Leven in de westerse maatschappij geeft voldoening. Althans, dat zegt de gemiddelde westerling. Maar hoe ziet deze voldoening er tegenwoordig eigenlijk uit? Dat we niet meer buiten onze mobiele telefoons kunnen, en dat het zelfs verslaving tot gevolg kan hebben is een feit. Maar dat geldt uiteraard niet alleen voor dit item. Alle baanbrekende uitvindingen hebben dit in meer of mindere mate tot gevolg. De mensheid wordt bedolven onder het genot van het materiële gemak, en tja.. dat dient de mens nietwaar?!

Als we dit nader beschouwen kunnen we zeker nog tientallen producten benoemen waar we vandaag de dag niet meer buiten kunnen. We kunnen hier echter wel buiten, maar dan liever alleen als het moet. Dat vinden de meesten mensen niet zo fijn, en kiezen daar dan ook niet voor. 

Een kleine greep uit dat wat we niet echt nodig hebben zijn; persoonlijke computers, mobiele telefoons, de auto en huishoudelijk hebbeding apparatuur. Dit rijtje van vier lijkt heel weinig en misschien zelfs een beetje onbeduidend. En dat laatste is het absoluut allerminst. 

Het zijn deze vier producten die wereldwijd ervoor hebben gezorgd dat we er niet meer buiten kunnen. We kunnen daarbij optellen dat het onze leefwereld op grote schaal ook nog eens schade toebrengt. En toch blijven we er met zijn allen stug mee doorgaan….

Geheel onbegrijpelijk is dat niet, want hoe kom je anders mee in een samenleving waarin dit een duidelijk deel van het fundament uitmaakt. Het is een lastig onderwerp en vooral ook een heet hangijzer geworden. 

Desondanks is niet alles gedoemd tot dood en verderf. De evolutie gaat natuurlijk ook op deze gebieden voort. Het heeft er bijvoorbeeld al voor gezorgd dat er auto’s kunnen rondrijden zonder uitstoot van uitlaatgassen.

Ter vermindering van elektrosmog is het bij het gebruik van computers ook beter om dit niet al te veel draadloos te doen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de draadloze telefoons. 

Jarenlang werd het fenomeen aardstraling afgedaan als grote onzin. Tegenwoordig weten we echter wel beter. Wie dichtbij de grote elektriciteitspalen woont kan daar inderdaad ook lichamelijk hinder van ondervinden.

De afhankelijkheid van computers  was jarenlang geen echte bedreiging voor de mens. Tegenwoordig ondervinden we ook hier steeds meer hinder van. Gewoon opstarten en ongedwongen surfen is er niet echt meer bij. 

In veel gevallen wordt je bijvoorbeeld eerst verplicht om de zogeheten cookies te accepteren. Wie daar geen zin in heeft zal de bewuste pagina direct verlaten of vervuld van irritatie toch maar overgaan tot accepteren.

Daarmee kunnen we ons direct de vraag stellen in hoeverre we onze privacy eigenlijk nog echt kunnen beschermen. Online zijn er ook werkelijk overal passwords voor nodig. Die zullen toch ook ergens worden bewaard en ingezien kunnen worden?! Maar om het makkelijker te maken doen we er graag nog een schepje bovenop, de hele echte privacywet!

Elke instantie moet eraan geloven, en bergen werk verzetten die misschien met alle ander mazen in de wet tezamen niet tot het beoogde resultaat zullen leiden. Met de hypermoderne ‘open’ bare diensten en instanties is de privacy vaak al mijlenver te zoeken. 

Bij elke balie wordt meestal al naar van alles gevraagd, en dat gaat zeker niet op fluistertoon. Elk kwaadwillend persoon hoeft daar maar een dag door te brengen en van alles op te vangen, om daar vervolgens goed mee aan de haal te gaan….

Dat het anders moet moge duidelijk zijn.  Maar het steeds meer willen reguleren, en dus eigenlijk daarmee de menselijke vrijheid te beknotten, is iets waar politici zich misschien eerst eens extra voor achter de oren zouden moeten krabben. Privacy is tegenwoordig relatief betrekkelijk, de gedachte van privacy is en blijft echter een hele mooie illusie… 

Tip; maak je vooral niet al te druk, daar zorgen de regels wel voor… 


Over ons   Contact   Privacy   Auteursrecht  

Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018 

KvK-nr: 68172583 Btw-nr: NL857331711B01  

Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam