Steak betekent simpelweg snede, en wel de snede die dwars op het spierweefsel van een stuk vlees is gedaan. Een rundersteak oftewel een biefstuk, is dus een goed gesneden stuk vlees van een rund. Biefstuk is een geliefde en kostbare vleessoort, waarbij het deel van het vlees, de mestwijze, het ras  en de levenskwaliteit van het dier de smaak bepaalt.

De biefstuk van de haas is heel mals,  Jodenhaas of diamanthaas is het malse vlees dat zich aan de voorkant tussen de schouders bevindt. Omdat Joden geen bout en bilpartijen mogen eten heeft dit stuk vlees deze naam gekregen. Een  lendenbiefstuk is het minst malse soort stuk vlees.

Een echte goede biefstuk mag pas de naam dragen als het weinig inwendig bindweefsel bevat waardoor het goed mals is. En dat malse vlees bevindt zich voornamelijk in de rug en de bilpartij.  

Voor biefstuk is het ook nog eens van belang wat de leeftijd van het dier is, omdat het bindweefsel met de jaren toeneemt en het vlees minder mals wordt.  

Een echt goed en (h)eerlijk stuk vlees luistert heel nauw. Velen zien tegenwoordig veel liever dat een dier echt alleen maar geslacht wordt bij uiterst bijzondere gelegenheden,  zoals dat eeuwen geleden ook het geval was. Ook wil men er voor pleiten dat vlees in kleine hoeveelheden, en alleen bij een goede biologische slager verkrijgbaar zou moeten zijn. Maar dat is helaas niet zo…

We leven in een maatschappij waarin de meeste mensen zodanig  verslingerd zijn geraakt aan vlees, dat de weg terug gelijkt op een hoogst onmogelijke zaak.  De andere kant is het feit dat veel mensen nog steeds prat gaan op de proteïne uit vlees, en zich niet zo gemakkelijk wagen aan andere proteïne rijke bronnen.

Over de slacht van vlees heerst er momenteel veel beroering.  Hoe het ook zij, bij elke slacht is er sprake van lijden. Dat maakt  de hele beroering over de manier van slachten jammer genoeg wel een beetje hypocriet. Waar misschien wel beter naar gekeken moet worden is de kwaliteit van het vlees.

Door de massaconsumptie gaat het merendeel van de kwaliteit in het aanbod verloren. Voor een snelle verwerking wordt er van alles gedaan om het vlees malser te maken.  

Het machinaal inkerven van het vlees is één van de methoden, en is bedoeld ter markering van welke kant als eerste dient te worden verhit.

Een goede biefstuk heeft een dikte vanaf 2 cm tot 5 cm, maar hoeft daarbij niet perse heel groot te zijn.  Bij de aankoop van biefstuk is het best opletten geblazen. Want er wordt ook goedkoper, en volledig lek geprikt vlees verkocht wat dan door gaat voor biefstuk.  

De bekendste en de kwalitatief hoogwaardige soort biefstuk komen van de Aberdeen Angus en de Hereford runderen of kalveren, afkomstig uit Schotland. Van dit type runderen en kalveren wordt gezegd dat zij doorgaans een betere kwaliteit van leven hebben.

‘good ole’ biefstuk schotel


biefstuk van de haas 250gr – zeezout - 4 seizoenen peperkorrels  - 15gr roomboter – 10ml zonnebloemolie – 1 gesneden rode ui - 5 groene asperges – 2 grote friet aardappelen – 10ml vers citroensap – 1 takje fijngesneden verse dragon - yogonaise


Leg de biefstuk op een bord en smeer deze aan beide zijden in met de zonnebloemolie – vul een pan met water en breng dit aan de kook – zet de friteuse aan op de maximale stand - was de aardappelen goed schoon en snij deze met schil in grote frieten -  voeg de frieten aan het kokende water toe en laat dit 3 minuten goed doorkoken – giet de frieten af in een vergiet en bak ze in 10 minuten af in de friteuse – snijd 2cm van de onderkant van de asperges af, was deze en kook ze in 3 minuten gaar in een ruime pan water – doe wat yogonaise in een bakje en voeg hier het citroensap en de dragon aan toe en mix dit

Verhit de roomboter in een koekenpan en doe de biefstuk er in – voor een medium gebakken biefstuk bak je deze 2 á 3 minuten per kant op middenhoog vuur bruin – doe de gebakken biefstuk op het bord en dek het af met huishoudpapier – laat de biefstuk 3 á 4 minuten rusten – bak de rode ui tot ze glazig wordt in dezelfde koekenpan en schep dit daarna over in een schaaltje – schep alle gerechten op een bord - voeg peper , zeezout en citroen yogonaise naar smaak toe, en serveer er eventueel nog wat extra veldsla bij

Voila, en  Smullen maar!


Hello Radio Live Jos Claessens auteur Dagboek van Bewust Leiderschap op 13 december 2019 presentatie bij Scheltema

Over ons   Contact   Cookies   Privacy   Auteursrecht  Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2019