Is de wereld gek, of zijn de mensen gek?... Wie daar nou nog een behoorlijk antwoord op kan geven, mag het zeggen! In het politieke speelveld is het in ieder geval een situatie om gek van te worden. Ondanks het noodzakelijk steviger aantrekken van de lockdown riem, kabbelt het wangedrag gezapig voort. Maar wat is de nu de werkelijke beweegreden daarvoor...

Helaas wordt het met alle gemak vergeten dat het in ons kouwe kikkerlandje gelukkig nog best heel goed is geregeld. Maar misschien heeft men gewoon niet meer zoveel op met de ongebreidelde soappolitiek die ook bedreven wordt. Het zou mooi zijn als dat nu eens achter gesloten deuren zou blijven. Beter nog zou zijn dat het gewoon ophoudt, en het daardoor ook het volk onberoerd laat. De behoefte om toch weer eens goed de boel naar de hand te zetten en flink in de kijker te staan, overstijgen dikwijls de feiten waar het werkelijk om draait.

De hang naar roem en faam is echter niets nieuws onder… de paraplu. Want het regent dat het giet in de soappolitiek. Het moet dus eens over zijn met de ene flater na de andere. Eens temeer is het weer duidelijk te zien wat een al te ruime en vrijblijvende vrijheid al niet doet; geen goed...

In deze tijd kunnen we zeker ook stellen dat dit tevens gepaard gaat met de frustraties rondom het gevecht met het onzichtbare corona spook. Waarbij het volk  compleet wordt overspoeld met allerlei gedragsregels en adviezen. Wellicht is het ook een goed advies voor politici om weer eens het gedragsregels handboek er op na te slaan. Over hoe het ook alweer hoort als men de rol van volksvertegenwoordiger vertolkt. Een beetje schools, maar kennelijk nog best van toepassing….

vitamientjes seizoen

Inmiddels zijn we ook alweer aanbeland in het herfstseizoen, welke dit jaar extra veel vitamientjes behoeft en lekker warme kleding. De shawl en het vest zullen deze herfst en winter een onmisbaar mode item zijn. De eerste aanzet tot verkoudheid komt meestal door de kou die de mens geruisloos overvalt. Het onpeilbare weer doet daar nog een mooi schepje bovenop.

Soms is het dan ook moeilijk in te schatten wat voor kleding er het beste aangetrokken kan worden. Tegenwoordig kun je uit het raam kijken en denken dat het vast heel koud is. Want als de bomen flink waaien en het ook regenachtig is, mag je daar toch wel vanuit gaan. Maar anno nu toch zeker niet altijd.

Dan ben je bepakt in ultra warme kledij, en buiten aangekomen trek je dan het liefst zo snel mogelijk de dikke trui weer uit. Tja lastig, want in den blote bassie buiten lopen kan natuurlijk niet hé…

Terug dus naar shawl en vest. Lekker warm voor het bovenlijf en handig om aan te passen bij het weer.  Bovendien kan wat te warm is ook uit, maar wie niets mee heeft blijft klappertanden… Meenemen dus, dat kan superhandig in de tas!

Gezond eten is daarbij ook van groot belang. Niet alleen maar dat soepje als je snotterig bent, maar neem dat soepje gewoon iedere dag! Preventief luidt het motto, en dat betekent dus niet afwachten totdat de symptomen zich daadwerkelijk manifesteren. Over het algemeen vinden veel mensen soep best heel lekker. En dan hebben we het uiteraard niet over de tussendoortjes van het assortiment kant en klare mini zakjes, maar de echte goede verse soep. Vol, lekker en vooral gezonde groente en kruiden. Liefst echt biologisch dat wel, maar is zeker geen absolute must. Een goede en vooral verse maaltijdsoep lust iedereen, dus wat houd je nog tegen…

rijk gevulde boerensoep voor de lekkerbek

1,5 lt water – 1 runderschenkel of 2 blokjes runder of tuinkruidenbouillon – verse soepgroentemix – 200gr gesneden blokjes pompoen – roosjes van ½ broccoli – roosjes van ½ bloemkool – 1 gesneden rode, groene en gele paprika – 100gr doperwten – 250gr spinazie – 1 hele gesneden prei - 1 takje fijngesneden selderij – 1 takje fijngesneden peterselie – gesneden blokjes van 2 grote zoete aardappelen

Breng het water aan de kook met de runderschenkel en 1 bouillonblokje en trek hier een weldadige bouillon van, ontdoe het gekookte vlees van het bot, snijd het eventueel in kleinere stukjes en bewaar dit, voeg de pompoen blokjes, broccoli- en bloemkoolroosjes toe aan de bouillon en kook deze beetgaar, voeg nu de paprika’s-doperwten-spinazie-zoete aardappel blokjes en soepgroenten toe en kook dit 1 minuutje mee, voeg nu het bewaarde vlees, selderij en peterselie toe, kook het geheel nog even kort door en voilà! 

Extra serveertip; vers afgebakken ciabatta ’s besmeerd met kruidenboter of aioli doen het hier heel goed bij voor de echte lekkerbek. De vegetariër kan uiteraard het gerecht met een vleesvervanger bereiden. Smikkel smakelijk!