Het makkelijkste gerecht dat ooit bedacht is behoort veruit tot de salade. Het is ideaal in een handomdraai gemaakt en lekker op elk moment. Het ultieme aan salade is dat het overal bij geserveerd kan worden, en het mag ook altijd een mix en match van allerlei ingrediënten zijn. Heerlijk, dit kan nooit fout! Zou je toch zeker denken… of niet? Hoe makkelijk de salade ook is, het kan toch ook verkeerd uitpakken.

Midden jaren tachtig was daar opeens de salade, maar waar deze nou echt vandaan kwam en door wie het bedacht is lijkt tot op heden nog een raadsel. We houden het voor het gemak maar even bij de sjieke Chef-koks…  In vele restaurants werden zij namelijk bestookt met de vraag om lichte maaltijd salades.

Deze vraag kwam meestal van de vrouw, want de slanke lijn moest natuurlijk wel goed in het gareel worden gehouden. Bovendien willen vrouwen niet graag doorgaan voor schrokop. Hoewel er vroeger ook bij de groenteboer wel rauwkost salade verkrijgbaar was, bleef het lange tijd ongebruikelijk dit als maaltijd voor te schotelen. Dat de vraag naar salade in restaurants plots wel zo’n vaart nam was dan ook best bijzonder.

Salades zijn echter niet altijd gebaseerd op een blaadje groen, maar kennen ook andere soort variaties. Zo kennen we de zogeheten slaatjes op basis van aardappel, zoals de traditionele huzarensalade. Maar ook de salades welke doorgaands op een crackertje worden gegeten of bestemd zijn voor op de boterham.

Omdat deze slaatjes zeker ook verkeerd kunnen uitpakken is de receptuur absoluut van groot belang. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want dergelijke receptuur is vaak ook een goed bewaard geheim. In dit geval hebben we het over de frisse slablaadjes salade waarvan de Caesar salade tot één van de bekendste en favoriete soort behoort. Deze salade wordt dikwijls geserveerd als voor- of bijgerecht.  Caesar salade is vrij simpel, bevat niet al te veel ingrediënten en is tevens lekker licht verteerbaar.

Een salade hoeft uiteraard niet alleen te functioneren als voor- of bijgerecht. Tegenwoordig zijn salades ook verkrijgbaar als volledige maaltijd waarbij er soms ook pasta, vlees of vis aan wordt toegevoegd.  Toen de salade midden jaren tachtig een ware opmars maakte, was het aanbod in de winkels voornamelijk nog beperkt tot de krop sla en het huzarenslaatje. Op elk feestje kwamen er toastjes met zelfgemaakte salades op tafel. De kant en klare salades voor op een toastje en de maaltijdsalades kwamen pas veel later in beeld. 

Toen dit eenmaal verkrijgbaar was brak de hype pas echt los. Een kuipje salade is nu niet meer weg te denken uit de koelkast, laat staan dat het ontbreekt op een feestje. 

Het scheelt uiteraard ook aardig wat bereidingstijd, en er valt veel makkelijker wat meer te combineren. Tegenwoordig is het nu juist weer ontzettend leuk om de salades zelf te bereiden, uiteraard smaakt deze lekkerder mede doordat het volledig is afgestemd op de eigen smaakpapillen.

Voor de echte makkelijke maaltijd kun je met salades alle kanten op. De kunst is het uitgekiend samenstellen van de verschillende soorten bladsla. Hierbij kun je ervoor kiezen om voor de kant en klare bladsla mix te gaan, maar leuker is natuurlijk te variëren met groene groenten en bladsla.

In de zomer kiest men eerder voor een salade als bijgerecht dan als hoofdmaaltijd en wordt er veel gecombineerd met tomaten en veelkleurige groenten.


frisse tomatenmix maaltijd salade


150gr neutrale volkoren fusilli pasta - 200gr gekleurde cherrytomaatjes mix – 4 trostomaten – 2 grof gehakte tenen knoflook – 250gr grof gesneden verse basilicum – 1 grof gesneden rode, groene, gele paprika – 1 grof gesneden komkommer zonder zaadlijsten – 100gr verse spinazie – 125gr grof gesneden verse mozzarella  150gr grof gehakte walnoten – 4 seizoenen peper 100ml rode wijnazijn – 1el honing – ½ tl mosterd – 20ml extra vierge olijfolie 


Breng een pan met 500ml water aan de kook – voeg nu de pasta hier aan toe en kook deze in 11 minuten beet gaar – schenk de fusilli af in een vergiet en laat dit goed uitlekken – doe de wijnazijn, honing en mosterd in een kommetje en mix dit tot een gladde  slasaus – voeg hier de olijfolie en seizoenspeper aan toe – mix dit geheel en laat het 10 minuten staan –

Halveer de cherry en trostomaten en doe dit in een grote slakom –  voeg hier de knoflook , paprika’s, basilicum, komkommer en fusilli pasta aan toe en mix dit goed – voeg hier de slasaus aan toe en mix dit weer goed door – voeg als laatste de mozzarella en een deel van de walnoten aan toe en mix dit er voorzichtig doorheen – schep het geheel op een grote ondiepe schaal en serveer met de rest van de walnoten…

Smul Smakelijk!


Over ons   Contact   Privacy   Auteursrecht   Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018

KvK-nr: 68172583  Btw-nr: NL857331711B01   Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam