Film Summerland & Recensie

Emoties en geheimen komen onverwacht naar boven van een schrijfster die ze lange tijd heeft onderdrukt.

Om zich te kunnen concentreren op haar werk als schrijfster in het midden van WOII, sluit de jonge ambitieuze Alice (Gemma A.) zich op in haar werkkamer op de kliffen van Dover. Afgesloten van de buitenwereld probeert ze wetenschappelijk bewijs te vinden dat mythes en magie niet bestaan. Haar isolement wordt doorbroken wanneer ze de zorg voor de jonge, uit Londen gevluchte Frank op zich moet nemen. Door zijn onschuld en nieuwsgierigheid komen emoties en geheimen uit het verleden naar boven die ze lange tijd heeft proberen te onderdrukken.


Recensie film Summerland

Gezien in Pathé Nijmegen d.d. 30 augustus 2020

Afgelopen zondag mochten kennis Eveline en ik naar de film Summerland met kaartjes gewonnen bij een prijsvraag van Dag van de Vrouwen. Dank hiervoor!

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schrijfster Alice (gespeeld door Gemma Arterton) leidt een kluizenaarsbestaan aan de kust van Kent waar ze zich bezig houdt met mythologie. Als alleenwonende vrouw is ze, lang leve het cliché, mikpunt van kinder-pesterijen en vooroordelen (ze is een heks!) die ze met sociaal onaangepast gedrag ook in stand houdt. Van Alice wordt verwacht dat zij ook een bijdrage levert aan de oorlog; op een dag staat een jongetje uit het zwaar gebombardeerde London voor haar deur. Alice moet hem opvangen, iets waar ze niet echt warm voor loopt. Geleidelijk aan weet Frank haar echter met zijn intelligentie en charme te ontdooien. Via flashbacks zien wij herinneringen van Alice aan een liefdesrelatie met Vera (actrice Gugu Mbatha-Raw), een gekleurde vrouw. Een relatie die beëindigd werd door een sterke gezins- en kinderwens van Vera.

Tussen Frank en Alice ontstaat steeds meer een vriendschap waardoor ze uiteindelijk besluit om hem in huis te houden en niet aan een ander gezin te geven zoals eerst de bedoeling was. Hoe het verhaal verder verloopt, laat ik graag in het ongewisse. Ik zou zeggen: ga zelf kijken.

Alhoewel in recensies omschreven als ‘te braaf’ (NRC en Volkskrant) hebben wij de film juist zeer mooi gevonden: door de prachtige beelden van de kust, de mooie achtergrondmuziek en bovenal het verrassende plot. Met goede acteerprestaties en een goede chemie tussen Frank en Alice is deze film zeker de moeite waard. Braaf vond ik wel dat er geen enkel racisme voorkomt, niet ten aanzien van de interraciale lesbische relatie en qua gedrag naar Frank, een licht gekleurd jongetje. Iets dat moeilijk is voor te stellen in het Engeland van voor en tijdens WOII. De film is meer een statement van tegendraadsheid; onaangepast gedrag, een kind niet welkom heten, een eigenzinnig klasgenootje, een lesbische relatie in tijden dat dit zeer ongewoon was. Anyway, wij vonden het een heerlijke film om naar te kijken. Het regiedebuut van Jessica Swale, ik wil graag meer van haar zien.

Auteur: Esther Zawiolkowski

Filmcast : Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton, Tom Courtenay

Regisseur : Jessica Swale

Genre : Drama

Duur : 99 minuten

Datum : 13-08-2020