Iedereen kent wel de uitspraak "Met de gebakken peren blijven zitten". Nou zijn gebakken peren overigens een heerlijke delicatesse. Desondanks wordt het lekkere gerecht in dit geval niet genuttigd. Het wijst eerder op een situatie waarbij men een onprettig gevolg ervaart door een op voorhand positief gelijkende oorzaak.  

Je hebt bijvoorbeeld een subliem feestmaal bereidt waar je uren voor in de keuken hebt gestaan. Dan laten de  genodigden het vervolgens plots afweten. Daar ben je vast niet blij mee, of misschien stiekem toch … De echte snoeper kan in elk geval heerlijk zelf genieten van al het lekkers! 

Met mooi weer geniet iedereen maar al te graag van een portie verfrissend fruit, wat tegelijkertijd ook  voedzaam is. De peer is dan het meest ultieme hapje waar je tevens vele variaties mee kunt maken. Peren zijn er in diverse soorten en maten, en worden meestal opgedeeld in de handpeer of de stoofpeer.  

Stoofperen worden vooral bij typische herfst en winter gerechten opgediend, en zijn goed te herkennen aan de vrij droge en harde structuur. Deze peer is duidelijk niet bedoeld om zo uit de hand te eten maar te stoven waarna het een echte lekkernij is om van te smullen.

Ondanks dat het eerder een najaarsgerecht is kan het ook gerust in de lente en zomer worden geserveerd. Een zeer lichte siroop zoals van vlierbloesem is dan het meest geschikt om mee te combineren. 

De handpeer varieert van robuust en stevig tot zeer sappig en zacht vruchtvlees. Deze peer heeft over het algemeen ook een mooie groene kleur met soms een lichtrode blos. De meest voorkomende en bekendste handpeer is de Conference peer welke wordt geteeld in de Betuwe en de Zeeuwse eilanden.

In vroegere tijden werden peren, gekonfijte peren en perenwijn, dikwijls geschonken als typisch blijk van hoogachting. Zo werd aan Hendrik III in London vanuit La Rochelle peren geschonken welke per schip werden ingevaren. Vorsten zoals Lodewijk XV en Lodewijk XVI kregen na hun kroning een peer en een glas champagne als geschenk.  Er werd dan getoast en opgetekend met; "Nous vous offrons ce que nous avons de meilleur: nos vins, nos poires et nos cœurs" - "Wij bieden U het beste wat we hebben: onze wijnen, onze peren en onze harten." 

De Peer is een bijzonder goedje dat regelmatig ook wordt gebruikt om te verwijzen naar iets wat niets met het fruit van doen heeft . Zo heet een systeem van gelijkwaardige computers in een netwerk, ook peer, naar de afstamming van het Engelse woord ‘peer’ dat gelijke betekent. 

In de Nederlandse volksmond werd peer, wellicht vanwege haar vorm, ook vaak gebruikt om de gloeilamp aan te duiden. Peer is ook een jongensnaam en tevens de naam van een Belgische plaatsje. Een life peer staat ook voor de verkregen adellijke status van baron of barones. Het meest bijzondere is echter de term peervorm. Hier wordt verwezen naar de bouw van het vrouwelijke lichaam. Veel vrouwen ervaren dit niet zozeer als een fantastisch fraai compliment… 


gebakken peren met vlierbloesem frambozen


Een heerlijk fris en lichtzoet dessert dat het vooral goed doet bij het prachtig zomers warme weer. Het is vlot te maken en kan met vers bereide vlierbloesem siroop worden gemaakt. En uiteraard ook met een biologische kant en klare vlierbloesem siroop. Met een kant en klaar product scheelt het wat bereidingstijd. Dit recept bevat echter de vers bereide variant. 


4 grote Conference peren – 500gr vlierbloesems – 1,5lt bronwater – 1,5kg ruwe suiker - 150gr frambozen – 1 tl roomboter – 1/2 tl kaneel – een paar blaadjes munt


Doe de schoongespoelde vlierbloesems in een grote pan – voeg hier het water aan toe en laat dit een nacht lang inweken – zeef daarna het vlierbloesem water met een zeefdoek – voeg de suiker toe aan het vlierbloesem water – kook dit op een zacht vuur in tot een siroop en laat het daarna afkoelen – schenk de afgekoelde vlierbloesem siroop in een fles om te bewaren - 

doe 50gr frambozen in een kommetje en prak ze plat – overgiet de geprakte frambozen met wat vlierbloesem siroop en bewaar dit - schil de peren en snijd ze daarna over de lengte door twee – ontdoe de peren van het klokhuis - doe een klein beetje roomboter in een koekenpan - leg de peren er met de holle kant in en  bak ze in 5 minuten gaar op een middelhoog vuur – serveer de gebakken peren op een bordjes en overgiet deze met de frambozen vlierbloesem siroop – voeg de rest van de frambozen toe en garneer met een snufje kaneel en een paar blaadjes munt, Enjoy!


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018 

KvK-nr: 68172583 Btw-nr: NL857331711B01  Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam