Stichting Anne-Bo: studeren voor iedereen

Stichting Anne-Bo streeft naar kansengelijkheid voor meiden die dromen hebben maar niet altijd de weg weten, of geen netwerk hebben om deze dromen te verwezenlijken en hun doel te bereiken. Door middel van studiebeurzen én persoonlijke begeleiding van de studenten helpt Stichting Anne-Bo jonge meiden naar en door het HBO en WO. Naast de financiële bijdrage krijgt ieder meisje een persoonlijk coach. Alle coaches zijn vrouwen met een rugzak vol levenservaring, een gezond boerenverstand maar bovenal hart voor de meisjes! Het merendeel van de coaches is HBO+ opgeleid en hier ligt dan ook de expertise, kracht en bovenal het netwerk. Stichting Anne-Bo heeft studenten geneeskunde gematcht met artsen of chirurgen, rechten studenten met advocaten of een rechter, hbo-communicatie studenten met een communicatiemanager etc. De coaches begeleiden de meiden gedurende de gehele studie dus gemiddeld vier jaar of meer. Een studie alleen is niet genoeg voor onze studenten. Stichting Anne-Bo opent deuren, bemiddelt in stages, biedt trainingen en ondersteunt met ontwikkeling sociale en wenselijke vaardigheden om een plek in de maatschappij te veroveren. Stichting Anne-Bo gaat door waar andere stichtingen soms ophouden. Wij ondersteunen, begeleiden en volgen de meiden jarenlang met als doel de door hun gekozen studie af te ronden en zelfstandig en economisch onafhankelijk de wereld in te kunnen.



Vrouw in Bedrijf: Empowering – Learning – Sharing

ViB is hét zakelijke netwerk voor vrouwelijke ondernemers in de regio Haarlem. We vinden het belangrijk dat we een netwerk zijn waar we elkaar bekrachtigen, van elkaar leren en open zijn over wat ons bezighoudt in ons leven als ondernemer. We bieden een afwisselend programma van workshops, borrels en koffie-ochtenden. Je staat er niet alleen voor. Op ViB bijeenkomsten ontmoet je andere vrouwen met lef en visie, die met dezelfde zaken worstelen als jij. Onze leden werken in allerlei sectoren, zoals advocatuur, coaching, marketing, diëtetiek en design. Sommigen zijn starters, anderen al meer door de wol geverfde onderneemsters. Hoe doe jij dat nou? Als kleine- of solo-onderneemster sta je er alleen voor. Geen collega’s op wie je kunt terugvallen. Geen baas die jou zegt hoe het moet. Wij geloven in elkaars kracht en in onze gezamenlijke meerwaarde. Daarom willen wij elkaar laten profiteren van onze expertise, talent en contacten. Ons doel is om samen met jou een plek te vormen waar we vragen kunnen stellen en van elkaar kunnen leren. Bijvoorbeeld tijdens de maandelijkse themabijeenkomsten. Zoals jij onderneemt, is het goed! Succes is voor ons wat je zelf bepaalt, of je nu een grote of een kleine onderneming hebt. We vieren alle bijzondere prestaties van alle bijzondere onderneemsters. En: wat je ook doet, doe het op jouw manier. Ondernemen is immers vallen en opstaan, fouten maken en ervan leren. Bij ons kan dat.



Tesselschade-Arbeid Adelt: toekomst door traditie voor vrouwen

Tesselschade-Arbeid Adelt (TAA); Een oud instituut met hedendaagse noodzaak. Sinds 1871 wordt door TAA gewerkt aan de economische zelfstandigheid van vrouwen. Het hoofddoel is dan ook hen financieel ondersteuning te bieden om economisch zelfstandig te worden, waarbij er twee wegen zijn om dat doel te bereiken. Enerzijds door middel van het Betsy Perk Opleidingsfonds (BPO) waaruit de studietoelagen worden verstrekt, en anderzijds door middel van handwerken. Het financieel steunen van studentes bij het volgen van een opleiding is nog steeds actueel en noodzakelijk. Nog altijd zijn veel vrouwen niet economisch zelfstandig, en komen in situaties terecht waarin het bieden van hulp om dit wél te bereiken noodzakelijk is. Het BPO-fonds verstrekt een jaarlijkse gift ter hoogte van het maximale collegegeld voor vervolgopleidingen op elk niveau. Vrouwen wonend in Nederland komen hiervoor in aanmerking, maar moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dankzij legaten, giften en de jaarlijkse bijdragen door onze leden kunnen de studiebijdragen worden verstrekt. De handwerkkracht van TAA zit in het onderscheidend vermogen. Het is geen massaproductie, maar echt handwerk van hoge kwaliteit. De handwerksters van TAA ontvangen een vergoeding voor hun werk. De handwerken worden via de winkels van TAA verkocht en op speciaal georganiseerde verkoopdagen.



SEE network: samenwerking voor duurzaam ondernemerschap

Social Enterprise Empowerment (SEE) Network heeft als ultiem doel dat elke business een social business wordt. Om de beweging naar een duurzamer bedrijfsleden te versnellen en te vergroten inspireren we elkaar met kennis en ervaring, zowel on- als offline en ontstaan er mooie samenwerkingen en een waardevol netwerk. Onze leden zijn duurzame smaakmakers binnen corporates, overheid, social businesses, NGO's en adviesbureaus.



Happy Single Moms: empowerment voor zelfstandige moeders

"Word de beste versie van jezelf en het mooiste voorbeeld voor je kind(eren)"
Het is onze missie om zelfstandige moeders te empoweren, zodat ze trots zijn op zichzelf, het maximale uit hun leven halen en het beste voorbeeld zijn voor hun kind(eren). Moeders die met verschillende uitdagingen te maken hebben (gehad), maar ervoor kiezen om niet bij de pakken neer te zitten en juist te gaan voor hun dromen. Dit doen wij door motivatie & inspiratie dagen te organiseren en zelfstandige moeders te leren hoe ze hun droom kunnen volgen, in de vorm van het opzetten, of beter voortzetten van hun eigen bedrijf. De website staat vol met verhalen van zelfstandige moeders, tips & adviezen. De founder van Happy Single Moms is Myra de Wildt. Na verschillende tegenslagen besloot zij het heft zelf in handen te nemen en startte ze "Happy Single Moms". Niet veel later zette zij ook de "Ondernemers Academy Nederland" op. Hiermee laat ze zien dat je als zelfstandige moeder het maximale uit jezelf en je leven kunt halen.



VVAO: al 100 jaar een inspirerend netwerk in de buurt

De VVAO is hét landelijke netwerk voor hoogopgeleide vrouwen. De VVAO zet zich in voor alle vrouwen in Nederland én daarbuiten. Dit doen we onder andere door het organiseren van sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten,  en het ontwikkelen en delen van kennis. De VVAO heeft afdelingen in alle provincies. Kijk voor een VVAO-afdeling bij jou in de buurt.



Womanlink: samenwerking & vrouwenzaken in regio Alkmaar

WomanLink versterkt de positie van vrouwen in de regio Alkmaar door vrouwen
en vrouwenorganisaties te linken via een divers en toegankelijk platform. Dit platform stimuleert, verbindt en biedt inspiratie. Het geeft inzicht in, en creëert bewustwording van maatschappelijke thema’s met betrekking tot vrouwenzaken. Het platform is het gehele jaar actief. De agenda is het hele jaar gevuld met activiteiten die vrouwen zelf organiseren in de regio om elkaar te inspireren. Maandelijks zijn er Pick My Brain sessies. Dit zijn kleine bijeenkomsten waarbij een vrouw haar kennis, expertise en ervaringen deelt. Daarnaast interviewen wij drie vrouwen per maand die een rolmodel zijn in hun lifestyle en werk. Bijvoorbeeld vrouwen achter de camera, schrijfsters, vrouwen aan de top, of vrouwen in 'mannenberoepen' enzovoort. Op social media wordt er geblogd en houden wij onze volgers op de hoogte van de laatste regionale, landelijke en internationale nieuwsberichten over vrouwenzaken. WomanLink wordt als expert gevraagd bij bijeenkomsten met een maatschappelijk thema, zoals Kracht on Tour van Ministerie OC&W. Samen helpen we vrouwen zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen, en creëren we nieuwe samenwerkingsverbanden. Rondom 8 maart, organiseren wij in samenwerking met onze partners, het WomanLink festival met meer dan twintig lezingen, feesten en bijeenkomsten om aandacht te geven aan de positie van vrouwen.



iIWC Amsterdam: providing fun, friendship and support

The International Women’s Contact Amsterdam is a non-profit organization run by volunteer members for members, and offers women an opportunity to meet other international women, expats and repats. It provides fun, friendship and support. The IWC is open to women of all nationalities. It serves to unite women from all over the world, helping members who come to Holland to settle in, enjoy their new environment and gain a better understanding of Dutch life and culture. The majority of women are expats following international employment, some married to Dutch and some Dutch women who have lived abroad and seek a community of like-minded friends. At the monthly meeting speakers give lectures about topics of general interest. Members can take part in newcomer activities, cultural events, tours, day and evening social events, and of course, the expected cup of coffee and friendly laughter. All the events and activities are in English. The IWC organizes events to support charities, which are chosen by the members every two years.



NIVO: ondernemende vrouwen met een persoonlijke insteek

NIVO (Netwerk Informatie Vrouwelijke Ondernemers) is een netwerk voor vrouwen in Noord-Holland; vrouwen met een eigen onderneming èn vrouwen met een managementfunctie. Per jaar organiseren wij acht netwerkbijeen-komsten van niveau! De bijeenkomsten zijn informatief en energiek, leerzaam en vooral ook gezellig. NIVO inspireert en motiveert je als persoon en onderneemster/manager. Bij NIVO ontmoet je ambitieuze vrouwen, hoor je inspirerende ondernemersverhalen en krijg je de kans om op je eigen wijze je ondernemerschap te ontwikkelen. Onze netwerkclub bestaat al ruim 20 jaar en telt ongeveer 100 leden.



fnv vrouw: over economische zelfstandigheid

FNV Vrouw: over economische zelfstandigheid

Economische zelfstandigheid vormt de belangrijkste drijfveer van waaruit FNV Vrouw haar projecten en activiteiten uitvoert. Economische zelfstandigheid voor elk volwassen individu, dat wil zeggen betaald werk en/of inkomensvoorziening is voldoende om in het eigen levensonderhoud en dat van afhankelijke kinderen te voorzien. Uitgaande van solidariteit tussen verschillende groepen en een samenleving waarin volwassenen niet financieel afhankelijk van elkaar zijn. FNV Vrouw wil  een eerlijke verdeling van al het werk, onbetaald en betaald, zodat iedereen economisch zelfstandig door het leven kan gaan. Daarom geeft FNV Vrouw trainingen en ontwikkelt tipwijzers voor vrouwen die willen investeren in (het vinden van )werk en onderhandelen over salaris en andere zaken. Zodat vrouwen beter voor zichzelf kunnen opkomen. Ook pleit FNV Vrouw bij de politiek voor betere regelingen om arbeid en zorg te combineren en werkgelegenheid van vrouwen te behouden en uit te breiden.



lvcf: chinese vrouwen voor zelfstandigheid en vrede

LFCV: Chinese vrouwen voor zelfstandigheid en vrede

De Landelijke Federatie van Chinese Vrouwenverenigingen (LFCV), in het Chinees ‘荷蘭華人華僑婦女聯合總會’,  is een Chinese koepelvereniging van alle Chinese vrouwenverenigingen in Nederland. Het werd in het jaar 2000 opgericht. Op 21 juni 2010 werd het 10-jarige jubileum van de vereniging gevierd. Vrijwel elke grote stad van Nederland heeft een Chinese vrouwenvereniging. Ze organiseert vele symposia, lezingen, cursussen en informatiebijeenkomsten voor Nederlandse vrouwen van Chinese afkomst. Ook vieren ze gezamenlijk Chinees nieuwjaar en Internationale Vrouwendag. In de afgelopen jaren heeft het LFCV zeer veel bereikt. De LFCV heeft zich sterk ingezet om de emancipatie van vrouwen te bevorderen. Daarbij is het accent gelegd op het stimuleren van meer economische zelfstandigheid en bijvoorbeeld het vinden van een passende baan. Ook is door middel van trainingen gewerkt aan de bevordering van de maatschappelijke participatie van vrouwen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Het is van groot belang dat de Chinese vrouwen vooral zich bewust worden van de behoefte aan de economische zelfstandigheid. Het vergroot de keuzes in hun leven en van hun kinderen. Zoals altijd willen wij de eigen kracht van de vrouwen stimuleren en verstevigen. 



goed contact: stimuleert vrouwelijk ondernemerschap

Goed Contact: stimuleert vrouwelijk ondernemerschap

Wij zien steeds meer economisch onafhankelijke vrouwen. De successen zijn ook zichtbaar als tijdens de locale ondernemersverkiezingen vrouwelijke ondernemers in de prijzen vallen. We zien bij Goed Contact dat de aangesloten vrouwen zichzelf serieus nemen. We merken dit onder andere doordat er behoefte is aan bijeenkomsten met een educatief karakter. Het verbeteren van zakelijke competenties ondersteunen we door 2x per jaar een Masterclass aan te bieden waarbij we interessante gastsprekers uitnodigen. Onze leden zijn leergierig en delen graag hun ervaringen in een informele sfeer. We ervaren dat zaken doen ook plezierig kan zijn. Tijdens de netwerkontbijten die 4x per jaar worden georganiseerd is er ruimte voor een ieder om zichzelf te profileren of om ideeën en nieuwe diensten te delen. Die kans wordt vaak benut.



linkedmeer: pensioen(on)bewust?

Linkedmeer: pensioen(on)bewust?

Het thema van internationale vrouwendag 2015 is economische zelfstandigheid. Dit thema past goed bij LinkedMeer, een zakelijk netwerk dat als doelstelling heeft dat haar members zich professioneel blijven ontwikkelen. Onze members zijn economisch zelfstandig: ze zijn ofwel zelfstandig ondernemer ofwel werkzaam in een zakelijke omgeving. Pensioen vormt een onderdeel van economische zelfstandigheid en uit onderzoeken blijkt dat zo’n 70% van de Nederlanders pensioenonbewust is. Voor LinkedMeer is dit reden om hier aandacht aan te besteden tijdens een themabijeenkomst op 9 maart 2015. Daniëlle de Jong van Mandema & Partners zal de aanwezigen dan informeren over het pensioen: Wat moet je hierover weten? Wat moet je hiervoor regelen? Wanneer kun je met pensioen? Door deze vragen te beantwoorden, hoopt LinkedMeer een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere economische verzelfstandiging van vrouwen.



elance academy: coacht kleurrijke jonge vrouwen

Elance Academy: coacht kleurrijke jonge vrouwen

Elance Academy richt zich specifiek op kleurrijke jonge vrouwen. Binnen Elance Academy doorlopen zij een coachingsprogramma op maat waarin zij worden uitgedaagd om hun identiteit te ontdekken, blik te verbreden, kennis, kunde en netwerk te delen en in actie te komen. Zij inspireert en motiveert hen om kwaliteiten te benutten en vol zelfvertrouwen de wereld te betreden. Vanuit bovenstaande visie zijn twee projecten ontwikkeld: Strong Girls Young (meisjes tussen de 12-18); laagdrempelige, persoonlijke begeleiding en groepscoaching voor meiden die moeilijk meekomen op school, thuis onvoldoende aandacht krijgen, of het (bijvoorbeeld vanwege zorgtaken) moeilijk vinden om hun vrije tijd in te delen en Strong girls XL (jonge vrouwen van 18-27 jaar): een coachingsprogramma met als doel betere aansluiting op de arbeidsmarkt.  Door middel van groepstraining werken zij aan thema’s als zelfvertrouwen, sollicitatievaardigheden en netwerken. Daarnaast worden ze gekoppeld aan een vrouwelijke professional uit het bedrijfsleven (bijv. Delta Lloyd of KLM) of de publieke sector, die haar netwerk openstelt en ervaringen als rolmodel deelt.



zina: confronterende zachtmoedigheid maakt vrouwen sterk

Zina: confronterende zachtmoedigheid maakt vrouwen sterk

Zina is een interdisciplinair theatergezelschap van makers uit verschillende culturen. Haar repertoire bestaat uit levensverhalen van wijkbewoners, in de vorm van levende  installaties en voorstellingen. Haar podium is de straat in de wijk. Zina breekt de wetten van het theater en de kaders van sociale beleefdheid en raakt de toeschouwer. Met haar wijkwerk in De Vlugt in Amsterdam Slotermeer, biedt Zina vrouwen uit de wijk een veilige omgeving om samen te praten, te discussiëren of te ontspannen. Wekelijks weten vrouwen vanuit diverse achtergronden Zina te vinden voor de inloopochtend, de Zina-bioscoop of workshops emotioneel lichaamswerk onder de noemer ‘Ik Ontmoet Mij’. Zina’s Geweld Verhalen Karavaan is een audiovisuele installatie met geweldsverhalen van slachtoffers, daders en omstanders. Rond deze installatie hebben zij een nest van ervaringsdeskundigen opgeleid als ambassadeurs en trainers, die vaak zelf bij voornoemde excessen betrokken waren. Zij helpen anderen, om vanuit het oude pijnlijke over te gaan naar het nieuwe krachtige.



powerlady: introductie moving forward methodiek

Powerlady: Introductie Moving Forward methodiek

Meer dan de helft van de vrouwen in Amsterdam zijn op dit moment niet economisch zelfstandig. Elke vrouw moet dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen, maar dat is helaas niet altijd zo. Stichting PowerLady zet zich sinds 2006 in voor deze kwetsbare groep. Op 2 en 14 april organiseert zij twee seminars om haar werkmethode te delen met andere vrouwenorganisaties. Het doel is: in 2016 100 vrouwen dichterbij werk! PowerLady heeft enkele jaren geleden de Moving Forward methodiek ontwikkeld: een traject van zes maanden waarin vrouwen worden gestimuleerd hun talenten te ontdekken en deze in de praktijk te brengen. De methodiek draait om empowerment, vaak worden talenten nog onbenut of niet erkend. Dat komt door een gebrek aan zelfkennis, onvoldoende zelfvertrouwen of omdat deze vrouwen de kans niet hebben gekregen hun talenten verder te ontwikkelen. PowerLady geeft vrouwen deze kans, met als doel om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden. PowerLady wil deze methodiek presenteren aan zoveel mogelijk andere organisaties die zich inzetten voor vergelijkbare doelgroepen.



vrouwenruimte de kat: voor zelfrespect en zelfredzaamheid

Vrouwenruimte de Kat: voor zelfrespect en zelfredzaamheid

Vrouwenruimte de Kat is een initiatief voor en door vrouwen dat begin jaren tachtig tot stand is gekomen. Het komt voort uit de derde emancipatiegolf en heeft altijd zelfstandig gefunctioneerd. Het is één van de weinige vrouwenhuizen die alle stormen heeft doorstaan. Het is onze doelstelling om vrouwen met de meest uiteenlopende achtergronden bij ons in harmonie samen te brengen. Daarbij richten wij ons op het verbeteren van zelfrespect en zelfredzaamheid van (migranten)vrouwen in kwetsbare situaties. Het verzorgen van taallessen en ondersteunen bij inburgering zijn de allereerste stappen naar de weg van economische zelfstandigheid. Maar ook zelfexpressie, kunst en koken zijn belangrijk onderdeel van het ontwikkelproces.



single moms: zelfredzaam met online community

Single Moms: zelfredzaam met online community

Single SuperMom is de grootste community voor single moms in Nederland, opgezet door moeders. Wij weten als geen ander waar alleenstaande moeders dagelijks tegenaan lopen. Vanuit onze Stichting Single SuperMom bieden wij (inter)nationaal ondersteuning aan moeder en kind bij alleenstaand (tiener) moederschap. In de praktijk zorgen wij voor de juiste informatievoorziening, publicaties van boeken en het organiseren van (gratis) activiteiten en thema gerelateerde bijeenkomsten. Het is onze missie om de zelfredzaamheid van tiener- en alleenstaande moeders te verbeteren en hen ook economisch zelfstandig te laten zijn. Daarnaast bieden wij single moms de mogelijkheid om binnen onze community te netwerken. Dit is een soort online marktplaats waar gelijkgestemde moeders elkaar kunnen helpen met dagelijkse hand-en-spandiensten, maar ook steun bieden door ervaringen te delen en tips te geven. De stichting Single SuperMom heeft een ANBI-status en werkt samen met een breed scala aan partners variërend van overheid, politiek, bedrijfsleven, deskundigen, media en maatschappelijke instellingen.