tofunaer elizabeth bij dagvandevrouwen.nl

Uit de keuken van de Tofunaer : een olympic special; rode bonen salsa

Deze rode bonen salsa is geïnspireerd op de techniek ‘Drie Zusters’. Het zal aan niemand voorbij zijn gegaan: het Olympisch vuur is naar Brazilië gebracht en de Spelen zijn begonnen! Voor Nederland zijn het de Spelen van de vrouwen, Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwelijke dan mannelijke sporters afgevaardigd. Het schijnt dat in 1896 twee vrouwen illegaal hebben meegedaan aan de marathon. In 1900 mochten vrouwen dan echt meedoen, maar dat bleef toen nog beperkt tot tennis en golf. En nu, 116 jaar verder, is Nederland het land van de Olympische sportvrouw. Zodoende trokken meer sportvrouwen dan sportmannen naar Brazilië.

Waar denk je aan bij dit land,  behalve dat er nu even de Spelen gaande zijn?

De Amazone, zowel de rivier als het mooie regenwoud. En de enorme verscheidenheid van de bevolking met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Waar honderden verschillende inheemse volkeren woonden, uiteindelijk verjaagd door de Portugese kolonisatie. Nu rekent nog maar 0,4 % zich tot de inheemse bevolking, waarvan de Tupi en Guarani de grootste groepen zijn. Hoewel zeker een derde van de bevolking ook deels inheems is.

Net zoals in Noord Amerika, kennen ook de Latijns-Amerikanen, de ‘Drie Zusters’ Landbouwtechniek. Dit is een precolumbiaanse vorm van landbouw bedrijven, die vanuit het noorden naar het zuiden is gezakt. Het gaat hier om drie gewassen die vrij gemakkelijk samen geplant kunnen worden, namelijk mais, bonen en pompoen. En inderdaad, dit zijn de basisingrediënten van veel Latijns-Amerikaanse gerechten. De term ‘Drie Zusters’ komt uit een Iroquois  scheppingsverhaal. En hoewel de Iroquois uit Noord-Amerika komen, is het verhaal en vooral deze landbouwtechniek, ook in Midden- en Zuid-Amerika bekend onder de inheemse bevolking. Het verhaal vertelt over de Hemelvrouw. De Sky woman die vanuit de bovenwereld door een gat in de lucht tuurde, om vervolgens in een eindeloze zee te vallen. De dieren van de zee zagen haar vallen. Zij verzamelden aarde van de zeebodem en spreiden dat uit over de rug van een gigantische schildpad, zodat ze op een veilige plaats zou landen. Dit is ‘Schildpadland’, ofwel Amerika!

De Hemelvrouw bleek zwanger toen ze viel en op Schildpadland beviel van een dochter. De dochter groeide op tot een jonge vrouw en werd zwanger van de Westenwind. Helaas overleed ze tijdens de geboorte van haar twee zonen. De Hemelvrouw begroef haar dochter in de ‘nieuwe aarde’. Uit haar graf groeiden drie heilige planten: mais, bonen en pompoen. En deze drie planten waren het voedsel voor haar twee zonen. Dit hele speciale geschenk verzekerde niet alleen haar zonen, maar de hele mensheid van hun voortbestaan.

Met deze drie basisingrediënten zijn heel veel heerlijke gerechten te maken, al dan niet gecombineerd in één gerecht. Maar nu de Olympische Spelen gaande zijn, heeft misschien niet iedereen tijd om wat langer in de keuken te staan. Want je kijkt naar sport of je bent zelf gaan sporten, aangewakkerd door 't Olympische vuur, of je bent aangestoken door de Braziliaanse vrolijkheid en uit dansen gegaan. Hoe dan ook, er moet gegeten worden. En als het even kan, dan graag snel bereid. 

Brazilië staat bekend om haar vleesgerechten, maar ook om de grote verscheidenheid aan bonen die in de gerechten verwerkt zijn. Daarom heb ik nu gekozen voor een gerecht met rode nierbonen, in het Engels ook wel bekend als Kidney beans. En hoewel deze vooral afkomstig zijn uit Midden Amerika, worden de bonen eveneens in veel Zuid-Amerikaanse gerechten verwerkt. Een gerecht dat snel gemaakt is, gezond voor iedereen en vooral voor de veganistische sporter. Want Kidney bonen zitten boordevol koolhydraten, eiwit, anti-oxidanten en magnesium. Magnesium is goed voor het herstel van de spieren en is een natuurlijke rustgever. Een kopje gekookte kidney bonen is goed voor 25% van de dagelijkse behoefte van eiwit. Het zijn vezelrijke bonen die de bloedsuikerspiegel kunnen matigen. Speciaal voor deze zomer gecombineerd met een salsa, wordt het dus een heerlijke bonen salsa! 


rode bonen met tomatensalsa

ingrediënten:

1 blik kidney bonen, zonder toegevoegde suikers. Of 1 zakje verse kidney bonen om zelf te koken, maar dan is het geen snelle salade meer.

 

200gr in partjes gesneden kers of trostomaatjes - 1 fijngesneden kleine rode ui - ½ in stukjes gesneden rode punt paprika, zonder zaadlijsten - ¼ in stukjes gesneden groene paprika, zonder zaadlijsten - 1 of ½ fijngesneden spaanse peper, zonder zaadlijsten - 2 el zeer fijngesneden zongedroogde tomaten - 1 tl granaatappel of agavesiroop - ½ el goede olijfolie - zout en zwarte peper naar smaak - 2 el fijngesneden verse korianderblaadjes.

bereiding: 

Spoel de bonen af in een zeef onder stromend water en laat dit goed uitlekken. Doe de bonen, stukjes tomaat, ui, paprika’s, peper en zongedroogde tomaten in een schaal en mix dit even door. Voeg hier granaatappel of agavesiroop, olie, zout en peper aan toe en mix dit even door. Voeg als laatste de koriander toe en dek dit vervolgens af. Plaats de schaal minstens 20 minuten in de koelkast, om te laten koelen en de smaken goed in te laten trekken. Doe de salsa in een schaal en serveer het met tortilla chips of repen krokant gebakken tortilla’s.  

Eet smakelijk!

Tofunaer


Over ons  |  Contact  |  Privacy  |  Auteursrecht  |  Nieuwsbrief  |  Dag van de Vrouwen © 2018

KvK-nr: 68172583 | Btw-nr: NL857331711B01 | Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam