonita, want ze is als bruid 9.000 dollar waard. En daarnaast mogen vrouwen helemaal niet solo zingen in Iran. Dus hoe kan ze dan alsnog haar toekomst vormgeven en al haar dromen waarmaken? Zie onderstaande trailer.
Na vertoning van de filmdocumentaire in de Balie werd Sonita door princes Mabel van Oranje geïnterviewd in een korte Q&A. Princes Mabel is nauw betrokken bij de organisatie Girls Not Brides, die wereldwijd campagne voert tegen kindhuwelijken. Plan Nederland heeft ook een samenwerking met Girls Not Brides. Zie interview.
Rokhsareh Ghaem Maghami, de regisseur van Sonita, ontving de BankGiro Loterij IDFA Audience Award met een bedrag van € 5.000,-. Rokhsareh heeft deze film kunnen maken door het IDFA Bertha Fund. Dit is het enige fonds ter wereld dat zich geheel richt op het verbeteren van mogelijkheden, om documentaires te kunnen maken in ontwikkelingslanden en lokale filmculturen te stimuleren met financiën en advies. De in Teheran geboren regisseur heeft film en animatie gestudeerd op de Tehran Art University. Naast diverse documentaires heeft ze ook een boek geschreven; Animated Documentary: A New Way to Express
Aardig detail is dat het aantal gepubliceerde boektitels in Iran, weliswaar gereguleerd, het aantal publicaties van Nederland en België jaarlijks vergaand overstijgt. Iran heeft ook een van de oudste vormen van literatuur ter wereld en is vermaard vanwege haar poëzie. Verder kent Iran tevens een van de oudste animatie-uitingen ter wereld, een paar duizend jaar voor de jaartelling. Het is een geit die in 5 beelden rent naar een boom er tegenaan springt, bladeren eet en weer neerkomt.