Het voorjaar is inmiddels  in volle gang,  en als we naar het weer kijken kunnen we duidelijk zien dat het er nogal wisselvallig aan toe gaat. Dat is april, die doet namelijk precies wat zij wil! Toch heerst daar het algemeen maatschappelijke gevoel, dat er toch echt hele mooie zomerse dagen aan zullen komen. 

Het is immers Lente, en daar hoort het Paasvuur bij, het eerste zonnetje en  natuurlijk de warmte. De Lente vertegenwoordigd ook een symbolische betekenis. Deze betekenis vormt de vooraankondiging van dood en wedergeboorte. In de natuur is dit ook heel goed zichtbaar. Overal zijn de uitgebloeide en verouderde winterbloemen te zien. Zij maken ruimte voor de nieuwe bloei waarbij de eerste knoppen voor nieuwe groei ook weer duidelijk te zien zijn.

Als we dit beeld nader beschouwen kunnen we de witte en zwarte zwaan als symbool stellen. De zwarte zwaan symboliseert dan het heengaan en de witte zwaan de terugkeer.  Zo was daar vroeger een veel bezongen lied welke spreekt over; witte zwanen, zwarte zwanen wie gaat er mee naar Engel - land varen... 

Een dubbele betekenis die verwijst naar het heengaan met de zwarte zwaan en de terugkeer met de witte zwaan. Het behoeft geen uitleg dat het hier niet gaat om het varen naar het Britse Koninkrijk, maar naar een rijk van een heel andere orde… 

Lente wordt door velen ook beschouwd als een nieuw begin waarbij in alle vrolijkheid ook vele feesten worden gevierd.  Dat maakt het in Europa ook juist uitermate gezellig. Vanwege de diversiteit aan culturen en vieringen kunnen deze door een ieder worden beleefd. 

Wat veelal wordt gezien bij de georganiseerde voorjaarsvieringen zijn klassieke muziek concerten, popmuziek festivals, landelijke kermissen en diverse sportwedstrijden. 

Als het mooi weer is kun je hier overal volop van genieten. Regelmatig worden er ook gezellige openbare barbecue feestjes georganiseerd. Ondanks de sociale gezelligheid, worden openbare barbecues vanwege klimatologische disbalans steeds meer aan banden gelegd.

Voor een minder hevige rookontwikkeling tijdens de feestelijke barbecue zijn er al een aantal nieuwe innovaties gaande. Momenteel zijn er ook al enkele houtskooltjes verkrijgbaar waarbij in elk geval al meer rekening wordt gehouden met de verantwoorde manier van barbecueën.   

Van oudsher kennen we  in heel veel landen tijdens de Lente ook het Pinksterfeest. Ook wel bekend als het zuivere feest dat de nieuwe oogst symboliseert. Ondanks dat dit symbool voor een ieder gelijk is, kan de behoefte totaal anders zijn. Nieuwe oogst is voor een boeren familie op het platteland natuurlijk ook terug te herleiden naar een goede oogst van smakelijke aardappelen en kraakfrisse groenten.

Terwijl de directie van een multinational zich daarentegen druk bezig houdt met de cijfers, en de stijgende lijn van opbrengsten in het eerste kwartaal. Elk individu denkt vast weer aan hele andere zaken zoals een nieuwe baan, auto of relatie. Het Pinksterfeest herbergt in feite alles in zich gebaseerd op een nieuwe oogst, mits het uiteraard van positieve aard is. Dan maakt het niet meer uit wat het ook moge zijn, het kan allemaal…. 

De vraag is echter of het ook allemaal echt moet, en vooral ook de manier waarop. De afgelopen jaren is er veel te doen om ongekende vormen van misstanden. Het lijkt er haast op dat men het erom doet zodat er opzettelijk de spot mee gedreven kan worden.

In de meeste gevallen draait het om winstbejag. Hierdoor laten velen zich verleiden tot dubieuze handelingen en wanpraktijken.  Dat werkt natuurlijk geen leuke samenleving in de hand, en ook zeker geen duurzame resultaten.

Maar wat het ook moge zijn, het kan allemaal?… Nee, toch niet! Zeker niet zonder verbondenheid met de gemeenschap der samenleving, niet zonder het aanhouden van het rechte spoor, en bovenal niet zonder Liefde…    

Want daar waar we de liefde als sleutel gebruiken, breken de deuren naar duurzame resultaten vanzelf open! Dan kunnen we inderdaad weer als vanouds genieten van een heerlijk Lentefeest, een verantwoorde barbecue opgeluisterd met vrolijke muziek, gebabbel en lachende gezichtjes!


Over ons   Contact   Privacy   Auteursrecht  

Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018 

KvK-nr: 68172583 Btw-nr: NL857331711B01  

Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam