Isa Tan en Moïse Trustfull - Ambassadrices Plan Nederland

Isa Tan en Moïse Trustfull - Ambassadrices Plan Nederland


Plan Nederland verricht wereldwijd vele activiteiten in ontwikkelingslanden voor een beter leven van meisjes en jongens. Deze organisatie heeft recent een vader-dochter campagne opgezet om vooral de rol van vaders in Nederland extra aandacht te geven.

Plan Nederland verricht wereldwijd vele activiteiten in ontwikkelingslanden voor een beter leven van meisjes en jongens. Deze organisatie heeft recent een vader-dochter campagne opgezet om vooral de rol van vaders in Nederland extra aandacht te geven. Want vaders zijn net zo belangrijk in de verantwoordelijkheid voor hun kinderen als de moeders dat zijn. Helaas wordt op diverse plekken in de wereld deze verantwoordelijkheid door veel vaders nog steeds niet genomen! Het gevolg is dat met name jonge meisjes in de gemiddelde leeftijd van 10 tot 18 jaar hierdoor achtergesteld raken, en dat daarmee de mogelijkheid om hun eigen toekomst te kunnen realiseren wordt ontnomen.

Als onderdeel van deze campagne gingen de kersverse ambassadrices Isa Tan en Moïse Trustfull 5 dagen naar Ghana. Namens Plan bezochten ze enkele projecten voor ontmoetingen met leeftijdgenoten, en hadden ze daar ook contact met een aantal vaders van de meisjes. Na terugkomst van dit bijzondere avontuur had Dag van de Vrouwen een fris en fruitig dialoog met Isa en Moïse.

Wat ging er door jullie heen, na het uitstappen uit het vliegtuig in Ghana?

Moïse: Het eerste wat me meteen opviel was de warmte en dan vooral de vochtigheid. Dat is iets wat we in Nederland niet gewend zijn.

Isa: Dat was voor mij ook het eerste wat door me heen ging, wat een warmte...haha. Daarna moest ik gelijk denken aan de maanden van voorbereiding en dat we nu daadwerkelijk in Ghana waren! 

Wat willen jullie persoonlijk bereiken met dit initiatief van Plan Nederland?

Isa: We willen bereiken dat er nog meer publiciteit komt voor dit initiatief en ook duidelijk maken dat dit soort projecten echt helpen. Dus dat er steeds meer meisjes de kans krijgen om naar school te gaan, een vakopleiding volgen en lekker kunnen sporten. Je ziet gewoon dat hun zelfvertrouwen groeit!

Moïse: Ik hoop dat we door ons bezoek de meisjes hebben geïnspireerd en we de vaders nog duidelijker hebben gemaakt hoe belangrijk het is dat hun dochters eveneens naar school gaan. Het lijkt me geweldig om over een paar jaar terug te gaan en dan nog meer vooruitgang te zien!

Wat vonden de jongens er van dat hun zusjes worden achtergesteld?

Moïse: Weinig, want de meeste jongens die we hebben gesproken, waren er juist heel trots op dat hun zusjes ook naar school gaan. Maar thuis zal de verdeling van taken misschien wel wat anders liggen.

Isa: Ja, we hebben ons vooral gefocust op het contact met meisjes en die waren altijd heel positief ingesteld! We zijn ook bij meisjes thuis geweest, bijvoorbeeld bij Abigail die 21 jaar is. We vroegen aan haar vader of hij ook weleens met zijn zoons over seksuele voorlichting sprak, en over hoe je vrouwen moet behandelen, maar dat gebeurde niet echt, daar ligt toch een taboe op.

Waar ligt het aan, dat veel meisjes daar vaak geen goede kansen krijgen?

Moïse: Dat komt omdat er simpelweg geen geld voor is. Door de gesprekken heb ik ervaren dat veel meisjes mooie grote dromen hebben, maar dit gewoon niet kunnen realiseren.

In Nederland krijg je een lening als je wilt studeren en toen we dat daar vertelden stonden ze met open mond te kijken: ‘krijgen jullie geld van de overheid?’

Isa: Dat vonden ze allemaal inderdaad heel raar. En vaak hebben jonge meisjes ook nog te maken met zwangerschap of hebben ze zelfs al een kind. In Ghana is dat een taboe. Wanneer een meisje zoiets overkomt en ze is ook niet getrouwd, dan wordt ze zonder pardon op straat gezet en krijgt ze helemaal niks! Dan wordt het wel heel erg moeilijk…

Hoe is het onderwijs in Ghana geregeld en wat was jullie ervaring met de studenten?

Moïse: Het precieze systeem ken ik niet. In Nederland krijg je een boete als je niet naar school gaat. Als je in Ghana weinig geld hebt dan heb je pech, want dan kun je niet naar school. Dat idee is voor mij heel vreemd, want in Nederland gaat iedereen naar school. Wel waren de meisjes die we hebben gesproken en daar studeren heel ambitieus. Op school krijgen ze vakken zoals wiskunde en Engels, maar ook kennis op het gebied van wat hun rechten zijn, seksuele voorlichting enzovoort. Het was inspirerend om met ze te praten, omdat  ze al wisten  wat ze in de toekomst willen doen!

Kun je iets vertellen over de Girls Football Club?

Moïse: Jaaaaa en of ik dat kan! Dit was het project waar ik stiekem het meeste naar uitkeek. Ik kom zelf uit een voetbalfamilie, dus ik vond het heel gaaf dat we dit gingen doen. De Girls Football Club helpt meisjes door middel van voetbal aan zelfvertrouwen, samenwerking en communicatie. Wat ik zo mooi vond om te zien, is dat de meiden buiten het veld nog redelijk verlegen waren, maar vanaf het moment dat ze met de warming up begonnen kwamen ze helemaal los. En dat is ook het doel van dit project, de meiden zelfverzekerder te maken. Dit is echt belangrijk en zolang ze naar school gaan mogen ze in het voetbalteam blijven. Het is dus heel  motiverend  om op  school je  best te blijven doen!

Hebben jullie daar zelf ook gevoetbald?

Moïse: We hebben inderdaad meegedaan. We werden superleuk ontvangen door de meiden en we hebben samen een 'warming up' gedaan bij 35 graden! Het voetballen was voor Isa wel iets leuker dan voor mij. Ik stond namelijk helemaal achterin en elke keer als ik naar voren ging zei een meisje tegen me: NO, GO BACK, YOU NEED TO GO BACK. Ik mocht dus niet mee naar voren! Ik denk dat ik de bal in totaal maar drie keer heb aangeraakt...haha.

Kunnen jullie iets vertellen over het project Girls Making Media?

Isa: Het Girls Making Media project is een project waarin meisjes de basisvaardigheden leren op het gebied van media & technologie. De opleiding leert de meisjes hoe ze video, fotografie en ook social media in kunnen zetten, om aandacht te vragen voor allerlei kwesties die voor de jongeren belangrijk zijn zoals ongelijkheid tussen de mannen en vrouwen, hiv etc. Door deze opleiding krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden bewuster van hun mogelijkheden.

Hebben jullie voorbeelden gezien van vaders die hun dochters een kans hebben gegeven?

Isa: De meisjes die een echte kans kregen zaten in de projecten die we hebben bezocht, en we zijn ook naar één van de Daddies Clubs geweest. Dit is een initiatief van Plan Nederland om mannen meer te betrekken in het huishouden en zorgzamer te zijn naar vrouwen. Helaas waren we daar maar vijf dagen, dit was eigenlijk tekort  om alle  projecten te zien en aan mee te doen.

Wat vinden jullie van al het werk dat Plan Nederland doet?

Moïse: Geweldig! Ik ben niet voor niets meegegaan. Plan Nederland zet zich vooral in voor meisjes, en door in de meisjes te investeren zullen hun toekomstige kinderen ook bewuster worden opgevoed. Dit geeft dus een sneeuwbaleffect.

Isa: Helemaal mee eens! Het is een goed doel met een duidelijke doelgroep en Plan weet precies wat ze willen veranderen. Ik voel me echt aangesproken, omdat ik ook een meisje ben en me niet kan voorstellen dat ik minder kansen zou hebben gekregen.