In fashion kom je van alles tegen en niet alles is altijd mooi, stijlvol of hip. Uiteraard wordt sowieso niet alles door iedereen hetzelfde beschouwd. Fashion gaat in de eerste instantie over persoonlijke voorkeur en smaak.

Daarna wegen we af wat het eventueel voor ons doet, daarna wordt de koopmodus ingeschakeld, en vindt er mogelijk een transactie plaats. Maar als iets heel erg populair is worden vaak de eerste paar afwegingen overgeslagen. Er wordt dan direct overgegaan tot de transactie.

Fashion is vergankelijk en kent een absolute cycli  van geboorte, dood en wedergeboorte. Dit gegeven maakt fashion dus eigenlijk onverslaanbaar en van alle tijden. Met dit gegeven mag de conclusie worden getrokken dat in elke populariteitsaankoop de trend uiteindelijk de drijvende kracht is.

Het is dus de trend dat staat als een huis, en welke ook de enige factor is die door alle tijden heen zo sterk in haar schoenen staat. Elke tijd kent zo haar trend en die is uiteindelijk allesbepalend.

De afgelopen jaren wordt er in feite nauwelijks nog een echt nieuw 'fashion wiel' uitgevonden. Er wordt juist ontzettend veel herbeleefd. Voor een hoop mensen van een bepaalde generatie is dat ontzettend geestig. Het komt namelijk best vaak voor dat allerlei modetrends opnieuw de revue passeren, waar soms met afschuw op wordt teruggekeken.

Het meest grappige is dat er soms oude foto’s boven water komen, met exact datgene wat in de huidige tijd juist heel erg in de mode is. Daar wordt dan ontzettend om gelachen, ook als het de herinneringen terugbrengt waar men eigenlijk liever niet meer aan wil geloven.

De afgelopen jaren zien we de hippe neonkleuren weer terug van weggeweest. Vrij punky en schreeuwerig dat wel, maar ontzettend leuk mits goed gecombineerd met rustigere details.

Sommige trends zijn ontzettend mooi en leuk. Maar passen niet in de huidige tijd waarin alles wat de klok slaat duurzaamheid en diervriendelijkheid behelst. Hierdoor komen sommige 'pracht' items niet meer zomaar aan bod. Dat is ondanks het goedbedoelde recyclen en de herwaardering soms best jammer...

In vroegere tijden was bont ook heel modieus, en kwam vooral in de garderobe van de goed bedeelde mensen voor. Maar bont heeft een geschiedenis die niet over rozen gaat. Sterker nog, het is ook zeker niet zo romantisch als men vroeger graag deed geloven. Bont had in grote lijnen vooral een statusverhogende functie, en daarbij is het natuurlijk waanzinnig mooi om te zien. Maar het is en blijft de jas van een dier, en daar hoort het dan ook!

Bont of pels kent echter ook een heel andere kant. In de jaren 60 heeft dit toen voor ontzettend veel ophef gezorgd. Het heeft ook vele dierenrechtenorganisaties tot serieuze actie aangezet. Kleding gemaakt van bont kwam in de eerste instantie alleen voor in hele koude gebieden, waar de vachthuiden werden gebruikt om kleding van te maken. Het gevangen dier was dan naast voedselvoorziener, vooral ook een goede voorziener van beschermende kleding tegen de extreme kou.

Destijds werden dieren dan ook allerminst in grote getale gefokt en enkel geslacht voor hun vacht. Toen bont echter een trend werd kwam er een explosieve toename van allerlei soort bontproducten. Hierna werd er overal alarm geslagen en actie gevoerd tegen dit dieronvriendelijke fenomeen.

In de jaren 80 kwam het regelmatig tot 'hilarische' ongeregeldheden als iemand met rode verf was besmeurd voor het dragen van bont. Tegenwoordig is er zoveel mooi imitatiebont verkrijgbaar waardoor we dat zeer waarschijnlijk niet veel meer gaan meemaken!


Tip; bevorder de circulaire economie en schenk al je gebruikte en tevens ongebruikte trendaankopen aan een kringloopsysteem. Als je al in het bezit bent van bontkleding, draag deze kleding dan alleen bij extreem 'Scandinavisch koude' temperaturen!


Over ons  |  Contact  |  Privacy  |  Auteursrecht  |  Nieuwsbrief  |  Dag van de Vrouwen © 2017

KvK-nr: 68172583 | Btw-nr: NL857331711B01 | Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam