Meselech Melkamu finisht als eerste en laat met trots haar prijs zien
Meselech Melkamu finisht als eerste en laat met trots haar prijs zien

Meselech Melkamu wint TCS Amsterdam Marathon 2016


Zondag 16 oktober vond de TCS Amsterdam Marathon 2016 plaats. Bij de vrouwen ging de titel naar de 31 jarige  Meselech Melkamu  uit Ethiopië. Het was haar debuut op deze marathon en ze nam gelijk de winst in 2:23.21. Dit was bijna een minuut sneller dan de winnares van vorig jaar (Chepkirui - Kenia), maar de weersomstandigheden waren deze  keer dan ook beter. Haar landgenote Abebech Afework werd een goede 2e (2:24.27), en de in Kenia geboren, maar voor  Bahrein uitkomende Eunice Chumba werd 3e (2:25.00). Ze is een relatieve nieuwkomer, toch bleef ze wel bijna een minuut voor op de grootste kanshebber Priscah Jeptoo. De Keniaanse met een PR van 2:20.14 had haar focus gelegd op 2:22 en dat is helaas voor haar niet gelukt. Met eindzeges in Londen, Parijs en New York, en een zilveren Olympische medaille waren de verwachtingen voor de titel in Amsterdam wel hoog. Soms kan de rol van favoriet een nadeel zijn. Bovendien heeft ze in het verleden ook veel te kampen gehad met blessureleed.

Voor Meselech was de winst verdiend met een goede tijd, hoewel ze niet aan haar PR kwam van 2:21.01. Tijdens haar carrière heeft ze veel indruk gemaakt op het WK cross en in 2009 liep ze een Afrikaans record op de 10 kilometer in Utrecht (29:53.80). Nadien won ze de marathons van Frankfurt, Daegu en Hamburg.

Daniel Wanjiru wint 41e editie met nieuw record op dit parcours
Daniel Wanjiru wint 41e editie met nieuw record op dit parcours

Daniel Wanjiru wint in de overall results bij de mannen


Bij de mannen en in de overall results, ging de eindzege naar outsider Daniel Wanjiru uit Kenia (2:05:21). Hij werd op de voet gevolgd door zijn landgenoten Sammy Kitwara (2:05:45) en Marius Kimutai (2:05:47). Ook bij de mannen is gebleken dat succes in het verleden geen garantie is voor de toekomst. Zo is het Bernard Kipyego niet gelukt om voor een trilogie te zorgen. Dit had een mooie bekroning kunnen zijn in aansluiting op de winst van 2014 en 2015. De titel Mr. Amsterdam zal dus nog wel blijven staan voor Wilson Chebet die met de tijd van 2:08:19 buiten de top-10 eindigde. Het werd dus een feestje voor de outsiders. Op zich helemaal niet verkeerd want dat betekent dat iedereen in goede vorm toch een kans heeft. Voor Daniel bleek dat hij na een late aansluiting veel over had om te versnellen. De halve marathon specialist heeft het tactisch goed aangepakt. Het is zijn eerste winst op een marathon, en heeft ook een nieuw record gezet op dit parcours!

Khalid Choukoud Nederlands kampioen op de marathon
Khalid Choukoud Nederlands kampioen op de marathon

Khalid Choukoud  en Ruth van der Meijden winnen het Nederlands kampioenschap


De in Marokko geboren Hagenaar Khalid Choukoud wint de Nederlandse titel van deze marathon in een tijd van 2:11.34. Geen WK limiet voor Londen in 2017 en ook geen PR, maar wel heel erg blij met de winst op de marathon. Van de vele behaalde nationale titels zat de marathon er nog niet bij. Dit is een revanche op de net niet behaalde ticket voor Rio vorig jaar. Met doorzetten en er in blijven geloven is het dan toch gelukt, chapeau!

vrouwen in categorie NK 65+ 'gewoon' fris en fruitig na het lopen van de marathon...

links: Gonnie van de Hel wint marathon NK categorie Vrouwen 65
links: Gonnie van de Hel wint marathon NK categorie Vrouwen 65
Ruth van der Meijden Nederlands kampioene op de marathon
Ruth van der Meijden Nederlands kampioene op de marathon

Ook Ruth van der Meijden behaalde de Nederlandse titel voor vrouwen op deze marathon. Ze is vooral bekend geworden in de duathlon met goud op NK's en een EK in Nancy. Op de Marikenloop (5km) is Ruth al drie keer kampioene geworden en is naast 't veldlopen een allrounder op de lange afstand met vele titels.

Dit jaar behaalde ze goud op de halve marathon van Salzburg, en kon nu van de marathon de Nederlandse titel op haar naam schrijven. Daarmee verbeterde ze haar oude PR van 2:35.15 met 2:33:44 in Amsterdam. Ze had met haar coach 2:30 als doel gesteld en wilde in de laatste kilometers doorpakken, maar de versnelling zat er niet meer in. Ruth besloot toen focus te houden op de finish en heeft alsnog de titel gepakt!

Vier interviews vanuit het Olympisch Stadion


Interview met Eberhard van der Laan, Burgemeester van amsterdam


Burgemeester Van der Laan is verantwoordelijk voor Algemene Zaken, de Openbare Orde en Veiligheid, het Integraal Veiligheidsbeleid, alsmede de Regelgeving en Handhaving. Hij is eveneens verantwoordelijk voor de Communicatie, Juridische Zaken en  Bestuursdienst. Op persoonlijke titel vertelt hij over zijn sportverleden en waarom sportevenementen zoals TCS Amsterdam Marathon zo belangrijk zijn. Plus Lees verder...

Interview voormalig atlete Nelli Cooman


Voormalig atlete en wereldkampioene Nelli Cooman, vertelt hoe ze begonnen is met hardlopen, wat ze vindt van de media-aandacht voor topsporters en op welke wijze ze valide en invalide sportbeoefenaars bij elkaar brengt in de sport. Plus Lees verder...

Interview wethouder Eric van der Burg


De Amsterdamse Wethouder Eric van der Burg beheert onder meer de portefeuilles Zorg en Welzijn, Ouderen, Sport en Recreatie. Plus Lees verder...

Interview met Abhinav Kumar, marcom expert van Tata Consultancy Services


Press button to read this interview in English

Abhinav Kumar is Hoofd Communicatie & Marketing van TATA Consultancy Services in Europa. Het maakt deel uit van één van de grootste ondernemingen in de wereld. Hij vertelt waarom TCS een langdurige relatie is aangegaan als titelsponsor van de jaarlijkse Amsterdam Marathon, en wat de reden is dat er zoveel vrouwen bij  TCS werkzaam zijn. Plus Lees verder...