Dag van de Vrouwen - Body & Mind

Stapvoets

Woorden schieten soms tekort als we dit afgelopen jaar proberen te beschrijven. In feite gaat het natuurlijk allang niet meer alleen om dit afgelopen jaar, maar eerder over afgelopen decennia. Minstens zo lang is er al sprake van klimaatproblematiek. Dat gaat niet alleen over de natuur, maar vooral ook over de menselijke natuur, wat duidelijk niet alleen iets van de afgelopen tijd is...


Het algehele klimaat is een omvangrijk fenomeen dat in zeer grote mate ook als kapstok fungeert voor allerlei andere situaties. In tijden zoals deze kunnen we eigenlijk ook niet echt anders verwachten. Zo gaat het nou eenmaal bij het proces van omvorming, dat zonder meer een mix en match is van lange moeizame fases.

Weg met de blik van apathie

Daarbij zijn er best veel factoren die eerst niet anders kunnen worden gezien dan met de blik van het apathische aanschouwen. Als dat voorbij is zien we dan vaak plots een enorme sprint van aangedragen oplossingen ontstaan. Dat is heel erg goed want innoveren en ontwikkelen is goed voor een gezonde voortzetting van een evenzo gezonde economie. En soms vaker dan gewenst worden de nieuwigheden zonder boe of bah direct in gang gezet. Gevolg… een chaos, die soms niet meer te overzien is. Maar dat dat hoeft natuurlijk helemaal niet. De grote vraag is echter waarom de mens zoveel, en eigenlijk gewoon alles tegelijk wil... waarom niet gewoon stap voor stap?... Zodra de apathische toestand is verdwenen, is het juist verstandig om alles eens goed op de mens in te laten werken.

Duizend en één halve stukjes

Tegenwoordig zien we echter maar al te vaak dat het één nog nauwelijks begonnen is, of het andere kondigt zich alweer aan. En zo ontstaan er duizend en één halve stukjes, van duizend en één halve ontwikkelingen voor datzelfde geheel wat uiteindelijk gevormd moet gaan worden. In alle opzichten is het merkwaardig dat het over het hoofd wordt gezien dat het zo niet werkt, of alleen maar averechts werkt. Doorzetten om naar een nieuwe tijd te geraken is natuurlijk geen kwestie van forceren, maar zachtjes aan en stap voor stap op ieder front. Dit inzicht en het handelen daarnaar maakt het vast een stuk prettiger. Want als het oog van de naald duidelijk en haarscherp in beeld is, kan iedere situatie daar uiteindelijk wel doorheen, maar fijn is anders uiteraard...

In fijne voortzetting

Ieder jaar kijken we mondiaal uit naar een fijne afsluiting van dat wat is geweest, en ook nu zijn we weer op dat punt aanbeland. Misschien is het ditmaal verstandig om eens niet te kijken naar een fijne afsluiting, maar juist naar hoe we verder kunnen in een fijne voortzetting. Met de nadruk op het fijne, want alleen de echte goede ontwikkelingen zijn verstandig om op voort te gaan. Al het andere mag ook, maar laat dat eerst even rustig verder ontwikkelen. Net zolang totdat het gewenste effect er is. Alleen zo kan er wellicht werkelijk iets gebeuren dat zinvol is. Want vooral in deze fase van ons nog altijd gekoesterde 21e-eeuwse leven, is het onzinnig om ongecontroleerd vooruit te rennen. Liever even alles rustig aanschouwen en proberen te begrijpen wat het klimaat precies doet… zodat het universele leven stapvoets voort kan gaan in de juiste richting voor eenieder.

Namaste!

Reeks 'More Than Words' van

Body & Mind: Vanzelfsprekendheid