Er is geen mens op aarde die lekker eten niet gezellig vindt. Het voorjaar is in volle gang en met het mooie weer trekken we er graag op uit. Om in de buitenlucht te kunnen genieten van een smakelijk maal is het handig om ook goed voorbereid te zijn. 

De aantrekkingskracht van de buitenlucht verhoogt tevens het gezelligheidsgehalte. Het kan echter ook voor enige irritatie zorgen door ongewenste bezoekers in de vorm van insecten. Hoe dan ook, een goed humeur en prettig gezelschap zal het genot evengoed niet in de weg staan.

Voor een gezellige openlucht maaltijd is de barbecue nog steeds stevig in trek. Desondanks wint deze het niet van de goede en ouderwets gezellige picknick. Pure nostalgie ten top! Een mooie grote rieten mand, gevuld met allerlei lekkers, schiet zijn doel als ware verassing zeker niet voorbij. De picknick ofwel ‘Pique Nique’ is een typisch Frans gebruik en stamt uit de 17e eeuw.

‘Pique’ staat voor het uitkiezen en ‘Nique’ staat voor een kleinigheid. Dat is precies zoals het ook bedoeld is. De kleine lekkernijen die gepaard gaan met een gezellig ritueel rondom de mand waar deze vervolgens één voor één uit komen. Heerlijk! 

De picknick is de voorloper op de barbecue en was in de 17e eeuw een luxe bezigheid dat niet was weggelegd voor de armelui. Tijdens de picknick werden dames het hof gemaakt en bespraken zakenlui allerlei ideeën. Men bracht elkaar gezelschap en comfort. 

Soms werd er onder het genot van een goed glas wijn tevens kennis gemaakt met luxe handelswaar. Heden ten dage is het vooral een hele gezellige bezigheid. Niet meer alleen voorbehouden aan rijkelui, maar voor een ieder een waar festijn!

Soms zelfs tot een klein ongenoegen van de horeca ondernemer. Gelukkig komt dat bij het diner rondom etenstijd vaak weer dik in orde. Een goede picknick mand is voorzien van lekkere kleine hapjes. Gevarieerd van hartig en zoet,  mini broodjes en gebakjes, zomers fruit en frisdrank. Een licht alcoholhoudende versnapering komt eventueel ook aan bod voor de liefhebber.

Wat zeker niet mag ontbreken tijdens een picknick is in ieder geval een goed, en vooral ruim kleed om op te zitten. Het liefst nog aangevuld met kussentjes voor de hypergevoelige derrières. Voor een zo prettig mogelijke picknick is het zeker verstandig om de etenswaren af te kunnen dekken tussen de bedrijven door. 

Ondanks dat een picknick echt oergezellig is bevindt de mens zich wel in de natuur. Dat is nou eenmaal de habitat van allerlei soorten insecten die ook best een broodje lusten!  Naast alle lekkers en het genot is het ook een must om een afvalzakje mee te brengen. Zo kunnen nadien de overblijfselen worden opgeruimd, want niets is zo vervelend dan zwerfafval. Als het  goed is wordt de gekozen picknickplek ook niet met afval van voorgangers aangetroffen...

Walnoten & Gember Meloen

Bij een picknick mag dit overheerlijke gerecht niet ontbreken. Het herbergt alle smaken in zich, is snel en makkelijk bereid, bevat niet al te veel ingrediënten en behoort zeker tot comfort food!


150gr walnoten – 150gr gesnipperde stemgember – 20ml gembersiroop –  2 grote galia meloenen – 3 takjes munt – 150gr kersen 


Snijd de twee meloenen open en verwijder de pitten -  snijd de meloenen daarna eerst uit de schil en snijd dan blokjes van de meloen - doe de blokjes in een grote diepe schaal - hak de walnoten in grove stukjes en mix dit met de gesnipperde gember - mix de walnoten en gember met de meloenblokjes - 

Voeg hier nu de gember siroop aan toe en mix dit er goed doorheen - pluk alle blaadjes munt van de steel en voeg dit toe aan de meloen blokjes - mix dit er luchtig doorheen - voeg nu de kersen met steel ter garnering toe aan het geheel en voila… schep de lekkernij op een desertbord en serveer eventueel met een bolletje vanille roomijs, Bon Appetit!


Over ons   Contact   Privacy   Auteursrecht  

Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018 

KvK-nr: 68172583 Btw-nr: NL857331711B01  

Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam