We hebben er weer zin in, en volgens de natuur kunnen we zo langzamerhand weer gaan genieten van al het moois dat het ons te bieden heeft. Het voorjaar heeft al luid en duidelijk van zich laten horen, en overal zijn de prachtig mooie voorjaarsbloemen te bewonderen. 

Dat is ook wat de Paasdagen altijd weer zo leuk kleurt en siert, ook al is het misschien nog wat koud. Het aangezicht van de prachtig gekleurde bloemen geeft een warm gevoel, en wakkert het collectieve gevoel van voorjaar verfrissing en vernieuwing aan. Zodra de eerste zonnestralen schijnen wil iedereen natuurlijk direct daarvan kunnen genieten.

Wie een tuin, balkon, binnenplaats, dakterras of een andersoortig buiten heeft zal weer even de handen uit de mouwen moeten steken. De slimmeriken onder ons hebben natuurlijk al op voorhand alles winterklaar gemaakt en hoeven nauwelijks iets te doen. 

Maar bij sommigen is het elk jaar weer raak en is er een fikse operatie nodig om de boel weer op orde te krijgen. Tja… je moet er toch iets voor over hebben!

De Lente is ook de tijd waarin we opnieuw gaan nadenken over het jaar dat voor ons ligt. En hoe we hier verder invulling aan gaan geven in zoverre het mogelijk is. Het overdenken en uitvoeren is  altijd een wisselwerking met een beetje van allebei. Zo in de Lente wordt de aftrap voor overdenking voor velen al gegeven op basis van de Pasen.

Zo’n moment van bezinning kan tevens voor menigeen een inspiratie zijn om de gebruikelijke rituelen uit te voeren, zoals de grote schoonmaak. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimde geest!

Het klinkt heel aannemelijk dat het zo is, want over het algemeen presteren we beter in een frisse omgeving. Een beetje rommelig is niet erg, en een grote chaos moet het natuurlijk niet zijn want daar wordt niemand vrolijk van!

Elk seizoen heeft zo zijn gebruiken of rituelen en de Lente hoort daar natuurlijk ook bij. De meest bekende rituelen voor de Lente zijn echter niet alleen opruimen, maar meestal ook wel aan iets nieuws beginnen, of afstand nemen van oude en vastgeroeste patronen uit de eigen persoonlijkheid.   

Nader beschouwd wordt het duidelijk dat deze drie zaken volledig inherent zijn aan elkaar, maar helaas niet allemaal met hetzelfde gemak uit te voeren zijn. Als we naar het laatste kijken komen we dikwijls tegen dat de wil om het anders te gaan doen wel aanwezig is, maar het toch vaak te moeilijk is.

Meestal begint het inderdaad met de start aan iets nieuws waarbij het flexibele vermogen ook direct wordt aangesproken. Bij een vastgeroeste persoonlijkheid is het natuurlijk al een hele klus om het inflexibele om te buigen naar een flexibel vermogen. Dan worden er allerlei vreemde excuses gemaakt om vooral te voldoen aan het oude, en de inflexibiliteit te handhaven.

Uiteraard is dit geen patroon dat voor een ieder geldt, maar wel een veelvoorkomend patroon. Het afstoffen, vernieuwen en loslaten krijgt dan hetzelfde effect zoals het goede voornemen tijdens oud en nieuw in het winterseizoen… De kunst is dus volhouden, flexibel zijn en durven te onderkennen om te kunnen relativeren.

Het Lente ritueel is dus een hele belangrijke, omdat deze  in zekere zin ook terug te herleiden is naar het beeld van Pasen, en vooral ook het verdere verloop van het jaar grotendeels bepaalt…  Succes!


Over ons  |  Contact  |  Privacy  |  Auteursrecht  |  Nieuwsbrief  |  Dag van de Vrouwen © 2018

KvK-nr: 68172583 | Btw-nr: NL857331711B01 | Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam