Dag der Vrijheden of Keti Koti is de officiële gedenkdag voor de afschaffing van de slavernij van de Surinaamse en Antilliaanse  gemeenschap. Met de invoering van de Emancipatiewet in 1863 werd de afschaffing door het Koninkrijk der Nederlanden ingevoerd. Ieder jaar vindt deze gedenkdag traditioneel op 1 juli in Zuid- Amerika, de Cariben en Nederland plaats.

Door de grote diversiteit aan etnische bevolkings-groepen in Nederland, en het gevoel van verwantschap, wordt deze gedenkdag tegenwoordig veel breder gedragen en gevierd. Het uitblijven van het nationale pardon is echter tot op heden nog het ontbrekende puzzelstuk.

De oprichting van de monumenten in Amsterdam en Rotterdam ter nagedachtenis van deze geschiedenis, kan de verontwaardiging over het uitblijven van het nationale pardon dan ook niet doen verdwijnen.

In de huidige maatschappij worden er steeds meer gedenkdagen in het kader van vrijheid gevierd. Het is ook zeker niet meer van deze tijd, om de vormen van het inperken van de vrije wil nog door te laten gaan als norm in een moderne samenleving. 

Mensenhandel is een afschuwelijk fenomeen, evenals apartheid en het uiteen rukken van geliefden en families. Mondiaal is het echter duidelijk dat we leven in een tijd waarin veel mensen zich niet meer laten dwingen tot bittere armoede en ellende. De berusting in bizarre omstandigheden is simpelweg niet meer een staat van bestaan die men laat voortgaan.

De mens komt in opstand voor het behoudt danwel het verkrijgen van vrijheid. Vandaar dat er wereldwijd mensen opstaan om hun recht op een goed en vrij leven te claimen. De voortgang van de grootschalige uittochten met alle desastreuze gevolgen van dien kan men dan ook echt niet langer laten plaatsvinden.  Desalniettemin lijkt deze toestand zeker nog niet tot een serieuze halt te kunnen worden toegeroepen.  

Binnen de huidige politiek heerst er grote moeite om dit te stroomlijnen en de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wat dat betreft dient Europa dan ook te gaan voorzien in een betere onderlinge  samenwerking. 

Onderhand wordt het empathisch vermogen van de mens steeds heviger en veelvuldig uitgedaagd. Wie schiet je te hulp, en wat doe je dan als eerst? Stel je jouw ruimte open, en geef je vrijelijk weg?...

De mooie initiatieven waarbij burgers onderling migranten opvingen of uitnodigden voor een gezellige avond, is bar weinig tot niets meer van over. Hieruit blijkt maar al te zeer dat hoe langer de stand van beperkingen stand houdt, des te moeilijker het wordt om het empathisch vermogen aan te spreken.   

De wereld draait echter op volle toeren gewoon door. Evenals de zon, de maan, de sterren en alle planeten. De mens zal dit dus ook zeker moeten en dat kan maar op één manier. Voor, door en bovenal met elkaar, voor vrijheid en werkelijke blijheid!


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018 

KvK-nr: 68172583 Btw-nr: NL857331711B01  Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam