Niemand wil terug in de tijd. Toch kan het weleens handig zijn. Je kunt dan eerder gemaakte fouten herstellen en een nieuwe frisse start maken. Dat is heel mooi, maar of het ook reëel is…. Afgelopen jaar rond dezelfde tijd, deed Moeder Natuur echter precies hetzelfde. De bomen verliezen hun bladeren, het frisse groen verdwijnt en het aantal zonuren neemt af. Misschien kunnen we hier een voorbeeld aan nemen en bepaalde  zaken overdenken, om vervolgens precies hetzelfde te doen. Maar dan beter, effectiever en ook gezonder. Regelmatig worden er pogingen gedaan om daadwerkelijk afstand te doen van slechte gewoonten. De echte aanhouder houdt het echter vol, en doet inderdaad het gewenste.

Het is niet altijd eenvoudig en soms kan er ook veel bij komen kijken. En laat dat nou net de o zo nodige uitdaging zijn! Het begin van de crisis die ontstond in 2008 heeft veel veroorzaakt. Echter niet alleen maar slecht, er zijn ook veel goede zaken tot stand gekomen. Al zou menigeen dat absoluut niet kunnen of willen beamen.

Desalniettemin heeft deze ruwe vorm van onthechting er aan toe bijgedragen dat er flink gerekt, gestrekt en opgerekt is geworden. Met als gevolg dat er een grote transformatiegolf tot stand is gebracht. In de jaren negentig was je al gauw een vreemde eend in de bijt wanneer je zelf vervaardigde producten op de markt bracht.

De maatschappij was toen vooral gericht op het gemak om alles te kunnen kopen, en er werd zelfs een beetje lacherig over gedaan als je daar niet aan mee deed. Uiteraard kwam ook dat ergens vandaan….  Los van het forceren van flexibiliteit werd er vooral ook veel druk uitgeoefend op alle mogelijk denkbare emoties van de mens. Want 2008 begon met; "hoeveel kun je aan, en dan nog een beetje meer, en dan nog iets meer…" Net zolang totdat de emoties het onderspit delfden, en toen kon het twee kanten op. Of omlaag, of omhoog!

Nu weer heel wat jaartjes verder, klimmen we zo langzamerhand niet alleen omhoog. Er wordt namelijk ook met grote zorg stilgestaan, om eens goed de eerder gemaakte fouten te gaan analyseren. Opdat deze niet wederom worden gemaakt. Geen gemakkelijke taak, dat moge duidelijk zijn. 

Als we dit op mondiaal niveau bekijken kunnen we heel goed relativeren, en daarmee een opvallende lijn zien die neigt naar exact dezelfde situatie. Het zal geen toeval zijn, en ook vast niet het beoogde resultaat of doel. Maar ergens is daar dan toch die voltrekking…  Iedereen zal zich nog heel goed de reuze spannende verkiezingen in Nederland weten te herinneren. Het vooruitzicht leek fantastisch, maar ebde stillekes aan een beetje weg. Het beeld van de huidige politiek begint nu eerder te lijken op een stilleven genaamd; "van het kastje naar de muur, en van de muur weer in het kastje"

Hoewel er veel van ons flexibel vermogen is gevraagd gedurende de  crisis, zijn er toch ook velen geweest die dit om uiteenlopende redenen niet hebben gehad. Het gevoel van flexibiliteit opbrengen is heel lastig. En tegelijkertijd houdt het ook de kans in om de eigen kracht te vergroten. In plaats van de traditionele sportschool ter versterking en vergroting van de spieren, ga je hier naar de mentale sportschool voor een rondje krachttraining.

De afgelopen decennia zijn er dan ook ontzettend veel coachende instellingen ontstaan. Het is wellicht een duidelijke aanwijzing dat de behoefte aan steun en toeverlaat mogelijk nog te weinig hierin voorziet. En zoals het er nu voor staat kan men niet op al te veel steun van de overheid of de zorgverzekeraars rekenen.

Zolang de kosten voor dergelijke begeleiding  uit eigen zak moeten komen, en niet uit betaalbare proporties bestaan, zal de behoefte aan coachende zorg nog voor wie weet hoe lang blijven voort sudderen.  Gelukkig is de mogelijkheid er in elk geval wel, en…baat het niet dan schaadt het in elk geval ook niet!


Tips: durf uit je comfort zone te stappen – start iets totaal nieuws en maak dit ook af – benader of onderneem iets vanuit een geheel nieuwe zienswijze – doe een motivatie cursus  


Over ons   Contact   Privacy   Auteursrecht   Nieuwsbrief  Dag van de Vrouwen © 2018

KvK-nr: 68172583  Btw-nr: NL857331711B01   Van Eeghenlaan 27 1071 EN Amsterdam