Tijden veranderen, net zoals de behoeften van ieder mens. We denken dat we steeds meer willen, maar wat is het “meer” eigenlijk waarvan we denken het te willen? Dat is een vraag die niet door iedereen met hetzelfde antwoord zal worden beantwoord, en dat hoeft ook niet… Eerst maar eens beginnen met de vraag wat dat “meer” dan toch is?

De spirituele bezinning die zich vooral rond de feestdagen voordoet brengt allerlei soort van mogelijke gevoelens met zich mee. Toch is er één iets dat met kop en schouders boven alle andere gevoelens uitsteekt en waar we sowieso meer van willen… geborgenheid.

Op basis hiervan rijst direct de vraag waarom dit in deze specifieke periode plots zo belangrijk schijnt te zijn of te worden. Is geborgenheid niet iets wat men elke dag wil beleven?... Het antwoord zit wellicht in het feit van het collectieve gevoel dat zich wereldwijd voltrekt in eenzelfde periode. Het resultaat is dat het er toe bijdraagt dat iedereen er juist in deze periode bewust of onbewust extra gevoelig voor is. Niet zo raar… want hoe meer iedereen bijvoorbeeld over een heersende griep praat, des te vaker de griep ook grip heeft op de mens.

Dat is nou eenmaal de werking van het collectieve bewustzijn.  In feite is dit net zo met geborgenheid, wat dikwijls verwant is aan spiritualiteit en de sociale connectie. December en januari zijn wereldwijd niet voor niets de meest spirituele maanden in het jaar.

Het zijn juist deze twee maanden waarin er op sociaal maatschappelijk niveau een soort algemene bezinning heerst, er hervormingen plaatsvinden en er nieuwe wegen worden ontdekt en ingeslagen. Over het algemeen zijn het de meest praktische zaken die aan bod komen, waarvan het merendeel meestal vindt dat het niets met spiritualiteit te maken heeft.

Maar goed, wat voor de één spiritueel is, ervaart de ander als een praktisch feit en visa versa…  Hoe het nou eigenlijk echt zit blijft dan ook een vraag waarvan het antwoord constant onderhevig is aan verandering.

Tot een aantal jaar geleden behoorde vele spirituele zaken toe aan de zweverige en vooral mystieke wereld. Voor bepaalde huidige vormen van coaching belandde je voorheen op de biechtstoel, of ging je te rade bij een wijs mens.

Tegenwoordig  wordt de weg naar een psychosociaal therapeut, die met allerlei tools werkt waaronder mogelijk ook met kaarten of klankschalen, steeds makkelijker betreden. In de hedendaagse geneeskunst worden er ook steeds meer zaken uit de spirituele ‘zweverige’ wereld toegepast, al dan niet onder het kopje  natuurgeneeswijzen of alternatieve methoden.

Vele therapieën en behandelingen behoren echter allang niet meer zo tot de alternatieve mogelijkheden. In de huidige wetenschap komen we dan ook steeds meer ‘mystieke’ toepassingen tegen die worden aangenomen en geaccepteerd als volwaardige kunde.

Met gedegen kennis en opleiding is het bewijs daar dat het op veel meer gebieden kan worden ingezet. In de landbouw wordt bijvoorbeeld ook al gebruikt gemaakt van lichttherapie. Terwijl dit voorheen echter goed werd weggelachen en afgedaan als klinkklare onzin. Het omgekeerde heeft echter het onomstotelijke bewijs geleverd.

Desondanks is de strijd tussen pseudo wetenschap en wetenschap nog lang niet gestreden. Ook kunnen we ervan uitgaan dat een aantal zaken nooit tot wetenschap zal gaan behoren, omdat het daar simpelweg niet thuis hoort. Het omgekeerde kan natuurlijk ook, want zo nu en dan blijkt iets wat ooit doorging als bewezen feit, achteraf toch niet zo feitelijk bleek te zijn…

Dat spiritualiteit steeds meer behoort tot een algemeen geaccepteerde vorm van bewustzijn is heel prettig voor degenen die daar allang achter waren. De beleving, het geloof en de omgang ermee staat voor iedereen vrij. Dat werkt niet alleen bevrijdend, maar is ook een groot onderdeel dat deel uit maakt van het diepe verlangen naar meer. Het is nu alleen nog zaak dit “meer” uit te vergroten naar iedere vorm van bewustzijn in elke hoek op iedere plaats…


Over ons  |  Contact  |  Privacy  |  Auteursrecht  |  Nieuwsbrief  |  Dag van de Vrouwen © 2018

KvK-nr: 68172583 | Btw-nr: NL857331711B01 | Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam