Uitzonderlijk uniek 12.5 jaar UNIT Academie


Ter ere van het 12.5 jarig jubileum van de Stichting UNIT Academie presenteert Museum Het Valkhof van 9 februari tot 24 mei de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’. Deze Nijmeegse academie is met recht ‘uitzonderlijk uniek' te noemen.

Onder de organisaties voor beeldende kunst in ons land neemt zij een bijzondere positie in. Ze biedt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek èn een bijzonder talent voor beeldende kunst of vormgeving een voorbereidende opleiding tot de kunstacademie of andere creatieve plekken. Veel succesvolle kunstenaars startten hier hun creatieve carrière. De combinatie van de zeer toegewijde kunstenaardocenten en de onmiskenbaar talentvolle deelnemers leidt tot indrukwekkende resultaten.

Niet voor niets raakte kunstenares Marlene Dumas zeven jaar geleden betrokken bij de UNIT academie.

Zij onderstreept het bijzondere talent van deze groep creatieven, waaronder geweldige schilders, fantastische (strip)tekenaars en animatiefilmmakers, bijzondere verhalenvertellers en knappe fotografen met een esthetisch oog. De tentoonstelling brengt maar liefst 30 (voormalig) UNIT deelnemers bij elkaar.

Artistieke en persoonlijke ontwikkeling

Sinds de oprichting in 2007 heeft Stichting UNIT Academie ruimte geboden aan ruim 160 (jong) volwassenen met een talent en interesse voor kunst of vormgeving. De academie helpt deze kunstenaars in de dop op een geheel eigen manier de weg te vinden in hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij staat ieders individuele talent voorop. Via de taal van de kunst en onder persoonlijke begeleiding van professionele kunstenaars en vormgevers maken zij de stap naar regulier onderwijs, werk en daarmee een gestructureerd dagelijks leven.

werk van RoHukens links en werk van Teun Rullmann rechts

De speciale UNIT winkel biedt al sinds 2012 podium voor het beeldende werk, maar de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ in Museum Het Valkhof is voor het grote publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met het talent van deze hele creatieve groep.

UNIek Talent van uitzonderlijk uniek

Het werk in ‘Uitzonderlijk uniek’ is divers. Professioneel schilderwerk, naast cryptische beelden, een greep uit duizend-en-een striptekeningen en surrealistische prenten. Met penseel, potlood, camera, of via beeldbewerking. Abstract of vol met emoties. Bovenal getuigt het werk van deze kunstenaars van opmerkzaamheid, interesse voor techniek, oog voor detail en een uitstekend visueel geheugen.

opening verzorgd door marlene dumas

Kunstenares Marlene Dumas, bekend om haar betekenisvolle en expressieve teken- en schilderkunst, draagt deze bijzondere kunstenaars een warm hart toe en ondersteunt het atelier van de UNIT Academie al sinds 2012. Met veel plezier zal zij de jubileum tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ feestelijk openen op 9 februari 2020. Zowel de (oud) deelnemers van de UNIT Academie als Museum Het Valkhof zien dat als een grote eer.

cover foto van frank de graaf. overige foto's van sif yraola.

In Her Shadow, een intieme danstheater ervaring


"Dit is een voorstelling voor alle vrouwen die niet zo snel naar het theater gaan, en ook juist weer voor alle vrouwen die wel naar het theater gaan, en toe zijn aan een intiemere, diepere en persoonlijke ervaring. Het
theater is zoveel meer dan wij denken: Het is een alchemistische plek waar essentiële onderliggende lagen in de ontwikkeling van de mensen naar boven komen", aldus Judith Hermarij, choreograaf, artistiek leider en danseres.

Bevrijding van de innerlijke vrouw

De moderne vrouw is op zoek naar zichzelf. Want wie is deze vrouw voorbij haar eerste indruk?  Voorbij al haar verhalen, overtuigingen en al haar conditioneringen?

In Her Shadow geeft een pure, rauwe inkijk in deze zoektocht. Daarmee wil ze vrouwen inspireren hun innerlijke wereld open te breken en te ontdekken  wat voor enorme kracht daarachter schuilgaat! In Her Shadow  neemt haar publiek mee op reis door alle collectieve & universele lagen heen. Voor een ieder die het onderbewuste in durft te duiken. Om zo alles te zien en te omarmen van wat wij zijn. Zowel licht als donker.

De kerk als intieme speelplek biedt ons die veiligheid om samen af te dalen.

De plek waar mensen eeuwenlang  samen kwamen. Waar mensen zicht veilig en welkom voelen. Welke enige afzondering biedt van onze hectische buitenwereld. En zo bijdraagt om samen veilig af te zakken naar ons onderbewuste.

In Her Shadow is een intieme danstheater ervaring,
om ons te herinneren aan wie we zijn.

Een voorstelling van Judith Hermarij. Dans: Rosanna ter Steege, Rozemarijn de Neve & Judith Hermarij. Muziek: Dymphi Peeters

Fototentoonstelling Hoogtij(d) in Kunstlinie


Fototentoonstelling Hoogtij(d) in Kunstlinie van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen. De tentoonstelling is een samenwerking met Het Scheepvaartmuseum en brengt de gevolgen van klimaatverandering in beeld. Vanaf zaterdag 25 januari is de tentoonstelling toegankelijk voor publiek en loopt tot en met 10 mei.