Limburgs Museum selecteert  uit duizenden portretten

Limburgs Museum selecteert  uit duizenden portretten


Vanaf 2 april toont het Limburgs Museum een selectie uit zijn grote collectie portretten. Ze vormen een directe, persoonlijke brug naar mensen in andere tijden. Maar er scheelt ook iets aan de collectie. De geschilderde geportretteerden zijn meestal succesvolle, witte mannen van middelbare leeftijd. Het Limburgs Museum gebruikt de tentoonstelling 'Limburgers in beeld' om met bezoekers in gesprek te gaan over de gaten in haar verzameling.

Limburgers in beeld, maar welke verhalen ontbreken?

In Limburgers in beeld kijk je in de ogen van vijftig bisschoppen, politici, priesters, heiligen, succesvolle ondernemers en kunstenaars. Dat zijn de mensen die zich de afgelopen eeuwen door kunstenaars als Joep Nicolas en Charles Eyck lieten portretteren. Zij hadden het geld ervoor, en het aanzien. Kinderen, vrouwen en ouderen zie je veel minder. Net als ambachtslieden, boeren en arbeiders. Ook de grote portrettencollectie van het Limburgs Museum geeft wat dat betreft een beperkt beeld van het verleden én heden.

Onderzoek sluit aan op het thema 'Open je wereld' van Museumweek

Marieke Koppelmans, programmamanager Limburgs Museum
Marieke Koppelmans, programmamanager Limburgs Museum

Het onderzoek naar haar eigen collectie past bij de Museumweek van 4 t/m 10 april met als thema; 'Open je wereld'. Dit is precies wat het Limburgs Museum, geholpen door bezoekers, met Limburgers in beeld  hoopte te bereiken.

Programmamanager Marieke Koppelmans: "Ons museum wil de veelzijdigheid van Limburg en de Limburgers nog beter laten zien". "We willen ruimte geven aan Limburgers die onvoldoende zijn gezien en gehoord. De eerste stap is: tonen wat we wel hebben. En dan aan bezoekers vragen wat ze missen."

Behalve geschilderde portretten laat Limburgers in beeld ook fotoportretten zien. Daarvan heeft het museum er zeker duizend. Omdat fotoportretten goedkoper waren om te laten maken, zie je in die verzameling al meer variatie. En nu vrijwel iedereen een camera in zijn 'broekzak' heeft, ontstaan er weer andere problemen: wiens portret 'hoort' er eigenlijk in een museum? Welke eisen stel je aan de maker van een portret? Als bezoeker krijg je daarom ook de kans om je eigen portret, of die van een bekende te uploaden in de expositie! Limburgers in beeld  is tot en met 19 juni 2022 te zien.

Afbeelding header: Hans van Norden (Bussum 1915–Amsterdam 2011), Groepsportret van kunstenaars op Kasteel Oost in Eijsden. Van links naar rechts: Piet Damsté, Nicolaas Wijnberg, Isabelle Kolthoff. Achter: Teun Roozenburg, Jopie Roosenburg, Nel van Norden, Hans van Norden, 1948. Limburgs Museum.

Limburgs Museum samen met Rijksmuseum van Oudheden


Op 20 mei opent in het Limburgs Museum in Venlo 'Oevers vol Romeinen'. Deze grote tentoonstelling  maakte het Limburgs Museum samen met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Oevers vol Romeinen biedt een verrassende, nieuwe kijk op ons eigen Romeinse verleden. Voor het eerst wordt het verhaal van bewoners van de Romeinse grensstreek en het Limburgse achterland verteld. Daarbij wordt ook het resultaat van nieuw onderzoek naar de bekende Romeinse Villa Voerendaal gepresenteerd. Deze grote tentoonstelling is zo opgebouwd dat zowel jonge bezoekers als kenners aan hun trekken komen.

Oevers vol Romeinen leidde tot sporen van Rome langs Maas en Rijn

Tweeduizend jaar geleden liep de grens van het Romeinse rijk dwars door Nederland. Die grens, de Limes, moest worden bewaakt. Dat zorgde voor een ongekende levendigheid, zowel langs grensrivier de Rijn als langs de Maas. Het zou onze streken voorgoed veranderen. Sporen daarvan spreken nog altijd tot de verbeelding, zo laat 'Oevers vol Romeinen' zien.

Niet alleen soldaten werkten en leefden aan die grens. Ook hun vrouwen, kinderen en bedienden woonden daar. Handelaren en ambachtslieden deden zaken met het leger, boeren verbouwden graan voor de troepen. De lokale bevolking en de Romeinse soldaten, vaak hulptroepen uit allerlei streken in Europa, leefden samen. Het leidde tot diepe sporen van Rome langs Maas en Rijn.

Resultaten onderzoek Villa Voerendaal bekend, maar grote mysterie blijft onopgelost

Graan verbouwen voor de grenstroepen gebeurde in enorme boerenbedrijven: Romeinse villa’s. Die stonden vooral in Zuid-Limburg. Een van de grootste was Villa Voerendaal. Het Limburgs Museum liet een team van experts onderzoek doen naar die villa. Voor het eerst worden de resultaten daarvan in een grote tentoonstelling aan publiek getoond. Ondertussen blijven sommige vragen onbeantwoord: van wie was het mysterieuze stenen hoofd dat vlak bij de villa gevonden is?

Elk object een eigen verhaal, zoals het wijnvat van Caligula en het Haantje van Buchten

Elk object in de tentoonstelling vertelt een verhaal. Zo is een plank uit een wijnvat van tweeduizend jaar oud op zich al bijzonder. Maar als je weet dat dit vat uit de voorraad stamt van keizer Caligula zelf, dan brengt dat de mensen van toen nog net iets dichterbij. Dat doen ook de eetborden waarin soldaten hun namen krasten. Of het speelgoed van hun kinderen, zoals een houten zwaard en paardje. Ook het wereldberoemde 'Haantje van Buchten' is te zien, een prachtig beeldje dat een soldaat ooit aan de godin 'Arcanua' schonk.

In de derde eeuw na Christus raakte het Romeinse Rijk in verval. Dat veranderde ook het leven langs de Limes en in het Limburgse achterland. Ook dat verhaal wordt in 'Oevers vol Romeinen' getoond.

Directeur Bert Mennings: "Samen met het Rijksmuseum van Oudheden kunnen we deze belangrijke periode uit onze geschiedenis op een spannende en mooie manier vertellen". "Dat is niet alleen te danken aan onze rijke archeologische collectie, maar ook aan het onderzoek naar de Villa Voerendaal dat we de afgelopen jaren met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Limburg hebben verricht."

Galeriestad Maastricht barstensvol exposities

Galeriestad Maastricht barstensvol exposities


Maastricht is een kunststad 'par excellence'. Jaarlijks vindt hier The European Fine Art Fair plaats, oftewel TEFAF Maastricht. Deze beurs wordt internationaal  beschouwd als het belangrijkste evenement voor de kunst, antiek en design. Het is dus niet verwonderlijk dat Maastricht ook vele kunstgaleries heeft met brede collecties, gelegen in de monumentale straatjes. Door de sfeervolle kunstroute te bewandelen ontdek je de mooiste plekjes en kunstwerken.

Maastrichtse kunstgaleries nu snel vindbaar op interactieve art map

Maastricht telt meer dan 30 kunstgaleries die je vindt op www.maastrichtkunst.nl. Hierop staat ook de Maastricht Art Map waarmee je snel alle galeries in de stad kunt zien, en online je eigen kunstroute plant. De Maastricht Art Map ligt ook als flyer in elk hotel.

Hieronder vind je een greep uit de vele exposities in de periode van mei tot en met augustus. Op voornoemde website staan ook de openingstijden en links naar de galeries. Voor de exacte expositiedata kijk je op de site van de betreffende galerie.

Galerie Peter Slegers

Samen met Antoine van den Eertwegh en Jolanda van Nuenen laat Peter Slegers het kunstproject Overstijgen zien in zijn galerie in Maastricht. Een verbeelding van de transformatie van de mens, geïnspireerd op de levenscyclus van de vogel. Antoine van den Eertwegh toont zijn kleurrijke 'Vrije Vogels', Jolanda van Nuenen haar verstilde 'Sleeping Beauties' en Peter Slegers zijn herboren 'Paradijsvogels'. Te zien in Galerie Peter Slegers aan de Maas.

Artichoque Art Gallery

De Maastrichtse kunstschilder Loe Jonas - 1928-2011, neef van beeldend kunstenaar Henri Jonas, werkte zowel figuratief als abstract-expressionistisch, in een stijl die doet denken aan Dali en Gaudi. Jonas was een introverte kunstenaar die maar zelden naar buiten trad met zijn werk. Jaren na zijn dood ontdekte zijn familie een indrukwekkende collectie schilderijen die nu exclusief te zien is bij Artichoque Art Gallery.

PontArte Art Gallery

In de herkenbare stijl van Willibrord Nota zie je natuur en gebouwen samen 'vloeien'. De observatie van Nota en zijn manier om deze gebouwen en vormen te verwerken in schilderijen laten veel aan de verbeelding over. Zijn werk is realistisch, grafisch en poëtisch. De Spaanse Ana García staat bekend om haar kassen en blauwe luchten, maar ditmaal zoekt de realist uit Mataró het nog dichter bij huis. Verstilde werken, op klein formaat, waarbij je je afvraagt wat er gebeurd is. Een bos bij nacht, een speeltuin in het donker. Later in de zomer presenteert PontArte Art Gallery ook werk van Dorine van der Ploeg, Marta & Slava en Marc Prat.

Galerie Ut Glaashoes

Nu te zien in galerie Ut Glaashoes de expositie 'Tekenen!' met werk van kunstenaars Tonnie Geurden en Roxanne Crals en de kleurrijke keramische beelden van createur Kendiri. In heldere lijnen verbeelden zij de wereld om ons heen. Ut Glaashoes is een galerie, atelier en beeldentuin van stichting Radar. Een bezoek aan Ut Glaashoes is een kennismaking met de kunstenaars, hun gedachten, het creatieve proces en unieke schilderijen. Hier zijn rond 25 kunstenaars werkzaam in de leeftijd van 18 tot 69 jaar, ieder met hun eigen persoonlijkheid. Ut Glaashoes biedt de mogelijkheid voor deze 'outsider' kunstenaars, om zich persoonlijk, evenals sociaal en maatschappelijk te ontwikkelen, gebruikmakend van creatieve middelen.

Snackers Antiek

Snackers Antiek & Curiosa is gevestigd in het hart van Maastricht waar het katholieke geloof nog volop leeft en waar veel religieuze kunst te zien is. Galeriehouder Vincent Snackers exposeert religieuze kunst, alsmede exclusieve schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Galerie Schuwirth & Van Noorden

Bij de kunstobjecten van Ans Repkes staat de mens en de wereld centraal. Ze legt actuele maatschappelijke onderwerpen en gevoeligheden in de samenleving bloot. De afgelopen jaren heeft Ans zich verdiept in de vluchtelingenproblematiek en dit vertaald in diverse kunstwerken. In de installatie 'Dancing for Freedom' geeft Ans Repkes uiting aan de weg naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen, in het bijzonder voor de vrouw. Te zien in Galerie Schuwirth & Van Noorden.

Galerie Japonais

Galerie Japonais heeft een bijzondere tentoonstelling van handgeschilderde zijden Kimono’s en Japanse prenten. De galerie ademt in alles de verfijnde sfeer uit het land van de rijzende zon. Deze wordt tastbaar in de vorm van Japanse kimono's, bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen en porselein.

Galerie MOA

Galerie MOA in Maastricht viert dit jaar haar tienjarig bestaan met een expositie in boekhandel Dominicanen in Maastricht. Ook wel bekend als de Boekenkerk. Het thema van de expositie is 'Art Moderne dans la Tradition Parisienne', waarbij werk wordt getoond van de internationaal actieve kunstenaars Yan Marczewski - meditatieve olieverfschilderijen, Den Bar - abstracte sculpturen en Yvan Richeux-Rey - dynamische kleurrijke olieverfschilderijen.

Galerie Famke Rousseau

Famke Rousseau is vooral bekend om haar zeer kleurrijke schilderijen waarin ze het figuratieve beeld abstraheert door er letterlijk een sluier van olieverf overheen te schilderen. In haar werk toont ze lef en is ze niet bang de 'regels' van de hedendaagse kunst te overschrijden.

Galeriestad Maastricht barstensvol exposities. Ruim 30 kunstgaleries, ateliers en kunsthandels te vinden op een online interactieve art map. De Maastricht Art Map ligt ook als flyer beschikbaar in elk lokaal hotel.