Film The Alpinist & Interview

The Alpinist, een boeiende filmdocumentaire over het leven van bergbeklimmer en alpinist Marc-André Leclerc.

Marc-André Leclerc is een alpinist, een bergbeklimmer op rotsen, sneeuw en ijs. Op afgelegen berghellingen maakte hij de meest gewaagde en onvoorstelbare solo-beklimmingen. En toch trok hij weinig aandacht. Marc-André klimt alleen, ver weg van de schijnwerpers, zonder camera’s, zonder touw en zonder ruimte voor fouten. Beroemde klimmers staan versteld van zijn prestaties.

In een clip aan het begin van de spannende, en aangrijpende documentaire The Alpinist antwoordt Alex Honnold - Free Solo - op de vraag wie hij het meest bewondert: "This kid, Marc-André Leclerc". In The Alpinist volgt filmmaker Peter Mortimer - The Dawn Wall - de visionaire klimmer die zijn eigen passie volgt, ondanks alle mogelijke gevolgen. Dit blijkt nog niet de makkelijkste opgave. De ongrijpbare Canadese einzelgänger is publiciteitsschuw, heeft geen telefoon en praat niet graag over zijn visie op klimmen. Terwijl Peter moeite heeft om Marc-André met de camera bij te benen, worden zijn beklimmingen steeds groter en gewaagder. En dan begint Marc-André aan een historisch avontuur in Patagonië, dat de mogelijkheden binnen het solo-klimmen voorgoed zal herdefiniëren.


Deze documentaire doet je op het puntje van de stoel zitten. De onvoorstelbare prestaties van de klimmer, de duizelingwekkende beelden van het ruige berglandschap en de intieme interviews met Marc-André, zijn moeder, vriendin en vrienden maken The Alpinist tot een absolute must-see film.

Filmcast : Marc-André Leclerc, Brette Harrington en Alex Honnold, allen zichzelf.

Regisseur : Peter Mortimer, Nick Rosen

Genre : documentaire

Duur : 92 min.

Datum : 17-02-2022