© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries
© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries

Interview Sarissa de Vries winnares NK voor vrouwen


sarissa Gefeliciteerd, wat een super race! Ik heb je bewonderd tijdens de race. je creëerde in je eentje een steeds groter gat. Zag je dat ook, kreeg je dat op tijd door?

Het fietsparcours was met het 180 graden keerpunt heel overzichtelijk. Ik keek telkens op mijn klokje, na dit keerpunt stond het op '40' en dan almaar hard fietsen totdat ik de anderen tegenkwam. Zo kon ik het gat zien toenemen. Ja, ik kon het heel goed volgen.

Ik kan mij herinneren dat danne een paar jaar geleden hetzelfde heeft gedaan, in haar eentje voor het veld uit blijven fietsen en gaandeweg  kwamen wij in de kopgroep al ietsje dichterbij, maar jij fietste gewoon steeds verder weg…

© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries
© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries

Nou niet gewoon, haha. Ja, daar hoopte ik wel op en ik wist dat mijn fietsniveau goed zat. Daar heb ik echt op vertrouwd vandaag.

Vond je het jammer dat Marije even moest stoppen in het park?

Jazeker, maar ik zag ook dat ze moest lossen van het groepje van Jony en Deborah. Daarom had ik mogelijk niet met haar kunnen fietsen, denk ik.

Hoe ging je dan het lopen in, een beetje op reserve of gewoon volle bak?

Tactisch gezien wilde ik het eerste rondje gewoon heel hard lopen, zodat het gat niet kleiner werd. Zo kregen de andere lopers mentaal een uitdaging, omdat het gat maar niet gedicht kon worden.

Ok, zodat je anderen als het ware demotiveert in het vinden van de aansluiting...

Dat klopt, want ik was van tevoren niet helemaal zeker over het lopen. Dus heb ik gekozen voor deze tactiek. Maar het voelde lekker en dat was boven verwachting.

Hoe vond je hier vandaag het loopparcours ten opzichte van vorig jaar?

© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries
© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries

Ik vond het vandaag een fijn loopparcours, omdat het afwisselend was door het park. Je kon het gemakkelijk in stukjes indelen, en dat was voor mij heel prettig.

De ervaringen over het loopparcours zijn wat afwisselend. De mensen vonden het echt heel zwaar. Maar ja, jij komt uit het zuiden dus dan ben je wel wat heuvels gewend. dus zo’n brug of heuveltje stelt dan niet zoveel voor...

© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries
© Sonja Jaarsveld - foto: Sarissa de Vries

Dat zeiden we binnen ons team ook van tevoren. Want als wij al 'pijn' zouden lijden op dit parcours, dan zullen de andere triatleten mogelijk nog meer 'pijn' ervaren.

wat is je volgende race?

Het wordt geen Ironman, deze keer doe ik mee aan het EK Triathlon van Almere.

Mooi om daar te schitteren, heel veel succes! geniet nu lekker van jouw overwinning.

Dank je wel!

© Sonja Jaarsveld - foto: Jorik van Egdom
© Sonja Jaarsveld - foto: Jorik van Egdom

Interview Jorik van Egdom winnaar NK voor mannen.


Ik sta hier met jorik van egdom. hij is vorig jaar wereldkampioen geworden bij de neo’s onder 23 en draait ook mee in het world cup circuit. jorik moet nog een beetje wennen, maar vandaag was het appeltje-eitje. ik weet niet of ik dat mag zeggen...maar vertel, hoe haalde je de nk titel binnen vandaag?

Je kunt nooit spreken van een appeltje-eitje, althans niet op dit niveau. Ook niet na de wedstrijd, en zeker niet van tevoren, want er kan nog van alles mis gaan. Ik heb vandaag best wel aardig gezwommen. Het was niet super, want ik had problemen bij de boei. Maar verder zat de snelheid wel goed. Met het fietsen voelde ik mij sterk. Ik heb mij uiteindelijk terug laten zakken naar de tweede groep, om dan vervolgens samen met de ploeg het gat dicht te rijden. De race heb ik afgemaakt op het lopen, dat ging eigenlijk wel als vanouds. Ja, dat ging vrij gemakkelijk.

Dus je zat na het zwemmen niet vooraan in de eerste groep...

Nee, er was een kopgroep van vijf weg, daarachter zat ik met mijn ploegmaatje Thomas de Vleeschouwer, maar we kregen met zijn tweeën het gat gewoon niet dicht. Ik had na een kwartier bijna '400 watt' gemiddeld. Als ik op dit tempo was doorgegaan dan zou het lopen niets meer worden. Dus ik gebaarde naar de tweede groep om het gat dicht te rijden. Mijn andere ploegmaatjes reden vervolgens het gat naar ons dicht. Daarna reden we samen met ons team, Triteam Rotterdam, Milan Brons en nog anderen het gat dicht van de kopgroep.

het is mooi dat dit soort dingen gebeuren in de wedstrijd, en je daar natuurlijk ook gebruik van kan maken. daardoor houd je goede benen om de race met het lopen af te maken...

Het is zo een soort van teamprestatie...

Ja, teamcompetitie binnen het nk. maar hoe heb je het lopen ingedeeld, want ik zag je op een gegeven moment lopen met Tim en jullie gingen met zijn tweeën de laatste ronde in. Waar heb je het gat geslagen?

Na de eerste 200 meter heb ik gelijk 500 meter heel hard gelopen, maar toen ik alleen liep heeft Tim van Hemel alsnog het gaatje naar mij gedicht. Toen hebben we twee rondjes samengelopen en ben ik in de laatste ronde gelijk weer gaan versnellen. Daarin heb ik hem er af gelopen. Ik denk dat het tactisch gezien een goede race was en ik voelde me goed. Het liep gemakkelijk en nu met een medaille naar huis, dat voelt altijd goed.

mooi! in de aanloop naar dit seizoen had je ups and downs. je bent ook wat ziek geweest bij een grote wedstrijd, maar je bent later toch  gestart bij de super league en world cups…

Ik heb in de eerste paar wedstrijden alle pech gehad die je maar kunt krijgen. En toen de pech over leek te zijn, bleek het telkens bij het zwemmen fout te gaan. Voor vandaag was dat ook het geval bij de boei, daar moet ik gewoon aan gaan werken. Als je met het zwemmen niet goed uit het water komt dan heeft het fietsen en lopen namelijk geen nut meer. Hoe goed je ook bent, je hebt er niets aan. Dus dat zwemmen is een 'dingetje' en daar ben ik mee aan het werk. Het gaat wel steeds beter, en in het zwembad gaat het heel goed. In het open water, en dan vooral bij de boeien zitten wat kritieke puntjes.

je weet hoe het gaat in de topsport, een beetje met ups and downs. maar de meeste sporters worden weer sterker van een mindere periode. het is wat je zegt, je hebt alle negatieve dingen al gehad…

Ik hoop inderdaad dat al die dingen voor dit seizoen er op zitten. Het zou fijn zijn als het van nu alleen maar beter gaat.

met deze nk titel moet dat zeker lukken. Heel veel succes en bedankt voor dit interview.

Dank je wel Marijke.