interview josé van appeven over ritmische gymnastiek bij dagvandevrouwen.nl

Coach José van Appeven over ritmische gymnastiek


Dag van de Vrouwen in gesprek met José van Appeven, alleenstaande moeder van 58 jaar en werkzaam als psychomotorisch therapeut. Zij werkt met licht verstandelijk beperkte jongeren, aan het verbeteren van hun algehele mentale en fysieke gedragspatronen. Daarbij maakt zij onder meer gebruik van effectieve sport- en speltechnieken. Naast haar werk is zij actief met atletiek, waaronder kogelstoten en discuswerpen. Samen met haar 29 jarige dochter Kim Evers, coacht en begeleidt zij jong talent in de wereld van Ritmische Gymnastiek. 

Kun je ons vertellen wat ritmische gymnastiek is en wat het voor jullie betekent?

Dit is een onderdeel van sportgymnastiek en het bestaat uit dans met acrobatische oefeningen. Binnen de choreografie wordt gebruik gemaakt van een bal, hoepel, knotsen touw of lint.

Ritmische Gymnastiek maakt deel uit van de Olympische Spelen en het wordt hoofdzakelijk door meisjes en jonge vrouwen beoefend. Dat kan al op jonge kleuterleeftijd en de top wordt bereikt rond 21 jaar. Mijn dochter Kim is op 6 jarige leeftijd begonnen en is zelfs meervoudig Nederlands kampioene geworden. Helaas moest zij op 18 jarige leeftijd stoppen door een enkelblessure en heeft toen besloten om haar kennis en ervaring in te zetten voor het trainen van jong talent in Nederland. Hier komt wel veel bij kijken, zoals het ontwikkelen van talent, de dames op het hoogste niveau brengen en daar ook weten te behouden. Dit is voor Kim een heel intensief proces en dat doet zij vol overgave voor deze sierlijke sport. Zelf sta ik haar bij in het mentaal en cognitief begeleiden van de jonge gymnasten en verzorg ik de logistiek en andere hands-on activiteiten. 

Jouw dochter is meervoudig Nederlands kampioene en nu trainster, doet zij dit fulltime?

Dat is helaas niet mogelijk, want het is vrijwilligerswerk en zij ontvangt net als andere trainsters een kleine vergoeding. Kim is werkzaam als stewardess bij de KLM en vindt dat ook leuk werk. Momenteel is het nog te combineren met haar trainingsactiviteiten, dat zij minstens 3x per week doet bij GTV de Badhoeve. Daarbij verzorgt zij tevens de begeleiding van nationale wedstrijden in de periode van januari tot juli. In principe kan iedereen ritmische gymnastiek leren. Lenigheid en gevoel voor ritme zijn wel aanbevolen. Het is ook aan te raden voor meisjes die neigen naar overgewicht. Zij kunnen gewoon deelnemen in groepsverband of desnoods meedoen op een lager niveau.

Ritmische gymnastiek draagt bij aan zelfvertrouwen en het is een gezonde activiteit. In Nederland zijn er ongeveer 50 verenigingen en meedoen is laagdrempelig, want het is een gewone clubsport met een normaal lidmaatschap. Waar je wel rekening mee moet houden is een investering in de gympakjes en reiskosten, wanneer je dochter gaat deelnemen aan wedstrijden.  Af en toe maak ik op vrijwillige basis gympakjes voor de jonge gymnasten. Daarmee help ik (alleenstaande) ouders voor wie de investering even niet gemaakt kan worden. Dan zijn hun dochters blij en dat geeft mij ook veel voldoening.

Hoe populair is ritmische gymnastiek in Nederland ten opzichte van het buitenland?

Dit is eigenlijk wel een uitdaging, want de sport krijgt helaas nauwelijks aandacht van de media. Vroeger werd het met regelmaat op televisie uitgezonden, maar dat komt in Nederland nog weinig voor. Dit is jammer want de meisjes en jongedames werken heel hard aan hun sport en zij verdienen wel een extra steun in de rug. Vooral in Oost-Europa en Rusland is het een hooggewaardeerde sport. Er wordt daar veel geïnvesteerd in training en professionele begeleiding.

 

De resultaten hiervan zie je terug op de kampioenschappen, want deze landen domineren het speelveld. De jongedames worden vaak na hun carrière klaargestoomd als trainster en krijgen daarvoor een vast inkomen.  Hierdoor blijft kennis en talent structureel op het hoogste niveau en dat betaald zich uit. In Nederland lopen we jammer genoeg steeds achter de feiten aan, de sport krijgt geen subsidie en alles is op vrijwillige basis. Er zijn enkele enthousiaste sponsors, maar dat staat niet in verhouding tot wat nodig is om het verschil te maken.

De bond KNGU wil wel gaan ondersteunen door actief deel te nemen in netwerk- en clubacties. Ik denk dat als meer sponsoren en donateurs structureel willen helpen, dan zijn er zeker kansen voor Nederland in de subtop. En dat zou een mooie start zijn voor het herwaarderen van ritmische gymnastiek. 

Wat moet er gebeuren om Nederland internationaal in de subtop te krijgen?

In de eerste plaats zou ritmische gymnastiek goed op de kaart moeten worden gezet bij ouders en hun kinderen. Dit kan door landelijke steunpunten weer in het leven te roepen. Dit zijn selectie trainingsdagen waarin talent zich kan profileren.

Daarnaast zullen meer media-uitingen ook kunnen helpen om de sport breder onder de aandacht te krijgen. Voor sponsoring of donaties zijn er al vele laagdrempelige mogelijkheden, maar er is nog geen structureel fundament en dat is hard nodig. 

Zou je van je hobby je werk willen maken?

Een deel van mijn werkvreugde kan ik al kwijt in het begeleiden van de meisjes. Wanneer je doelt op het maken van de gympakjes dan zeg ik nee. Ik vind het leuk om te doen en zal af en toe een ander daarmee helpen, maar daar blijft het bij. De laatste keer heb ik handmatig meer dan drieduizend strass-steentjes aangebracht op een gympakje! Het is wel mooi geworden, het is passie voor ritmische gymnastiek!