interview jiska roewen van the color run bij dagvandevrouwen.nl

Evenementenorganisator Jiska Roewen over The Color Run


Dag van de Vrouwen nam een kijkje in de wereld van gekleurd poeder en ging in gesprek met Jiska Roewen. De evenementenorganisator Fjuze heeft haar aangesteld als coördinator voor alle vrijwilligers van de jaarlijkse Color Run. Jiska volgt, let op; de hbo opleiding Communicatie - International Event, Music & Entertainment Studies bij de Fontys Hogescholen. Dat is een hele mond vol, maar wel duidelijk! 

Wat voor een evenement is The Color Run en waar komt het vandaan? 

The Color Run is een hardloopevenement van 5 kilometer dat draait om gezondheid en blijdschap. Iedereen kan er aan meedoen, want er is geen wedstrijd element. Je kunt dus bij wijze van spreken ook dansend of huppelend naar de finish. Vele duizenden deelnemers worden automatisch vrolijk tijdens het afleggen van het parcours. Dit komt enerzijds doordat je actief met je lichaam bezig bent en anderzijds doordat vele gekleurde poeders over je heen worden gestrooid. Deze poeders brengen een gevoel van verbinding tot stand tussen de deelnemers onderling, maar ook bij de toeschouwers. Het is echt een unieke ervaring! The Color Run is geïnspireerd op het eeuwenoude jaarlijkse lentefeest afkomstig uit India. Dat is een traditionele volksviering voor geluk en welzijn binnen de gemeenschap van familie, vrienden en kennissen. De gekleurde poeders staan symbool voor de bloeiende natuur en verbroedering van mensen. De poeders zijn van natuurlijk gekleurd maiszetmeel en geheel biologisch afbreekbaar. 

Je bent coördinator voor alle vrijwilligers van the Color Run, Wat houdt dit precies in?

The Color Run is een grootschalig evenement waar vele duizenden deelnemers aan meedoen. Dit kun je niet zomaar zonder vrijwilligers tot stand brengen. De totale organisatie wordt uitgevoerd door een veelzijdig productieteam. Zelf ben ik verantwoordelijk voor het opvangen, aansturen en begeleiden van meer dan 200 enthousiaste vrijwilligers. Communicatie met je teamleden is essentieel, want de organisatie is net zo sterk als de zwakste schakel. Je moet secuur zijn, duidelijk communiceren, oplossingsgericht werken en niet zomaar afwijken van het draaiboek.

Hoeveel meisjes en (jonge) vrouwen doen mee aan The Color Run?

Het is onze ervaring dat van de duizenden deelnemers, het merendeel meisjes en jonge vrouwen zijn. Maar er zijn ook moeders en vaders die hun kinderen meenemen en zij vinden het allemaal prachtig. Wel zien wij dat steeds meer jongens en ook (jonge) mannen het evenement ontdekken. Van alle vrijwilligers waar ik mee samenwerk is gemiddeld 80% vrouw en 20% man. Ik denk dat dit wel enigszins overeenkomt met het deelnemersprofiel. 

Vind je het leuk om te doen en sluit het aan op je studie?

Het is echt heel leuk om te doen en ik ben zeer blij met deze stageplek. Het is altijd een mooie ervaring om in teamverband een bijdrage te leveren aan een bijzonder evenement. Daarnaast ontmoet ik zoveel verschillende mensen die mij ook inspiratie geven. Ik ben momenteel bezig met het derde jaar van mijn studie en het sluit goed aan op de praktijkkennis van het productieproces. Uiteindelijk wil ik graag het marketing/communicatie component van de studie in praktijk brengen. Dat lijkt mij heel boeiend om te doen en de ervaring in producties zal zeker helpen, omdat je dan weet waar je over praat. 

Wat willen jullie met The Color Run bereiken?

In de eerste plaats is het evenement een sportieve activiteit en bedoeld om gezondheid door beweging te promoten. Daarnaast is het een feestelijk dagje uit voor iedereen. Het is een sociale gebeurtenis waarin gelijkheid en saamhorigheid wordt ervaren.  De gekleurde poeders zijn een soort van bindmiddel dat het contact tussen de deelnemers eenvoudiger maakt. Maatschappelijke status en culturele verschillen maken even plaats voor een vrolijke eensgezindheid dat aanstekelijk werkt. Shine, Sparkle & Fun, wie wil dat niet...