Het is geel, krom en als je over de schil uitglijd ben je niet blij… Rara wat is het? We hebben het hier natuurlijk over de banaan, de grote dominante baas van het rijk der fruit. Waarom?... omdat er geen mens bestaat die de banaan niet kent. Wellicht is de naam niet overal hetzelfde, want zo kennen we ook de bacove, de Surinaamse benaming of de pisang wat de Indische benaming voor banaan is.

Bananen zijn over het algemeen geliefd vanwege hun volle zoete smaak en het supergemak van nuttigen. Want dat kan zo uit de hand zonder enige noodzaak van bestek. Bananen zijn ook populair bij mensen die veel aan krachttraining en sport doen. Dit komt voornamelijk vanwege de behoorlijk voedzame bron van proteïnen. Deze zijn terug te herleiden uit de vele voedingsvezels, hoge gehalte aan kalium en zetmeel.

De banaan heeft haar herkomst uit de warme tropen en de subtropen, en is wereldwijd een zeer belangrijk levensmiddel. In veel tropische landen is de banaan tevens de voornaamste voedselbron. Daar bestaan er meerdere varianten die in het Westen meestal niet verkrijgbaar zijn. In het Westen wordt er elke 15 seconden wel een tros bananen in de supermarkt verkocht. Ondanks de hele hoge frequente aankoop, gebeurt dit echter wel met een vrij kritische blik. Niemand wil al te rijpe, of te groene bananen hebben, opdat deze nog even mee moeten kunnen in de fruitschaal.

Voordat de bananen in het schap van de supermarkt komen en vervolgens thuis in de fruitschaal belanden, maken ze eerst een flinke reis. In Europa komt bijna driekwart van de bananen uit Latijns Amerika, en wereldwijd komt het overgrote deel  uit Colombia Ecuador, Costa Rica, Brazilië, Mexico en India.

Tijdens deze verre reis zijn de bananen nog zo groen als gras, en dus ongeschikt voor consumptie, tenzij je heel graag flinke buikpijn wilt hebben… Het uiteindelijke rijpingsproces wordt hier in het Westen in gang gezet, door de omzetting van zetmeel en suiker op vernuftige wijze te stimuleren.

Hierdoor rijpt de banaan, en krijgt uiteindelijk ook de mooie gele kleur waardoor blijkt dat het geschikt is voor consumptie. Voor veel mensen is het een groot raadsel waarom bananen krom zijn. Maar dat komt omdat bananen Geotropisch groeien, en dus uit de richting van de zwaartekracht...

Ondanks de oersterke kiemkracht van de banaan wordt deze tegenwoordig ook met uitsterven bedreigd door de bananenziekte. De bananenziekte is een plaag van blad- en bodemschimmels die de hele bananenplant aantasten en vervolgens de grond volledig besmetten.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen maakt het er uiteraard niet veel beter op! Om het uitsterven te voorkomen is de wetenschap daarom ook druk doende om een resistente banaan te ontwikkelen. Tot op heden is de ontwikkeling gekomen tot een soort, die het drie jaar volhoudt op besmette bodem. Ook hier zien we dus het belang van het voorkomen van ernstige vervuiling van Moeder Natuur!

Over het algemeen wordt de banaan geschaard onder de vruchten en fruitsoorten. Maar eigenlijk behoort de bananenplant tot de kruidachtige en wordt officieel zelfs tot de groenten gerekend. Culinair wordt de banaan echter gedefinieerd als vrucht. Omdat het veelal als fruitsnack of dessert wordt gegeten zoals bananenchips en bananensoezen. In de culinaire wereld wordt het ook wel gedronken als aperitief, en kennen we dit onder andere ook van het nostalgisch groene likeurtje pisang Ambon.

Bananalicious for six!


6 kleine middelrijpe bananen - 250gr grof gehakte pure chocolade - vanille-ijs - verse frambozen – hazelnootsiroop - paar blaadjes munt - aluminiumfolie

Verwarm de oven 15 minuten voor op 175 graden – snijd op 1cm vanaf de onderkant tot aan 1cm voor de steel het middelste deel v/d bananen met een scherp mes in – druk hier zoveel mogelijk chocolade in over de geheel opengesneden lengte – wikkel de bananen hierna volledig in aluminiumfolie – plaatst de bananen op een bakplaat in de oven – bak de bananen in ongeveer 20 minuten gaar – haal de bananen uit de oven en laat ze in de aluminiumfolie – schep een bolletje ijs op elk bord – pak de bananen uit en leg deze in de schil op de borden erbij en leg er een kleine lepel bij, om ook de banaan mee uit te kunnen lepelen - garneer het geheel af met een frambozen, hazelnootsiroop en een blaadje munt… Smik, smak, smek smakelijk!


Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018
KvK-nr: 68172583 Btw-nr: NL857331711B01  Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam